Baronia de Rialb, la

Guia de Municipis

Presidit per l’imponent pantà de Rialb i el magnífic monestir de Gualter, la Baronia de Rialb atresora un autèntica legió de monuments medievals religiosos: es compten fins a 24 ermites escampades per tots els punts del terme municipal, fet que la converteix en una parada obligada per als visitants interessats en aquest tipus de patrimoni.

També cal destacar que en els darrers temps s’han promogut notablement els espais naturals adjacents al pantà. Rics en cingles i congostos, són una atracció de primer ordre per als amants dels esports d’aventura.



Imprescindibles

- Visitar el conjunt d’esglésies i ermites.
- Visitar el monestir de Gualter.
- Fer una escapada al forat de Bulí.

Suggeriments

  • Comarca: Noguera
  • Província: Lleida
  • Localitat: Baronia de Rialb, la
  • Extensió: 145
  • Habitants: 255

Situació geogràfica

La Baronia de Rialb, un terme molt extens i abrupte, s’emplaça a la riba dreta del riu Segre. Ocupa la part baixa de la vall del riu Rialb, tributari del primer. El terme s'estén des del Segre cap al nord fins a les altures de les serres de Comiols (1.300 metres) i Rialb (1.088 metres). Bona part del municipi presenta boscos de pins, alzines i roures, molt frondosos. Al costat hi ha el pantà de Rialb, amb més de 1.500 hectàrees de superfície.

Clima

El clima és mediterrani continental, amb influència del clima de muntanya. Els estius acostumen a ser bastant calorosos, mentre que els hiverns són freds, amb precipitacions nivals a les muntanyes i amb boires freqüents. L’època màxima de pluges es registra a la tardor i a la primavera, a l’hivern les pluges són escasses.

Activitats econòmiques

La majoria de conreus són destinats al blat, a la patata i, en menor quantitat, a l’ordi, la vinya i l’olivera. El regadiu també hi és present: llegums i verdures. En el curs del riu Rialb hi ha una piscifactoria.

Història

L’actual configuració administrativa del municipi és fruit de la unió de nombrosos pobles, parròquies i masies escampats des d’antic per la zona.

Se sap que aquest territori va estar poblat des de la prehistòria, com indica el dolmen de Sols de Riu. Molt més endavant, el monestir de Gualter, una de les joies del terme, va viure l’ocupació àrab entre els segles X i XI, i esdevingué després de la reconquesta el principal nucli de la vila.

Més recentment, la construcció de l’embassament de Rialb ha suposat una important transformació en les comunicacions del municipi.

Què veure-hi

El patrimoni d’ermites i esglésies romàniques de la Baronia de Rialb és enorme. Deixant de banda la rellevància del monestir de Gualter, hi ha dues dotzenes de construccions de les més diverses tipologies repartides pels termes de Salinoves, el Cerdanyès, el Palau de Rialb o el Rialb Jussà.

Entre aquestes destaquen Santa Maria de la Pau de Rialb, Sant Esteve Pallerols, Sant Serni de Bellfort i Sant Iscle de la Torre.

Al nucli de la Torre de Rialb hi trobem el dolmen de Sols de Riu, una estructura prehistòrica de format megalític (dues roques verticals rematades per una altra de longitudinal) de més de quatre mil anys, que va ser desplaçat de la seva ubicació original per protegir-lo dels efectes de les aigües de l’embassament.

A la mateixa zona trobem dues construccions romàniques d’interès: la capella de Santa Eulàlia de Pompanyons i l’església de Sant Girvés de la Torre, ambdues del segle XI.

Què fer-hi

Practicar esports de natura a l’entorn paisatgístic de la vall de Rialb, notablement redescoberta des que es construí l’embassament, és una molt bona opció d’activitat de lleure.

D’aquests paratges destaca especialment el forat de Bulí, un congost situat a la gorja del riu Rialb amb una configuració natural esplèndida, encara molt poc explorada, que el fa idoni per a la pràctica de disciplines com el descens de barrancs.

Una pràctica més tranquil·la i més estesa per aquests entorns és anar a collir bolets. Si hom és prou hàbil, podrà endur-se a casa un bon cistell de rovellons, fredolics, rossinyols o peus de rata.

Al terme de Gualter se celebra, els dimarts de Carnaval, la Festa del Ranxo (també viva en altres municipis), en què es reparteixen grans perolades de menja casolana per tot el municipi. La festivitat, d’origen molt antic, s’inspira en els ranxos de menjar que les autoritats eclesiàstiques servien als pobres en èpoques de penúria.

Voltants

- Carrer Major de Ponts.
- Fira de la Perdiu de Vilanova de Meià.
- Castell de Comiols, a Artesa de Segre.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Baronia de Rialb, la
  • Baronia de Rialb, la

  • Terres de Lleida

  • Baronia de Rialb, la
  • Baronia de Rialb, la

  • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya