Vilabertran

Guia de Municipis

El monestir de Santa Maria marca la vida de Vilabertran, que es formà al voltant d’aquesta important canònica augustiniana, avui centre de la vida cultural i artística del municipi i pol d’atracció de turistes i visitants.

Bona part del reduït terme municipal està ben conreat gràcies als nombrosos pous i a la riera de Galligants. Per això Vilabertran ha estat des de sempre l'horta de la veïna Figueres.

A la vila va néixer Ramon Reig (1903-1963), pedagog i artista amic de Salvador Dalí. Va començar a pintar a l'oli, però es va apassionar per l'aquarel·la, amb la qual va destacar fent exposicions a Catalunya i arreu del món (Nova York, París i Londres).



Imprescindibles

- Visitar el conjunt monàstic de Santa Maria de Vilabertran.
- Assistir a algun dels concerts que se celebren cada any durant la Schubertíada : Schubertíada.
- Passejar per la font de l'Abat Rigau.

Suggeriments

  • Comarca: Alt Empordà
  • Província: Girona
  • Localitat: Vilabertran
  • Extensió: 2
  • Habitants: 843

Situació geogràfica

Vilabertran és un municipi de l’Alt Empordà, situat al nordest del terme de Figueres, al sector de la plana empordanesa d’interfluvi entre la Muga i el riu Manol, prop de la seva confluència.

Clima

El clima és mediterrani, temperat i humit i afavoreix la presència natural d’una vegetació típicament mediterrània. Les temperatures són moderades. L’estiu és l’estació més seca. Els vents tenen una gran importància en el clima de l’Empordà, sobretot la tramuntana.

Activitats econòmiques

L’agricultura ocupa gran part del territori; la de regadiu (hortalisses) aprofita l’aigua de pous; la de secà és destinada a cereals, blat de moro i farratge. La ramaderia bovina i porcina i l’avicultura complementen l’economia del municipi.

Història

L'inici de Vilabertran com a convent fou diferent al d'altres indrets. No va ser una comunitat que va escollir el lloc per aixecar el monestir, sinó que el capellà de l’església de Santa Maria, Pere Rigall, va aplegar un grup de preveres per viure-hi en comunitat.

La població ha girat sempre al voltant del cenobi, que primer va ser abadia agustiniana i es va convertir en col·legiata el 1592.

No hi ha cases antigues, segurament a causa dels aiguats del 1940 conegut com l'aiguat de Sant Lluc, el més important del segle XX.

Què veure-hi

La torre de Vilabertran (o torre d'en Reig), d’estil modernista i línies gaudinianes, consta de planta baixa, dos pisos, golfes i una torre, i fou construïda amb tots els avanços de l'època. Després de la Guerra Civil, Ramon Reig la va vendre a l'Ajuntament perquè acollís les escoles i les oficines de l'alcaldia. Actualment s’ha restaurat i és, juntament amb el monestir de Santa Maria, l'emblema del poble.

El conjunt monàstic de Santa Maria de Vilabertran, declarat Monument Historicartístic el 1930, constitueix un exemple excepcional de l'arquitectura canonical medieval catalana. Originàriament destinat a una canònica agustiniana, té elements de gran interès: l'església (segle XI), el campanar llombard (segle XII) i el claustre (segles XII-XIII, de planta trapezoïdal, lleugerament irregular, al nord del qual se situa l'església). En una de les capelles es guarda una creu del segle XIV, una joia de l'orfebreria catalana.

L'església de Santa Maria és l'element més destacat del conjunt monacal. Es creu que no va ser acabada fins després de la seva consagració, el 1100. És de base quadrangular dividida per dues fileres de columnes que parteixen l'espai en tres naus diferents. La nau principal està coberta amb una volta de canó, reforçada per quatre arcs recolzats en pilars.

El temple va acollir, el 1295, el casament reial de Jaume II amb Blanca d'Anjou, i avui acull els concerts de la Schubertíada.

Val la pena també visitar el palau de l’Abat (segle XV), mostra de l’arquitectura gòtica civil catalana.

Què fer-hi

L’abundant oferta cultural d’aquest petit municipi gira al voltant de Santa Maria de Vilabertran. Exposicions temporals, teatre nocturn per a tota la família, lectura de poemes i concerts de música clàssica i moderna es donen cita en aquest conjunt monàstic.

Però el fet cultural més destacat del municipi és l’anomenada Schubertíada, que Joventuts Musicals de Figueres va importar a Catalunya i a l’Estat el 1992. El programa consisteix en l'organització de concerts dedicats a la música de Schubert, a més d’altres activitats paral·leles, com classes magistrals, conferències i simpòsiums sobre la seva obra, projecció de pel·lícules, exposicions, etc. Se celebra entre finals d’agost i principis de setembre. En aquest sentit, també cal esmentar el festival de música moderna Sons del Món, els mesos de juny i juliol. Té la gràcia de combinar els concerts amb la gastronomia i el món del vi.

A pocs metres del monestir, la font de l'Abat Rigau, amb un doll d'aigua d'una bassa que va a l'antic rentador (encara utilitzat), ofereix als visitants un paratge ideal per gaudir d’un dia de pícnic.

Voltants

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Vilabertran
  • Vilabertran

  • Costa Brava

  • Vilabertran
  • Vilabertran

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya