Esterri de Cardós

Guia de Municipis

Exemple de municipi pirinenc, Esterri de Cardós ofereix un entorn natural d’alta muntanya i interessants exemples d’arquitectura romànica. El terme està situat al centre de la vall de Cardós, a banda i banda del riu Noguera de Cardós (tot i que majoritàriament a la riba esquerra), fins a la serra de Costuix.

El senderisme i l’excursionisme als paratges del Parc Natural de l’Alt Pirineu, entre la primavera i la tardor, i l’esquí de fons durant l’hivern són les principals activitats que s’hi poden dur a terme a la natura. Entre el llegat romànic destaquen l’església de Sant Pere i Sant Pau d’Esterri de Cardós i la de Santa Maria de Ginestarre.



Imprescindibles

- Visitar les esglésies romàniques de Sant Pere i Sant Pau d’Esterri i de Santa Maria de Ginestarre.

- Descobrir els paratges del Parc Natural de l’Alt Pirineu.

- Practicar el senderisme o el muntanyisme a la serra de Costuix.

- Practicar l’esquí de fons a l’estació del Pla de Negua.



Suggeriments

  • Comarca: Pallars Sobirà
  • Província: Lleida
  • Localitat: Arrós, Benante, Esterri de Cardós, Ginestarre
  • Extensió: 17
  • Habitants: 75

Situació geogràfica

Esterri de Cardós és un municipi de muntanya pirinenc del nord-est de Lleida. Està situat a la vall de Cardós i s’estén a banda i banda de la Noguera de Cardós. Els quatre nuclis que componen el municipi estan situats entre els prop de 1.000 metres i els 1.360 metres de Ginestarre.

Clima

El clima és d’alta muntanya amb un efecte notable d’ombra pluviomètrica. L’hivern és extremadament fred i amb precipitacions en forma de neu. L’estiu és suau i relativament humit, i comença a final de maig. Les nits tenen temperatures fresques.

Activitats econòmiques

L’agricultura del municipi es troba repartida entre els conreus de cereals i patates, i els prats, que es destinen, principalment, al bestiar boví. Les instal·lacions i serveis turístics es troben encara en període de creixement.

Història

La història del municipi està íntimament lligada a la de la resta de pobles i municipis de la vall de Cardós. Tots formaven part de les possessions dels comtes de Pallars, fins que aquests es van dividir i la vall va passar a formar part del comtat de Pallars Sobirà.

A finals del segle XV, l’extinció d’aquella nissaga va fer que la vall de Cardós, com la resta de possessions dels Pallars, anés a parar als nous marquesos de Pallars i ducs de Cardona. Per herència, els seus dominis van acabar en mans dels ducs de Medinaceli, que els van conservar fins a la fi de l’Antic Règim.

Què veure-hi

El llegat de la tradicional arquitectura romànica pirinenca és visible i important al municipi. L’església de Sant Pere i Sant Pau d’Esterri va ser l’origen de la població i està edificada en estil romànic llombard, com es pot veure en la decoració de l’absis.

Disposa d’un campanar de torre quadrada i coberta piramidal, i d’un petit porxo a l’entrada. Els elements més destacables d’aquesta església són les pintures murals romàniques de l’absis (segles XII-XIII), conservades actualment al Museu Nacional d’Art de Catalunya, a Barcelona. En unes recents obres de restauració també s’hi va trobar un interessant mosaic del segle XI.

El nucli de Ginestarre també compta amb una interessant església romànica, dedicada en aquest cas a Santa Maria. Compta amb un absis semicircular decorat amb arcuacions, un campanar de torre quadrada i un petit porxo a l’entrada. A l’interior es poden veure un retaule barroc i dues piques de pedra. Les pintures murals romàniques (segle XII) que s’hi van trobar es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya, a Barcelona, mentre que el frontal es troba al museu The Cloisters, a Nova York.

Què fer-hi

El Parc Natural de l’Alt Pirineu ocupa bona part del terme municipal d’Esterri de Cardós, sobretot la seva part més verge, cap a la serra de Costuix, a llevant del municipi. Allà hi ha les elevacions més altes que superen els 2.300 metres i motiven nombrosos excursionistes i muntanyencs.

Aquestes alçades, a la capçalera del torrent d’Esterri, contemplen el pas del GR-11 o sender transpirinenc. Altres itineraris i rutes d’un nivell més accessible es localitzen al llarg del terme.

Durant l’hivern, l’Ajuntament posa a disposició dels aficionats l’estació municipal d’esquí de fons del Pla de Negua, situat a l’extrem meridional del terme.

El riu Noguera de Cardós, al seu pas pel municipi, és un indret permès per a la pesca. Els aficionats que vulguin pescar-hi han de sol·licitar un permís a la Societat de Pesca Cardós-Tírvia.

Voltants

- L’estació d’esquí alpí de Tavascan.

- L’estació d’esquí de fons de Virós-VallFerrera, a Alins.

- Llavorsí.

- El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

- L’església de Santa Maria, a Vall de Cardós.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Esterri de Cardós
  • Esterri de Cardós

  • Pirineus

  • Esterri de Cardós
  • Esterri de Cardós

  • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya
#CatalunyaExperience nº3
Revista #CatalunyaExperience nº3
desktop_mac tablet_mac picture_as_pdf