Vilademuls

Guia de Municipis

Vilademuls està format per una gran plana, prop de l’estany de Banyoles i a tocar de les abruptes serres de la Garrotxa. El territori està ocupat per extensos camps de conreu, la majoria de secà, els rius Fluvià i Ter, i diverses rieres.

El terme inclou dotze pobles i tots ofereixen un cert encant rural, amanit amb edificis d’especial interès, com les esglésies de Sant Joan de Vilademuls i de Sant Martí d’Ollers, o la torre de Sant Marçal.

Des del punt de vista etnogràfic, destaca el Museu Rural. D’altra banda, l’entorn boscós del municipi és propici per a la pràctica del senderisme, a través de les rutes inspirades en la novel·la de Javier Cercas Soldats de Salamina.



Imprescindibles

- Entrar al Museu Rural.
- Participar en l’arrossada popular (agost).
- Visitar l’església de Sant Joan de Vilademuls.
- Admirar la torre de Sant Marçal.
- Visitar l’església de Sant Martí d’Ollers.


Suggeriments

  • Comarca: Pla de l'Estany
  • Província: Girona
  • Localitat: Galliners, Barraques, les, Estopera, l', Monells, Olives, Ollers, Orfes, Parets de Dalt, Parets d'Empordà, Perles, Retinells, Sant Esteve de Guialbes, Sant Marçal de Quarantella, Terradelles, Veïnat de Juïgues, Viella, Vilademí, Vilademuls, Vilafreser, Vilamarí, Vilardell
  • Extensió: 62
  • Habitants: 786

Situació geogràfica

Vilademuls és un municipi del Pla de l’Estany, situat al nordest de la comarca i al límit amb la de l’Alt Empordà. El terme, molt extens, s’estén a la dreta del Fluvià i arriba fins a prop de la riba esquerra del Ter, en un territori ondulat per un bon nombre de turons i drenat per diverses rieres, entre les quals es destaca la de la Farga, afluent del Ter.

Clima

El clima és mediterrani de muntanya mitjana. Els hiverns són moderadament freds i els estius, força càlids, sempre secs, mentre que la tardor i la primavera són plujoses.

Activitats econòmiques

L’agricultura que predomina al municipi és la de secà, de cereals, farratge i blat de moro, principalment, i amb petites extensions de vinya; l’agricultura de regadiu, localitzada a bona part a la vora del Fluvià, està dedicada al conreu de patates i hortalisses. La ramaderia bovina i porcina i l’avicultura tenen una certa importància en l’economia del municipi.

Història

Els nuclis que conformen el municipi estan documentats per primer cop entre el segle IX i el XI. La primera referència de Vilademuls apareix el 922, integrada dins el comtat de Besalú. Precisament el comte va fer-hi edificar un castell al segle XI per controlar la frontera amb el comtat de Barcelona, amb qui estava enfrontat.

El comte de Barcelona, al seu torn, va aixecar un castell a Sant Esteve de Guialbes, que actualment forma part del municipi, però que en aquell segle XI pertanyia a la casa barcelonina.

Posteriorment, el terme es va anar concentrant a l’entorn de Vilademuls, que es configurà en baronia i posteriorment en batllia, dependent del comte de Peralada (segle XVII). Les excepcions eren Vilafreser i el Vilar de Sant Andreu, que depenien directament de la Corona.

Què veure-hi

El cap de municipi està situat sobre un turonet, que era governat pels Vilademuls, sota el domini del comtat de Besalú, fins a l’abolició de les senyories (segles XIII-XIV).

L’església parroquial de Sant Joan (segle XVI) està edificada amb les pedres que abans bastien el castell, del qual només resta part de la muralla i una porta d’entrada. Aquí podem trobar també la torre del Call (segles XV-XVI) i la torre de Monell.

Al poble de Sant Esteve de Guialbes podem visitar l’església del mateix nom (segle XI), que abans era la capella del castell. A Galliners hem de veure el temple de Sant Julià i Santa Basilissa (segle XVIII), que conserva vestigis del romànic primitiu.

De Sant Marçal de Quarantella mereix especial atenció l’església, antiga possessió del monestir de Banyoles, i la torre gòtica de Sant Marçal. I a Ollers podem visitar la capella de Sant Martí (segle XI), una construcció fortificada d’estil romànic.

Destaquem també el Museu Rural de Vilademuls, situat ara a la rectoria. L’espai recull més de cinc-cents estris que s’usaven antigament al camp i que van lliurar els seus propietaris, i explica com es vivia a la zona en el passat. Hi ha una altra sala que vetlla per l’antic rellotge del campanar.

Què fer-hi

Són diverses les rutes que es poden traçar pels diferents pobles medievals que conformen Vilademuls i pels camins envoltats de pins i alzines que hi porten. N'és un exemple la Ruta Soldats de Salamina, inspirada en la novel·la homònima de Javer Cercas. I es pot escollir també entre una àmplia oferta d’allotjaments rurals per fer-hi nit.

El nucli del terme celebra dues festes populars importants en honor a sant Joan Baptista, una al juny i l’altra a l’agost. En aquesta última, es prepara una gran arrossada per a tots els veïns i se celebra una missa solemne en honor al patró.

Voltants

- Església parroquial de Sant Feliu de Fontcoberta.
- Festa de l’Arbre de Maig i el ball del cornut de Cornellà del Terri.
- Pont d’Esponellà.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vilademuls
  • Vilademuls

  • Costa Brava

  • Vilademuls
  • Vilademuls

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya