Albi, l'

Guia de Municipis

Unes pintures rupestres han col·locat l’Albi en el mapa arqueològic mundial. Situat al peu de les restes del castell d'origen medieval (segle XII), el seu patrimoni cultural es conserva a tots els racons.

Al nucli antic sobresurten la plaça i el carrer Major, amb els porxos i les cases de pedra, i el call jueu, que es fundà a partir de les dues darreres dècades del segle XII i que encara avui manté la vella estructura.

Els seus habitants es dediquen a l'agricultura, principalment d'oliveres, ametllers, vinyes i cereals, productes que constitueixen la base de l’anomenada dieta mediterrània.



Imprescindibles

- Visitar el conjunt de pintures rupestres de la Vall de la Coma, a cinc quilòmetres de la població i declarat Patrimoni de la Humanitat.
- Visitar el castell.

Suggeriments

  • Comarca: Garrigues
  • Província: Lleida
  • Localitat: Albi, l'
  • Extensió: 33
  • Habitants: 860

Situació geogràfica

L'Albi és un municipi de les Garrigues (terres interiors de Catalunya, a la província de Lleida). S'estén pel sector sud-oriental de la comarca, a la riba dreta del riu Set. Es tracta d’un paisatge en forma tabular, aspre i sec als contraforts de la serra de la Llena. A la vall de la Coma s’hi poden trobar, a cinc quilòmetres al sud de la població, coves i abrics rocosos, alguns amb pintures rupestres. Al sud del municipi es troben les serres de Prades.

Clima

El clima és mediterrani continental, amb temperatures força extremes. Els hiverns són freds i boirosos, i els estius, càlids i llargs. Les precipitacions són molt escasses.

Activitats econòmiques

La Cooperativa Agrícola de l’Albi elabora oli de Denominació d’Origen Les Garrigues. L'activitat econòmica més important del municipi són els cultius, sobretot el d'oliveres (varietat arbequina), vinya i cereals, i també d’arbres fruiters i pastures.

Història

Les primeres notícies històriques sobre l’Albi, més enllà de l’ocupació prehistòrica, que hi va deixar les pintures rupestres, són de l’època musulmana. El seu castell formava part de la línia més avançada dels dominis sarraïns de Prades i Siurana, situada als peus de la serra de la Llena.

Cap al 1178, Alfons I va conquerir aquestes terres i va cedir el lloc als Cervera, juntament amb els nuclis de Cervià de les Garrigues i el Vilosell. Aquell mateix segle XII la població, que esdevindria centre de la baronia homònima, ja estava habitada.

La possessió de la baronia de l’Albi va canviar sovint de mans entre el segle XIII, quan pertanyia a Arnau de Timor, i mitjan segle XVIII, quan va anar a parar a la Corona. Nissagues com els Montcada, els Centelles o els influents Cardona-Anglesola van ostentar el títol de barons de l’Albi al llarg d’aquest període.

El poble va ser protagonista en la guerra contra Joan II (segle XV), en la dels Segadors (segle XVII) i en la del Francès (principis del segle XIX).

Què veure-hi

El conjunt de pintures rupestres de la Vall de la Coma (final del neolític) és a cinc quilòmetres de l’Albi.

Les pintures formen part del conjunt d'art rupestre de la Mediterrània que el 1998 va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Ocupen una mica més d'un metre quadrat i representen figures humanes i d'animals: la més gran té 43,8 centímetres de llargada. Es pot visitar cada dia de l'any concertant prèviament la visita amb l’Ajuntament.

La vila és al peu de les restes del castell d'origen medieval (segle XII), engrandit i reformat a finals del segle XV i convertit en palau renaixentista.

Al nucli residencial es pot veure un portal de mig punt amb arc rebaixat, cobert per una volta de motllures encreuades simples, en la clau de la qual figuren diversos escuts (un d'aquests amb un lleó rampant), a més d’una gran nau destinada a celler i la presó. Pot ser visitat tot l'any.

La vila també conserva edificis notables, com l'ajuntament (construcció medieval amb un arc apuntat del segle XVI a l’entrada), la Cooperativa del Camp (obra modernista del 1920 de Cèsar Martinell), l'arc rodó del carrer del Forn i vestigis de l'antiga muralla.

L'ermita dels sants metges Cosme i Damià (segle XVIII) és d'una sola nau i a l'interior es guarden les pintures de sant Antoni de Pàdua i dels sants Abdó i Senén.

L’església parroquial de Santa Mar (segle XVIII) és d'estil renaixentista i té la façana barroca. Consta de tres naus i d'un campanar de 34 metres. A dins hi ha la cripta dels barons de l'Albi.

Als afores del nucli es pot veure el jaciment arqueològic dels Reguers, on s’han trobat gots, ceràmica i fulles de sílex que pertanyien a un poblat probablement del neolític.

També cal destacar el conjunt rupestre de la balma dels Punys, pintures localitzades en una balma situada entre els barrancs d’Andomar i de Pallaresos. Conté onze representacions de figures, com un cérvol de cos compacte o un quadrúpede o caprí d’aspecte tosc. Les pintures mostren diferències tècniques i cromàtiques.

Una altra visita recomanable és la Cooperativa d'Oli de l'Albi, obra de l'arquitecte Cèsar Martinell, en la qual es pot veure el molí de l'oli de l'Albi.

Què fer-hi

El municipi forma part de la zona de producció de dos productes que sobresurten per la qualitat: el vi Denominació d’Origen Costers del Segre i l’oli d’oliva verge Denominació d’Origen Les Garrigues.

A partir d’aquest oli, el visitant pot gaudir d’una rica i variada gastronomia. Hi destaca la cassola del tros (típica recepta dels pagesos catalans, amb múltiples variants), l’olla barrejada, la botifarra negra i els cargols. Convé destacar, també, la beguda de pobre, feta a casa amb taronges, anís i sucre. Als postres no es poden oblidar les orelletes (a base de farina, ous, llard i anís, i fregides amb oli).

El primer cap de setmana de maig se celebra la Festa de l’Oli, en què es dedica la jornada a explicar els beneficis d’aquest producte i a vendre milers de litres d’oli.

A l’Albi val la pena gaudir del paisatge fent rutes a peu o amb bicicleta, que el mateix Ajuntament proposa als visitants. També es recomana visitar indrets naturals plens de frescor, com la font de la Teula i la cova del Cintet.

Voltants

- Parc Temàtic de l’Oli, a les Borges Blanques.

- Poblat ibèric dels Vilars i castell dels Ducs de Cardona, a Arbeca.

- Pintures rupestres de la Cova del Cogul.

- Monestir de Poblet.

- Montblanc.

- Muntanyes de Prades.

- Parc Natural de la Serra del Montsant.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Albi, l'
  • Albi, l'

  • Terres de Lleida

  • Albi, l'
  • Albi, l'

  • Terres de Lleida

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya