Salàs de Pallars

Guia de Municipis
Salàs de Pallars conserva l'essència dels pobles rurals de tradició ramadera. Els nombrosos itineraris que es poden fer pel terme ofereixen al visitant la possibilitat de gaudir del paisatge prepirinenc i del patrimoni medieval que conserven els seus pobles.

El nucli històric de Salàs, amb la plaça porxada del Mercat, els carrerons, els portals i les torres de l'antiga muralla, és el reclam arquitectònic més destacat del municipi.

Imprescindibles

- Fer un itinerari per la natura.
- Practicar esports aquàtics als embassaments de Sant Antoni i del Piolet.
- Passejar pel nucli antic de Salàs.

Suggeriments

  • Comarca: Pallars Jussà
  • Província: Lleida
  • Localitat: Salàs de Pallars, Sensui
  • Extensió: 21
  • Habitants: 330

Situació geogràfica

Salàs de Pallars s’emplaça a la Conca de Tremp, a la riba dreta de la Noguera Pallaresa, just on es forma el pantà de Sant Antoni. Un sector del terme s'allarga cap a l'oest pels vessants meridionals de la serra de Lleràs, seguint la vall de la Fontfreda, amb el Roca Lleuda, de 1.581 metres, com a cim destacat. El poble de Salàs es troba al pla situat darrere de la roca Tosa, 776 metres.

Clima

Els hiverns hi són freds i els estius, molt secs i calorosos, especialment a la conca de Tremp.

Activitats econòmiques

L'agricultura és l’activitat econòmica més important del municipi. A Salàs es conreen principalment cereals, oliveres i farratge. A la resta de camps conreables s’hi troben arbres fruiters, patates i vinya. La ramaderia ovina i porcina complementen les tasques agrícoles.

Pel que fa a la indústria, hi ha serradores de fusta i s’aprofiten les argiles per fabricar rajoles i teules.

Història

El primer cop que el castell de Salàs apareix documentat és l’any 840. La fortificació va adquirir una gran importància a l’edat mitjana, primer dins el comtat de Pallars i, a partir de 1055, dins el de Pallars Sobirà.

Diversos episodis d’importància política van tenir lloc a Salàs als segles següents, gràcies a l’estratègica situació avançada dins el comtat de Pallars Sobirà. Fins i tot hi devien residir sovint els comtes, que hi van firmar diversos documents.

Arran de les batalles contra els reis Joan II i Ferran II, la vila i el castell van caure davant les tropes dels Cardona (1484). A partir d’aleshores, el territori va estar sota la jurisdicció del nou marquès de Pallars, títol que al segle XVII va passar als ducs de Medinaceli fins a la fi de l’antic règim.

Què veure-hi

El poble de Salàs manté gairebé intacta l’estructura de vila closa. La plaça del Mercat conserva uns esplèndids porxos i els seus carrerons estrets mantenen tot l’aire medieval. També és possible admirar els portals d’accés a l’antic recinte emmurallat i quatre de les sis torres que l’envoltaven.

Com a curiositat arquitectònica, se sap que la majoria de les cases antigues que es conserven a Salàs estaven connectades a través dels cellers, la qual cosa va facilitar els desplaçaments i amagatalls en temps de guerra.

Als afores de la vila es troba l’ermita de Sant Pere Màrtir, enmig d’un paisatge espectacular. De tota manera, l’edifici romànic més emblemàtic és l’església de Santa Bàrbara de Sensui (segle XI), d’una sola nau amb absis semicircular i campanar d’espadanya.

Què fer-hi

Des de fa 600 anys i fins a la dècada de 1960, Salàs de Pallars celebrava una de les fires de bestiar de peu rodó més importants de la Península, que congregava ramaders d’arreu per comprar mules. Com a memòria d’aquell temps, avui queden les eres amb porxos, on al novembre se celebra la Diada de Rememoració de la Fira de Salàs, que té al cavall com a protagonista, amb demostracions de doma i exhibicions de valuosos exemplars.

L’entorn natural del municipi ofereix grans possibilitats per als amants del senderisme. Hi sovintegen els camins que menen a boscos, fonts i petites esglésies.

A l’embassament de Sant Antoni i al del Piolet es poden practicar tota mena d’esports aquàtics. En aquest últim també hi ha una zona de bany.

Voltants

- La basílica de la Mare de Déu de Valldeflors, a Tremp.
- La balma de les Ovelles, a Tremp.
- El Museu dels Raiers, a la Pobla de Segur.
- El nucli antic de Talarn.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Salàs de Pallars
  • Salàs de Pallars

  • Pirineus

  • Salàs de Pallars
  • Salàs de Pallars

  • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya