Corbins

Guia de Municipis

Municipi amb una forta empremta romana, Corbins aplega una gran part del seu interès turístic al voltant dels jaciments arqueològics de la vil·la romana del tossal del Moro.

Tant el subministrament d'aigua fet per l’antiga sèquia del segle XIV com el pas del riu pel terme, que alimenta conreus i espècies d’aus, són testimoni de la importància de l'aigua al municipi. De fet, és al voltant del riu que Corbins ha erigit el seu espai popular més emblemàtic, el Parc del Riu.Imprescindibles

- Visitar els jaciments romans i l’exposició permanent.

- Seguir la ruta cultural.

- Passejar pel Parc del Riu.Suggeriments

  • Comarca: Segrià
  • Província: Lleida
  • Localitat: Corbins
  • Extensió: 21
  • Habitants: 1403

Situació geogràfica

Corbins és un municipi septentrional de la comarca del Segrià. Es troba situat a la confluència de la Noguera Ribagorçana amb el Segre. S’estén sobre una estreta plana al·luvial que voreja aquests rius i les terrasses més baixes de la depressió del Segre. La sèquia de Corbins passa pel marge esquerre del Segre.

Clima

El clima és mediterrani i amb una forta tendència àrida i continental. Presenta forts contrastos entre el dia i la nit i entre l’hivern i l’estiu. És un dels territoris més eixuts de tot Europa i es caracteritza per l’abundància de boires; la primavera és l’estació més plujosa.

Activitats econòmiques

L’activitat econòmica més important del municipi és l’agricultura, que ocupa una gran part del territori. Tres quartes parts del municipi que aprofiten les aigües del canal de Pinyana i del barranc de Picabaix es dediquen a l’agricultura, i el noranta per cent dels cultius són de regadiu. Els conreus principals són els arbres fruiters, com pomeres, pereres, pruneres, cirerers i presseguers, i l’ordi.

Hi ha tres cooperatives agrícoles. Les indústries estan relacionades directament amb el sector primari i amb la construcció.

Història

Els romans es van establir a Corbins a la zona del tossal del Moro. Posteriorment, l’ocupació musulmana del segle VIII va contribuir a la destrucció d’aquella empremta romana.

Corbins era un castell de defensa avançat de Lleida, que va caure en mans de les tropes de Ramon Berenguer III el 1117, tot i que fins a la campanya d’Ermengol VI d’Urgell de 1145-1147 la conquesta no va ser definitiva.

El lloc es va constituir en comanda templera i va ser escenari d’una important reunió política el 1275, amb presència del futur rei Pere II, Ramon de Cardona i els comtes d’Empúries i de Pallars, entre altres cavallers.

Amb l’extinció de l’orde del Temple, el 1317, la comanda de Corbins va passar als hospitalers, que la van conservar fins a la fi de l’Antic Règim.

Què veure-hi

Dels jaciments arqueològics d’origen romà trobats a Corbins s’han extret valuosos utillatges de l’època (ceràmiques, monedes, ofrenes i altres objectes), que poden visitar-se a l’exposició permanent Corbins, 2000 anys d’història, a l’Ajuntament.

A més, els jaciments ofereixen restes de gran valor, molt a prop del nucli urbà: la vil·la romana al tossal del Moro, el monument funerari (catalogat per l’eminent arquitecte modernista Puig i Cadafalch) i les restes d’un antic molí d’oli romà, a un kilòmetre de la població.

Més enllà del patrimoni romà cal destacar la capelleta de la Roca, unes restes d’un antic poblat ibèric. En concret es tracta d’una estructura cruciforme incrustada a la superfície d’una roca, al costat de la carretera C-12 i a uns 500 metres del terme municipal.

Què fer-hi

Passejar pel Parc del Riu és una molt bona opció per al visitant que busca recer i tranquil·litat. El parc, però, també és un atractiu per als amants de l’esport, perquè els 30.000 m2 situats a la vora del Noguera Ribagorçana acullen activitats esportives per a tots els gustos: com atletisme, pesca o piragüisme, entre d'altres.

Els canyars i la ribera del riu són també hàbitat habitual de nombroses espècies d’aus que hi fan estada. De fet, aquest entorn està inclòs al Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya, i es projecta dur-hi a terme nombroses activitats de sensibilització ecològica.

Corbins ofereix dues rutes interessants que permeten gaudir del seu patrimoni d’una forma activa i familiar: una ruta cultural pel nucli interior, accessible tant en la modalitat de tresc (trekking) com de bicicleta de muntanya, i una ruta arqueològica i del món romà, que permet fer una excursió pel terreny de sorra i pedra que acull els vestigis romans de Corbins (una ruta molt indicada per als amants del tresc).

Voltants

- El mur musulmà de Torrefarrera.

- El despoblat d’Ascals, a la Portella.

- La Festa de les Àgates, a Vilanova de la Barca.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Corbins
  • Corbins

  • Terres de Lleida

  • Corbins
  • Corbins

  • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya