Guimerà

Guia de Municipis

Guimerà és una població d’un gran interès històric. Els carrers de caire medieval s’estenen pel vessant d’un turó i pugen cap a l’església i la torre del castell, que dominen la població des de la part més alta.

Els conreus de vinya, oliveres, cereals i ametllers entapissen bona part del terme municipal, situat a la vall del riu Corb.



Imprescindibles

- Submergir-se en l’ambient medieval dels carrerons del nucli antic.

- Pujar fins al punt més alt de la torre de guaita del castell i gaudir de la panoràmica.



Suggeriments

  • Comarca: Urgell
  • Província: Lleida
  • Localitat: Guimerà
  • Extensió: 26
  • Habitants: 305

Situació geogràfica

Guimerà és un municipi de la comarca de l’Urgell, al límit amb la Segarra i la Conca de Barberà (a l’est de Lleida). Situat en un graó poc pronunciat de la Depressió Central, és travessat per la plana al·luvial del riu Corb (est-oest). El nord és regat per barrancs de la conca del riu d'Ondara.

Clima

El clima és de tipus mediterrani, amb tendència continental, marcadament sec. Les precipitacions són força escasses i es distribueixen de manera irregular al llarg de l’any. Les temperatures són molt variables, amb hiverns llargs i durs i estius també llargs i calorosos. Només els tres mesos d’abril, maig i octubre tenen una temperatura mitjana que es pot considerar temperada.

Activitats econòmiques

L’agricultura que predomina al municipi és la de secà, sobretot cereals, vinya, olivera i ametller, la terra és explotada directament pels propietaris; hi ha, però, un petit sector de regadiu que a través dels recs (del Molí Nou, d'Alemany) aprofita l’aigua del riu Corb per conrear hortalisses i vinyes.

Complementen l’economia del municipi unes granges de porcs, d’aviram i de guatlles; una cooperativa, un molí i el sector serveis.

Història

La història de Guimerà està estretament lligada a la del castell. Així, els primers pobladors ibèrics ja van construir un primer baluard al punt que posteriorment seria erigida la fortificació medieval. També els romans van establir-s’hi, com testimonien els nombrosos vestigis trobats al municipi, sobretot a la vil·la de Palaus.

La ciutat medieval va créixer a redós del castell a partir del segle XI. Aquest va ser el centre de la baronia i el comtat homònims i va créixer força durant els segles següents. La jurisdicció va passar per mans de diversos llinatges, com els Pinós.

El castell va ser ampliat i reconvertit amb els segles, però sense perdre mai la importància estratègica. La primera guerra carlina va portar fins a Guimerà una cruenta batalla, que va danyar força l’edifici.

Què veure-hi

El castell (segles X-XI) és sens dubte l’edifici més representatiu del poble. En destaca, sobretot, la torre de guaita, que s’aixeca vint metres del terra.

L’església de Santa Maria és un edifici de creu llatina construït al segle XIV, amb una nau central de tres trams amb voltes de creu i capçada per un absis pentagonal decorat amb un retaule d’alabastre obra de Josep Maria Jujol, principal deixeble de Gaudí. L’edificació disposa també d’un campanar adossat de base quadrada.

També es pot visitar el Museu de Guimerà-La Cort del Batlle, un espai de tres plantes amb una exposició permanent sobre els monestirs del Cister a l’Urgell. El centre també mostra troballes arqueològiques del municipi i del monestir de Santa Maria de Vallsanta.

Dalt del turó que domina Guimerà, a uns dos quilòmetres del poble, hi ha el santuari de la Bovera. El conjunt comprèn la casa de l’ermità, que conserva part del claustre d’un antic convent de monges cistercenques del segle XII dependent del convent de Vallbona de les Monges, i una ermita barroca feta sobre els carreus de l’antiga església medieval.

Les monges de la Bovera van abandonar el convent al segle XIII per traslladar-se al costat del riu, vora l’actual carretera que segueix aquesta ruta. Van fundar aleshores el monestir de Santa Maria de Vallsanta, les restes gòtiques del qual causen una forta impressió de contrast en aquest entorn ple de vinyes.

Els seus arcs i finestrals, que va ajudar a construir el mateix Jaume I, donen mostra de la importància que va tenir en època medieval i fins a finals del segle XVI, quan va ser definitivament abandonat per les poques monges que hi quedaven.

Què fer-hi

El nucli medieval, molt ben conservat, és l’atractiu principal del poble, amb arcades, cobertes, escales, carrers i edificis de pedra i galeries que comuniquen cases d’una banda i l’altra del carrer. Fou declarat Conjunt Historicoartístic el 1975.

Val la pena passejar-s’hi, perdre’s pels laberíntics carrerons i contemplar alguns dels nou portals d’entrada al nucli urbà, per arribar finalment a la part més alta, on el castell i l’església es presenten com els edificis emblemàtics de Guimerà. Dalt de tot de la torre de guaita del castell hi ha un mirador des d’on s’obtenen les millors panoràmiques de la zona.

El Mercat Medieval, que se celebra un cap de setmana d’agost, és una bona ocasió per visitar Guimerà i fer-se una idea de com era la vida en aquella població durant l’edat mitjana. De fet, s’organitzen visites guiades per la vila, engalanada com podria haver estat un dia de mercat de fa set-cents anys. Actuacions musicals, animació i parades d’artesans completen una oferta força interessant.

Voltants

- Tàrrega.

- Cervera.

- El monestir de Santa Maria de Vallbona.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Guimerà
  • Guimerà

  • Guimerà
  • Guimerà

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya