Montellà i Martinet

Guia de Municipis
Montellà i Martinet té tot l'encant de mantenir l'arquitectura dels pobles de muntanya i de tenir dintre del seu terme part del Parc Natural del Cadí-Moixeró. A més, per la seva situació, al costat de la carretera, el municipi s'ha anat transformant en el centre comercial de la zona del Baridà cerdà, on es poden adquirir productes de qualitat.

Les esglésies de Sant Martí de Víllec i de Sant Genís de Montellà són els edificis més interessants del municipi, que també compta amb el reclam històric dels búnquers de Martinet, construïts després de la Segona Guerra Mundial.

Imprescindibles

- Fer un itinerari pel Parc Natural del Cadí-Moixeró.
- Veure l'església de Sant Martí de Víllec.
- Visitar l'església de Sant Genís de Montellà.
- Veure els búnquers de Martinet.

Suggeriments

- A l'antic nucli de Bastanist s'aixeca el santuari de la Mare de Déu de Bastanist, enmig d'un paisatge encisador.
- L'hotel Boix de Martinet ha estat elogiat per Néstor Luján com a restaurant on es pot trobar la gran cuina catalana de muntanya.
  • Comarca: Cerdanya
  • Província: Lleida
  • Localitat: Béixec, Estana, Martinet, Montellà, Víllec
  • Extensió: 55
  • Habitants: 683

Situació geogràfica

El municipi de Montellà i Martinet es troba a la riba dreta del Segre. El seu territori s’estén fins al vessant nord de la serra del Cadí, al Baridà, i limita a l’oest amb la serra de Mataplana i el torrent del Quer. El torrent de Ridolaina, a l’est, també drena aquestes terres. Un dels punts més elevats del municipi és el Comabona (2.547 metres).

Clima

El clima, continental amb influències mediterrànies, presenta uns hiverns molt freds i uns estius no gaire càlids. A l’hivern, les precipitacions són en forma de neu.

Activitats econòmiques

Part de l’economia del municipi se centra en l’explotació forestal; els conreus de cereals i farratges; les pastures; la ramaderia porcina, bovina, ovina i equina, i diversos tallers i petites indústries.

Montellà i Martinet és un centre tradicional d’estiueig, per la qual cosa gran part de la seva economia es nodreix del turisme i el comerç.

Història

Les primeres dades sobre aquest territori són del segle X i fan referència al castell de Sant Genís de Montellà, que va tenir un paper destacat durant aquella centúria i la següent en les lluites entre els comtes de Foix i d’Urgell i els barons de Pinós.

Epidèmies, el terratrèmol de 1429, el bandolerisme i les contínues guerres provocades sobretot per les incursions dels francesos van tenir una gran influència en la població de Montellà. El Tractat dels Pirineus (1659) va deixar la frontera als peus del municipi, que va veure’s novament immers en les guerres carlines del segle XIX, en què la població va patir tres setges.

Al segle XX la municipi ha anat trobant la tranquil·litat i la normalitat com a centre turístic de muntanya i paradís per als pescadors de truites, amb un accés i una vista magnífics de la vall i els cingles del Cadí.

El municipi de Montellà i Martinet té aquest peculiar nom responent a la realitat d’un poble d’arrels històriques profundes com és Montellà, que va perdre la capitalitat a favor de Martinet de Cerdanya, que ha crescut a l’escalf d’una cruïlla de camins i ha esdevingut una població puixant de serveis i comercial.

Què veure-hi

Una passejada pels pobles permet observar l’arquitectura tradicional muntanyenca, amb cases de pedra i teulades vermelloses.

També val la pena veure algunes de les esglésies, com la de Sant Martí, a Víllec, del segle XII, o la de Sant Genís, a Montellà, del segle XI, que conserva un retaule barroc. A la part alta d’aquest mateix poble hi ha una bassa i una font que ben bé mereixen una visita.

A les rodalies de Martinet es troben els búnquers que es van construir, després de la Segona Guerra Mundial, a l’anomenada Línia Pirineus.

Des de Montellà es pot veure una panoràmica sorprenent del Cadí i del congost de Baridà.

Què fer-hi

Hi ha diversos itineraris pels camins vells, com el que va de Martinet a Travesseres, Montellà, Béixec o la font del Cristall. També és interessant el que surt de Béixec fins al Querforadat o a la casa de Bima. En aquest sentit, el Parc Natural del Cadí-Moixeró ofereix múltiples possibilitats.

És molt agradable fer una passejada pel carrer del Segre, a la vila de Martinet, sentint la remor de l’aigua del riu. Des d’aquí s’arriba a la Casa del Riu, que conté una exposició permanent de la flora i la fauna fluvials.

El Segre és també un reclam important per a la pràctica de la pesca de la truita. Martinet s’ha convertit, precisament, en una de les capitals pirinenques d’aquest tipus de peix.

Voltants

- Els esports d’aventura a Bellver de Cerdanya i a Lles de Cerdanya.

- El conjunt rupestre de la vall de l’Ingla, a Bellver de Cerdanya.

- Les esglésies de Sant Julià de Pedra, Santa Eugènia de Nerellà i Santa Maria de Talló, a Bellver de Cerdanya.

- Les estacions d’esquí de Lles i d’Aransa, a Lles de Cerdanya.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Montellà i Martinet
  • Montellà i Martinet

  • Montellà i Martinet
  • Montellà i Martinet

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya