Existeixen diverses rutes per conèixer Sant Joan i el seu entorn natural. En destaquen tres de principals. Una, l'anomenada ruta del Ferro, consisteix a recórrer els dotze quilòmetres de la via del tren que unia Sant Joan amb Ripoll i Toralles fins als anys vuitanta. Aquest passeig il·lustra el passat industrial poc conegut de Sant Joan. És molt comú fer-lo en bicicleta de muntanya, ja que el Centre BTT del Ripollès està situat a l'Alberg Rural la Ruta del Ferro, que es troba a la localitat.
La segona proposta consisteix a fer el camí que uneix les quatre ermites del terme, tres de les quals són romàniques: Sant Antoni de Pàdua, Santa Llúcia de Puigmal, Sant Ponç d'Aulina i Santa Magdalena de Perella. Des de la primera, on hi ha una excel·lent zona de pícnic, s'obté una panoràmica espectacular de la vall i fins i tot es veu el Pedraforca, una de les muntanyes més importants de Catalunya (2.947 metres), amb dos cims que recorden la forma d'una forca.
En darrer lloc, es pot seguir una ruta que, partint del barri antic, enllaça la gran quantitat de fonts públiques de Sant Joan. El nucli antic, format al segle XIII, mostra uns carrers entramats d'una forma ben peculiar, lluny dels traçats medievals. L'esquema, de carrers paral·lels i perpendiculars, es correspon als utilitzats en l'època romana. Els carrers conserven la nomenclatura medieval, organitzada segons l'agrupació gremial. Així, per exemple, tenim el carrer dels Canonaires o el dels Tints.
Seguint aquesta ruta, destaquen la font d'aigües sulfuroses de la Puda, la font del Cubilar (que inspirà Joan Maragall per escriure el poema "La vaca cega") i la font dels Vermells, molt visitada pels vilatans a principis del segle XX, on hi ha taules i bancs per poder-hi menjar.
També podem visitar l'exposició que hi ha dins el Palau de l'Abadia, que conté disset maquetes d'ermites romàniques de la comarca i el Centre d'Interpretació del Mite del Comte Arnau.
Alguns dels productes típics de la vila són els embotits artesanals, els carquinyolis (dolç fet a base d'ametlles) i la coca abadessa. Fins i tot hi ha un establiment que ofereix llet fresca de pagès.
El ball dels pabordes, que data del segle XVI, té lloc durant la festa major, el segon diumenge de setembre.