Santa Coloma de Farners

Guia de Municipis
La capital de la Selva es troba situada en una zona verda plena d'espessos boscos, entre el Montseny i les Guilleries. Les aigües del municipi tenen una gran riquesa medicinal, que hi ha propiciat l'establiment de diversos balnearis termals.

Santa Coloma de Farners ofereix aquest patrimoni a través d'un itinerari que inclou el balneari i les seves fonts, i que, juntament amb la ruta de les deu ermites, constitueix una de les bases del seu atractiu turístic.

La ciutat és coneguda també per ser el bressol de Salvador Espriu, un dels més cèlebres poetes catalans contemporanis.

Imprescindibles

- Caminar del parc de Sant Salvador al castell de Farners.
- Visitar el campanar de l’església de Santa Coloma.
- Anar a l’església del monestir de Sant Pere de Cercada.


Suggeriments

  • Comarca: Selva
  • Província: Girona
  • Localitat: Can Malladó, Castanyet, Veïnat d'Avall, el, Sant Miquel de Cladells, Sant Pere Cercada, Santa Coloma de Farners, Santa Coloma Residencial, Vallors
  • Extensió: 71
  • Habitants: 10565

Situació geogràfica

Santa Coloma de Farners està a 23 quilòmetres al sud-oest de Girona i és la capital de la comarca de la Selva. Està situada a l’inici de la depressió gironina, al peu del massís de les Guilleries i a l’extrem oriental del Montseny. Comprèn la capçalera de la riera de Santa Coloma i tota la vall de la riera de Castanyet, que desemboca amb altres torrents a la Tordera. El terme municipal és conegut per l’abundància d’aigües, algunes termals i amb propietats curatives.

Clima

El clima és mediterrani humit, amb precipitacions moderades i amb mínimes i màximes molt properes. Les temperatures són altes a l’estiu i molt baixes a l’hivern, i sovint hi ha inversions tèrmiques.

Activitats econòmiques

Els principals conreus són els cereals i les lleguminoses, pel que fa als de secà; i les hortalisses, les patates i els arbres fruiters, pel que fa als de regadiu. Es practiquen les ramaderies bovina i porcina, així com l’avicultura i l’apicultura.

Té poca indústria, però hi ha petites empreses que exploten la fusta, indústria tèxtil, fàbriques de mosaic, tallers metal·lúrgics i empreses de productes alimentaris, el més típic del quals són les galetes anomenades teules de Santa Coloma.

Hi ha un conegut balneari, les termes d’Orion, que ha potenciat l’estiueig al municipi.

Història

L’origen del terme és l’església consagrada a santa Coloma l’any 898, que esdevingué lloc de peregrinació per als fidels de les Guilleries i del bisbat de Girona. Després que el 926 fos destruïda, el 950 es reconstruí i es configurà un nucli urbà al voltant del temple.

La població va viure un dels seus creixements més significatius al segle XVI, gràcies a l’efecte de la immigració provinent de França. Al segle XVII va esdevenir un dels epicentres de la Guerra dels Segadors i fou saquejada i parcialment destruïda pels partidaris de les tropes castellanes. Va ser en aquest període també que fou capturat el llegendari bandoler Serrallonga.

Al segle XIX va esdevenir un important centre administratiu, i de llavors d’ençà ha sabut explotar de manera destacable el seu potencial turístic gràcies a les aigües termals, per bé que hi perviuen encara altres indústries, com la de transformació forestal, la construcció, el tèxtil o la confiteria.

Què veure-hi

A la plaça Major el visitant trobarà l'església parroquial, una construcció austera i rural d'estil gòtic que ha sofert nombroses reformes. De l'edifici originari es conserva l'alt campanar (26 metres), les campanes del qual van desaparèixer durant la Guerra Civil Espanyola.

Al voltant de l'església i de l'antiga casa de la família dels Farners es vertebrava antigament un nucli de carrerons estrets, que va eixamplar-se als segles XVII i XVIII amb cases de nova planta pels greus danys produïts durant la Guerra dels Segadors. Així, el centre urbà es va anar expandint cap a la carretera vella d'Anglès, i el 1950 es va iniciar la construcció del poble nou i de diverses urbanitzacions.

On abans hi havia camps de conreu ara veiem un dels parcs més importants de la comarca, el parc de Sant Salvador, un espai verd ple de camins i de fonts.

Del parc surt una ruta que porta fins al castell de Farners, que s'enfila al turó rocós presidint el territori. De l'estructura original d'aquesta fortalesa, del segle XII, en queden algunes muralles i la gran torre cilíndrica. Als peus té el santuari de la Mare de Déu de Farners, on criden l'atenció els murs de la nau primitiva i l'absis semicircular.

La mateixa via que porta fins al castell condueix, sis quilòmetres més enllà, a Sant Pere de Cercada, que preserva l'església de l'antic monestir de Sant Pere. Aquest temple romànic del segle XII té una planta en forma de creu llatina, amb un creuer i tres absis. Val la pena fer-hi una visita només per admirar les fantàstiques vistes dels voltants.

Prop de Santa Coloma hi ha el balneari de Termes d'Orion, que disposa d'aigües bicarbonatades.

Què fer-hi

D'un territori cobert de boscos podem esperar les millors rutes i excursions. Una de les més populars és la que enllaça el parc de Sant Salvador amb el castell de Farners. El camí, de nou quilòmetres, segueix tota la riera, travessa camps fruiters i pinedes i passa per diverses masies fins a arribar a l'ermita de la Mare de Déu de Farners, a pocs metres d'on s'alça el castell.

Un altre recorregut és el Pelegrí de Tossa, una caminada popular de quaranta quilòmetres que s'organitza cada 20 de gener des de fa més de sis segles. Aquesta peculiar romeria surt de Tossa a la nit i arriba a Santa Coloma de bon matí. Molts penitents fan el camí descalços per complir promeses sagrades, i un cop arriben a l'església de Sant Sebastià s'intercanvien petxines, rams de farigola i marduix.

Quant a gastronomia, les teules són unes galetes d'ametlla elaborades artesanament a Santa Coloma de Farners, des de 1908. La localitat els ha dedicat un museu i una fira pastissera.

Voltants

- El Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm.
- El castell de Brunyola.
- La parròquia de Vilobí d’Onyar.
- El santuari d’Argimon, a Riudarenes.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Santa Coloma de Farners
  • Santa Coloma de Farners

  • Santa Coloma de Farners
  • Santa Coloma de Farners

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya