Naut Aran

Guia de Municipis

El municipi de Naut Aran es principalment conegut per l’estació d’esquí de Baqueira-Beret, que ha sabut atreure l’interès de nombrosos personatges públics i ha contribuït al reconeixement amb el segell DTE (Destinació de Turisme Esportiu) per a activitats esportives d'alta muntanya. A més, Naut Aran té algunes de les esglésies romàniques més importants dels Pirineus, com Santa Maria d’Arties o Sant Andrèu a Salardú. En un dels seus pobles, Gessa, fou on mossèn Cinto Verdaguer, un dels grans poetes catalans, va escriure el 1883 l’obra El Canigó.

És el municipi més gran de la comarca (n’ocupa el quaranta per cent de la seva superfície, aproximadament) i també el més alt; d’aquí precisament pren el nom: Naut Aran (‘Alt Aran’ en aranès). És terra de cims (Maubèrme, Montardo, Barlonguèra, Besibèrri), de llacs (Estanh Major, Obago, Rius, Liat) i de rius (Garona, Ruda, Aiguamòg, Noguera Pallaresa).Imprescindibles

- Anar a l’estació d’esquí de Baqueira-Beret.

- Arribar-se a l’església de Sant Andrèu, a Salardú.

- Visitar les esglésies romàniques dels poblets de Naut Aran, especialment Santa Maria d’Arties.Suggeriments

  • Comarca: Val d'Aran
  • Província: Lleida
  • Localitat: Arties, Baqueira, Garòs, Montgarri, Salardú, Bagergue, Tredòs , Unha, Gessa
  • Extensió: 256
  • Habitants: 1758
Es troba adherit a: Pobles amb encant, Turisme Esportiu
Es troba adherit a: Pobles amb encant, Turisme Esportiu

Situació geogràfica

Naut Aran (Alt Aran) pertany a la Vall d’Aran i es troba a l’angle nord-occidental de Catalunya, prop de França, al nord de Lleida. Es tracta d’un municipi dels Pirineus axials, on es localitza el Bessiberri Nord que, amb 3.015 metres, és la cota més elevada de la Vall d’Aran. De les serres pirenaiques baixen tres rius tributaris de la Garona alimentats per diferents estanys glacials que es troben a la capçalera: Valarties, l´Aiguamòg, que neix al circ de Colomèrs, o el riu de Ruda, que prové del Circ de Saboredo. A l’est del municipi, es troba la capçalera de la Noguera Pallaresa, que connecta amb la Vall d’Àneu.

Clima

El clima és atlàntic de muntanya, amb temperatures fredes a l’hivern i abundants precipitacions, que són de neu bona part de l’hivern.

Activitats econòmiques

L’economia gira entorn al sector serveis i turisme, suposa més d’un vuitanta per cent de la població activa.

Tradicionalment, la ramaderia tenia un important pes en l’economia (bovina, equina i ovina), i encara avui es complementa amb l’explotació forestal i els conreus, essencialment de farratge i patates.

Història

Amb capital a Salardú, Naut Aran va ser constituït el 1967 i consta també dels pobles següents: Arties, Baguergue, Baqueira, Garòs, Gessa, Montgarri, Tredòs, Unha, Eth Dossau i Pojo.

Salardú i Arties són els pobles més extensos del municipi. Salardú fou vila fortificada a partir del segle XIII, per la situació estratègica a l’entrada de la vall pel port de la Bonaigua.

Considerada com a plaça reial de la vall, Arties acull actualment, als terrenys d’un antic solar senyorial del qual resta una torre del segle XVI, el Parador Nacional Gaspar de Portolà (nom donat en record del colonitzador de la Baixa Califòrnia, la família del qual era propietària d’aquest terrenys a finals de l’edat mitjana).

El nucli urbà de Baqueira, amb una població permanent de 94 habitants, que pot arribar a quinze mil en les èpoques de més afluència, es va formar arran de la creació de l’estació d’esquí.

Què veure-hi

Salardú té carrers costeruts i plens de fonts i abeuradors per al bestiar. A més d’una font vuitcentista, s’hi poden descobrir restes de l’antic portal de Pallars (segle XIII) i de les muralles d’aquesta època, ja que va haver-hi un castell amb torres de defensa.

En algunes cases encara queden finestrals del segle XVII. L’església de Sant Andrèu (segles XII-XIII) és un temple de planta rectangular, tres naus, triple absis, finestra gòtica, porta romànica i una torre campanar octogonal de dos pisos. Conté un altar barroc i la talla del Crist de Salardú (segle XIII).

Al poble de Montgarri, a més de 1.600 metres d’alçada, trobem el santuari de Mair de Diu de Montgarri, construït al segle XVI sobre un edifici romànic, amb una torre de campanar octogonal acabada en una fletxa. Situat a la banda esquerra del Noguera Pallaresa, el santuari rep cada any, els dies 2 de juliol i 15 d’agost, una romeria en veneració a la Mare de Déu.

Tredòs, una localitat amb poc més de 120 habitants, disposa de tres esglésies romàniques: la capella de la Mair de Diu deth Rosèr, l’església de Sant Estèue i l’església de la Mair de Diu de Cap d’Aran. Les parts més antigues d’aquesta última, que és el temple aranès més gran, daten del segle XI.

A Arties es pot veure l’església romànica de Santa Maria, amb unes minucioses pintures murals, i apropar-se a les terres de l’antiga casa Portolà, edifici noble del segle XVI convertit en parador nacional.

Què fer-hi

A l’estació de Baqueira-Beret es poden practicar l’esquí i altres modalitats esportives d’hivern, com l’esquí de fons o el surf de neu.

L’estació, declarada Centre d’Interès Turístic Nacional per l’Estat, disposa de 120 quilòmetres de pistes balisades, 33 remuntadors i més de sis-cents canons de neu artificial, a més d’un circuit marcat de set quilòmetres per a l’esquí de fons.

Però a Naut Aran també es poden practicar altres esports. Així, a Salardú hi ha un camp de golf i una hípica on programen cursos i ofereixen excursions a cavall. I al municipi es pot practicar la pesca sense mort: al riu Garona, entre el barranc de Bargadèra i la desembocadura de Valarties, i entre l’inici del Golf Salardú i el pont de Naut de Tredòs; i al riu d’Aiguamòg, entre la Bòrda de Lacreu i les capçaleres del riu.

Les excursions per llacs i muntanyes en les diferents estacions constitueixen una bona manera de descobrir la riquesa natural del municipi. Per exemple, des de Baqueira es pot caminar o pedalejar fins a la vall de Ruda i accedir al cim de Ratèra, mirador natural dels llacs Saboredo, Major i Naut.

També podem fer la ruta que porta pels pobles de la part alta d’Aran, d’uns cinc quilòmetres. Amb la sortida a Salardú es passa pels pobles d’Unha (on hi ha la casa Bastet, edifici senyorial del segle XVI, i la capella de Sant Blai), Gessa (amb vistes al barranc de Corilha) i Arties (amb l’església de Sant Joan, seu d’exposicions temporals del Museu dera Val d’Aran).

Al llogarret de Bargergue es pot visitar el Museu Eth Corrau, que exhibeix 2.500 objectes antics que permeten fer-se una idea de la vida d'aquest territori en temps pretèrits.

A Salardú podrem tastar una autèntica olha aranesa, on es barreja carn amb botifarra negra, cigrons i fesols, o un foie gras sofregit a foc viu amb patates confitades, i acabar amb postres típiques com les creps o la crema aranesa (amb essència de llimona).

Voltants

- Les termes de la baronia de Les.

- La Fabrica dera Lan, a Vielha.

- L’església de Sant Sernilh, a Canejan.

Es troba adherit a: Pobles amb encant, Turisme Esportiu
Es troba adherit a: Pobles amb encant, Turisme Esportiu
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Naut Aran
  • Naut Aran

  • Naut Aran
  • Naut Aran

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya