Susqueda

Guia de Municipis
Curiosament Susqueda va deixar d'existir com a poble quan s'hi va construir el llac artificial el 1968. Llavors els veïnats del voltant de la vall van rebre aquest topònim.

El municipi està situat a la vall del Ter, al mig de les muntanyes de les Guilleries i del massís de Collsacabra. El principal protagonista del paisatge és el pantà, que va sepultar les masies, el pont i l'església de Susqueda, antigament capital del terme.

El seu paisatge reuneix tots els atractius propis de la zona de les Guilleries: abundant i rica vegetació, entorn idoni per al senderisme i patrimoni geològic. Aquest entorn natural privilegiat es pot contemplar des del santuari de la Mare de Déu del Far, un altre dels epicentres turístics de la vila.

Imprescindibles

- Veure el pantà de Susqueda.
- Entrar a l'església parroquial de Sant Martí Sacalm.
- Pujar al santuari del Far.
- Si es té temps, fer la ruta del pantà de Sau al pantà de Susqueda.

Suggeriments

  • Comarca: Selva
  • Província: Girona
  • Localitat: Vinyes, les, Om, l', Sant Martí Sacalm, Susqueda
  • Extensió: 51
  • Habitants: 112

Situació geogràfica

Susqueda està situat al nordoest de Barcelona, a l’interior, a la serralada Transversal, a cavall entre la plana de Vic i la Costa Brava. Del paisatge muntanyós, ocupat en bona part per l’embassament, destaquen penya-segats i cingleres, com la del Far (1.123 metres) a les Guilleries. El Sant Benet, al sud del municipi, és el punt més elevat de la zona amb 1.151 metres d’altitud.

Clima

El clima és mediterrani de muntanya mitjana, amb temperatures hivernals de 0 ºC i estius suaus. Les precipitacions són més aviat a la primavera, a l’estiu i a la tardor. La proximitat del pantà incrementa la humitat ambiental.

Activitats econòmiques

La principal font econòmica de Susqueda és el mateix pantà, amb la producció d’energia que es ven a la resta de comarques. L’activitat comercial i el turisme rural, que exploten amb masies i cases de turisme rural, va adquirint molt pes, ja que aquest municipi té un extens entorn que afavoreix molt aquest tipus d’activitat econòmica.

Història

Anomenat també Sant Martí Sacalm-Susqueda, denominació que va començar a adquirir al segle XII (llavors era denominat senzillament sa Calm), la història del municipi ha estat compartida des de sempre per humans i llops, els altres pobladors tradicionals del territori, després que al segle XIX la població d’óssos fos exterminada arran d’un emmetzinament massiu.

L’anterior vila, que es coneix des de l’època medieval, va ser negada per les aigües del pantà el 1968 i donà lloc a l’actual terme. Aquest pantà va ser el darrer a construir-se i constitueix encara avui el més important sistema d’aprofitament de les aigües del Ter.

Què veure-hi

A Sant Martí Sacalm cal visitar l’església parroquial, un edifici d’origen romànic reformat al segle XVII, al voltant del qual hi ha un petit nucli format per sis cases.

Escampats arreu del terme hi ha moltes masies i edificis històrics. Els més coneguts són els que van quedar sota les aigües del pantà: la capella de Sant Pelegrí (1769), l’església de Sant Vicenç de Susqueda (segle XI) i el pont de Sallent (segle XIV).

L’embassament de Susqueda, construït entre 1963 i 1968 a l’extrem est de la vall del riu Ter, té un diàmetre de dotze quilòmetres i abasta el consum domèstic dels habitants de Barcelona i Girona. Quan les seves aigües minven, emergeixen les velles cases mig en runes del poble.

Al cim de la cinglera vertical i escarpada es dibuixa la silueta del santuari del Far, a 1.123 metres d’altitud. Documentat des del 1269, es bastí al segle XVII i fou restaurat el 1970, després que els ermitans l’abandonessin.

A la capella del Far hi ha una imatge de la Mare de Déu alletant el Fill, una talla d’alabastre del segle XV. Des de la torre s’obtenen unes grans vistes panoràmiques de Susqueda, penya-segats, cingleres, boscos dels voltants i, fins i tot, el mar.

Als peus del Far es troben les restes del castell medieval de Fornils, del 1177, conegut també com el castell del Roure o de Sant Pau. Al costat de la fortalesa descobrim la casa de Sant Pau i l’església de Sant Pere de Fornils, que conserva encara una torre rodona massissa.

Què fer-hi

Val la pena caminar entre els boscos de Susqueda i contemplar les vistes del pantà des de qualsevol punt. Una de les excursions més agradables, encara que bastant llarga (37 quilòmetres), és la que condueix del pantà de Sau al de Susqueda.

A peu o amb bicicleta, aquest camí és molt amè: surt de la carretera N-141, entre Santa Coloma de Farners i Vic, passa per diversos boscos i segueix la riba dreta del Ter, travessant diferents ponts medievals, fins a arribar al gran mur de la presa d’aigua, a Sant Romà (Osona).

La Festa Major de Susqueda se celebra el primer diumenge d’octubre. Hi destaquen el famós concurs de tir al plat i el ball de la tornaboda.

Voltants

- Assistir al viacrucis vivent de Sant Hilari Sacalm.
- Entrar al monestir de Santa Maria d’Amer.
- Veure la sardana de l’alcalde, de la Festa Major d’Amer.
- Visitar el nucli antic i el castell d’Anglès.
- Anar a les mines d’Osor.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Susqueda
  • Susqueda

  • Costa Brava

  • Susqueda
  • Susqueda

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya