Cogul, el

Guia de Municipis

Un grup de dones ballen al voltant d’un petit personatge masculí pintat de negre. Aquesta imatge ha donat fama a la població del Cogul, perquè a l’indret de la roca dels Moros es conserva un jaciment rupestre considerat un dels més importants i coneguts de la península Ibèrica, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

El Cogul s'estén a banda i banda del riu Set, en un territori ondulat, amb petits altiplans i tossals aïllats pels barrancs que davallen al riu. El poble, a 279 metres d'altitud, és en un replà dominat per l'església parroquial de la Mare de Déu de l'Assumpció, amb cases dels segles XVI i XVII que encara es conserven. La població es dedica principalment al conreu d'oliveres i ametllers.



Imprescindibles

- Visitar la roca dels Moros.

- Fer la Ruta de l’Art Rupestre.

- Visitar alguna de les cooperatives o molins d’oli.



Suggeriments

  • Comarca: Garrigues
  • Província: Lleida
  • Localitat: Cogul, el
  • Extensió: 17
  • Habitants: 197

Situació geogràfica

El Cogul és un municipi de la comarca de les Garrigues que s'estén a banda i banda del riu Set. Està situat en un paisatge estepari caracteritzat per la manca d’aigua dominat per petits turons, barrancs i tossals típics d’aquesta comarca d’interior.

Clima

El clima és mediterrani continental, amb temperatures extremes. Els hiverns són molt freds, amb boires freqüents (inversió tèrmica). Els estius són calents i llargs. Les precipitacions anuals són molt escasses.

Activitats econòmiques

L'economia del municipi es troba repartida entre: l'agricultura de secà, cultius d’oliveres, ametllers i ordi; la ramaderia, que es limita a la cria de porcí i conills; i la caça. A més, el municipi té un molí d’oli, una cooperativa i una petita indústria de ceràmiques.

Història

Les pintures rupestres són, lògicament, el vestigi més antic de pobladors del terme. Posteriorment, altres jaciments arqueològics han posat de relleu tombes d’època àrab.

La primera referència històrica correspon al repoblament dut a terme per la casa de Cervera després de la reconquesta. La senyoria del Cogul va passar als Pallars, però aviat va adquirir-la el monestir de Poblet (segle XIV), que la va conservar fins a la fi de l’Antic Règim, ja al segle XIX.

L’episodi històric més destacat de la vila va produir-se durant la Guerra del Francès, amb l’ocupació per part de les tropes napoleòniques del 1810 al 1814.

Què veure-hi

A un kilòmetre del poble, en direcció a l'Albagés, hi ha les famoses pintures rupestres del Cogul, a la roca o cova dels Moros, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Es tracta d'una immensa mola de pedra que s'aixeca a la vora del camí, en la qual hi ha un conjunt rupestre prehistòric.

Exemple d'art rupestre llevantí, el fris el componen més de quaranta figures pintades de diferents estils, algunes de les quals constitueixen escenes curioses. Els dibuixos representen toros, cabres, cérvols i també algun caçador amb arc. Però la mostra més original és una escena de dansa amb deu dones al voltant d’un home nu. També hi apareixen inscripcions ibèriques i romanes que ocupen pràcticament la totalitat de la cavitat.

La roca dels Moros forma part de la Ruta de l'Art Rupestre, que difon els principals conjunts d'art rupestre d’aquestes terres. La població dels voltants, que ja coneixia les pintures, les atribuïa a les antigues poblacions musulmanes. Per aquest motiu tradicionalment el lloc s’ha anomenat la roca dels Moros.

Amb el descobriment de l'esmentada roca l'any 1908, comencen a Catalunya les investigacions d'un art pictogràfic, fins a aquell moment inèdit, dins la prehistòria europea.

A un kilòmetre de les pintures rupestres s'hi troben les tombes del Saladar, d'origen àrab, rectangulars i fetes a la roca viva, i una cova anomenada de les Creus, ja que a dins hi ha unes creus picades i dibuixades a la pedra. La cova està molt amagada i és difícil localitzar-la si no és acompanyat per algun veí del poble.

També cal veure l'església parroquial de la Mare de Déu de l'Assumpció, d'estil renaixentista, amb una façana barroca i el campanar de pedra.

Què fer-hi

El paisatge dels voltants del municipi convida a fer-hi excursions a peu i amb bicicleta. Un exemple és l’anomenada ruta del riu Set (del Vilosell i al Cogul), que va des del naixement del riu Set, a Sant Miquel de la Tosca (el Vilosell), fins al Cogul, on el riu deixa la comarca de les Garrigues. La ruta té un total de 36 quilòmetres ben senyalitzats.

També hi ha trajectes més curts, com la ruta de les pintures rupestres i les tombes del Saladar (1,8 quilòmetres).

Al municipi s'hi pot practicar la caça, preferentment de perdius, conills, llebres i tords.

És recomanable visitar alguna de les cooperatives i molins particulars d’oli. La Cooperativa de l'Oli Rupestre del Cogul i el molí de l’oli Vilà són oberts al públic.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Cogul, el
  • Cogul, el

  • Terres de Lleida

  • Cogul, el
  • Cogul, el

  • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya