Alfés

Guia de Municipis

La presència de l’aeròdrom atorga a Alfés una innegable projecció de futur com a destinació turística i d’activitat econòmica en general.

El terme també ofereix un notable patrimoni romànic, superposat a les arrels musulmanes (el prefix al- indica aquest origen, com el de molts altres termes de la comarca). L’estructura de la Vileta és el vestigi romànic més destacat del municipi.

Alfés està inclòs en el conjunt natural de Lleida conegut com a paratge estepari, de gran valor ecològic per la nodrida presència d’espècies d’aus i flora, protegit pel Pla d’Espais d’Interès Natural.



Imprescindibles

- Visitar el paratge estepari.
- Fer ús de les instal·lacions de l’aeròdrom.
- Visitar la Vileta.

Suggeriments

  • Comarca: Segrià
  • Província: Lleida
  • Localitat: Alfés
  • Extensió: 32
  • Habitants: 342

Situació geogràfica

Alfés es troba al sud de la ciutat de Lleida i és un municipi de la comarca del Segrià que limita amb la de les Garrigues. La plana, amb característiques subdesèrtiques, està travessada pel riu Set, sense aigua en èpoques de sequera. El terme municipal té diversos tossals, com el Gros, que supera els 300 metres.

Clima

El clima és mediterrani i amb una forta tendència àrida i continental. Presenta forts contrastos entre el dia i la nit, i entre l’hivern i l’estiu. Els estius són secs i càlids, i els hiverns, secs i freds, i es caracteritzen per l’abundància de les boires; la primavera acostuma a ser l’estació més plujosa.

Activitats econòmiques

L'activitat econòmica més important del municipi és l’agricultura de secà, principalment el conreu d'ordi, olivera i ametllers. Disposen d’una cooperativa agrícola que comercialitza gra i productes agraris. També hi ha granges de guatlles i d'aviram, de porcs i d'ovins.

Història

Alfés té un origen musulmà i podria haver passat a domini cristià gràcies a la concòrdia de 1120 entre el valí Avifelel i el comte Ramon Berenguer III, tot i que aquest extrem no està confirmat.

La primera documentació escrita sobre el terme es remunta a finals d’aquell mateix segle XII, quan s’inclou dins les possessions de la catedral de Lleida. Llevat d’un període entre els segles XIII i XIV, el capítol de Lleida va mantenir-hi la jurisdicció fins al segle XIX.

Què veure-hi

Al nucli antic del municipi hi trobem la Vileta, una antiga fortalesa romànica que manté intacta l’estructura de vila fortificada. També romànica és l’església parroquial de Sant Pere, dotada de tres naus amb absis semicircular i mènsules que exhibeixen unes escultures molt treballades.

Alfés també té vestigis del que fou el seu castell, el de Vinfaro, al tossal del mateix nom. Per la seva banda, la de Sant Salvador és una ermita votiva des de la qual es té una privilegiada perspectiva de la plana del Segrià.

Què fer-hi

Visitar el paratge estepari d’Alfés és una molt bona idea per tot aquell qui vulgui descobrir un entorn de gran valor. Aquesta denominació abasta fins a 21 espais de totes les comarques de Lleida, i Alfés n’és un exemple molt il·lustratiu. El del terme, un dels més ben conservats, destaca poderosament per l’orografia, poc modificada per l’activitat agrícola.

En aquest entorn trobem espècies d’aus com la cogullada, l’esmerla, l’esparver cendrós o el falcó cama-roig, a més de mamífers com el ratpenat. Pel que fa a la flora, sobresurt la presència del pi blanc, el pradell o el siscall.

Els amants de l’esport d’alçada poden fer ús de les instal·lacions de l’aeròdrom d’Alfés, un equipament que permet practicar l’aviació esportiva. L’ampliació del terreny dotarà aquesta pràctica, molt estesa a la província, d’un epicentre de primera magnitud.

Voltants

- Les restes arqueològiques de Sunyer.
- El nucli antic d’Aspa.
- El despoblat de Tabac, a Montoliu de Lleida.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Alfés
  • Alfés

  • Terres de Lleida

  • Alfés
  • Alfés

  • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya