Foradada

Guia de Municipis

Foradada és un petit municipi format per diversos nuclis agregats. Situat en terra de castells pel seu paper fronterer durant la reconquesta cristiana, destaca, precisament, per una de les fortaleses més ben conservades de Catalunya: el castell de Montsonís.

El terme municipal rep el nom de la penya Foradada, situada al damunt mateix del nucli urbà, que presenta un forat de grans dimensions. La població es dedica majoritàriament a l’agricultura i la ramaderia, en un entorn marcadament rural.Imprescindibles

- Arribar fins a Montsonís i visitar-ne el castell medieval.

- Descobrir la penya la Foradada.Suggeriments

  • Comarca: Noguera
  • Província: Lleida
  • Localitat: Foradada, Marcovau, Montsonís, Rubió de Baix, Rubió de Dalt, Rubió del Mig
  • Extensió: 29
  • Habitants: 184

Situació geogràfica

Foradada és un municipi prepirinenc de la Noguera, al nord-est de Lleida i Balaguer. S’estén a la riba esquerra del riu Segre, entre Artesa de Segre i Cubells. Al nord, és accidentat per la serra del Munt (596 metres); a l’orient, pel coll de Boada, que forma la paret meridional de l’estret de Salgar, i al sud, per la serra de Montclar. Una part del municipi és regat pel canal d’Urgell.

Clima

El clima és mediterrani continental, amb certa influència de muntanya mitjana. El nivell màxim de precipitacions es registra a la tardor i a la primavera, i el mínim, a l’hivern. Els estius són, en general, bastant calorosos, mentre que els hiverns són freds i presenten boires freqüents.

Activitats econòmiques

L’agricultura que predomina al municipi és la de secà, principalment cereals, vinya i oliveres; també hi ha regadiu, sobretot cereals, patates, alfals i hortalisses. La ramaderia ovina, bovina i porcina complementen l’economia de Foradada.

Història

La penya Foradada apareix referenciada documentalment per primer cop al segle X, en plena campanya de reconquesta cristiana en territori sarraí. Aquella pedra foradada va ser, la segona meitat d’aquell segle, el límit occidental del territori cristià.

El comte d’Urgell Ermengol II, anomenat el Pelegrí perquè va emprendre viatge a Terra Santa, va deixar el seu comtat a Arnau Mir de Tost abans de marxar. Un cop derrotats els sarraïns, aquest noble va fundar el castell de Foradada, va ocupar els d’Alòs i Malagastre i va fer construir també els de Montsonís, Rubió, Marcovau i fins a un total d’uns quaranta castells, a més d’un bon nombre de torres fortificades.

Al segle XI Foradada va deixar de ser frontera, però es va convertir en un dels importants castells de la primera rereguarda. A la mort de Mir de Tost, els dominis es van repartir entre les seves dues filles. Foradada va correspondre a Letgarda, casada amb el gironí Ponç Guerau de Cabrera. A finals del segle XII els vescomtes de Cabrera van cedir el castell per matrimoni als Ribelles, i al segle XV els Ponts el van comprar.

Què veure-hi

La visita més destacada del municipi de Foradada és el castell de Montsonís, que es troba al nucli de població del mateix nom.

Montsonís està situat dalt d’un turó de 405 metres d’alçada al marge esquerre del riu Segre. En un primer moment tot el recinte es trobava emmurallat, inclosa la torre circular de dues plantes (segle XI), que seria la gènesi de la fortalesa.

El mateix poble de Montsonís disposa de l’església parroquial de Santa Maria (1677), d’estil barroc-neoclàssic i en molt bon estat de conservació.

La penya la Foradada, amb el seu enorme forat al mig, és un dels elements més atractius del nucli principal i el símbol del municipi. Ben a prop hi ha el mirador de Sant Urbà, des d’on s’obtenen interessants vistes de la plana.

També són remarcables l’església parroquial de Sant Josep (1783) i la façana modernista de l’Ajuntament.

Què fer-hi

Les rutes a peu i amb bicicleta de muntanya són les opcions més esteses de turisme actiu al municipi de Foradada. La situació del nucli urbà, a cavall entre la plana i la muntanya, permet recorreguts de diferents graus de dificultat.

A més, l’existència de fins a mitja dotzena de nuclis de població i la corresponent xarxa de camins tradicionals ofereix una perspectiva força interessant per a les rutes.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Foradada
  • Foradada

  • Terres de Lleida

  • Foradada
  • Foradada

  • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya