Sant Feliu de Buixalleu

Guia de Municipis

Aquest municipi, situat entre el massís de les Guilleries i el Montseny, està envoltat de boscos i banyat per tres rieres: la d’Arbúcies, la de Buixalleu i la de Repiaix. La vila de Sant Feliu de Buixalleu és al mig del terme, i a banda i banda trobem els veïnats de Grions i Gaserans. Nombroses masies es dispersen muntanya amunt i per les planes, teixint un eixam entre camps i muntanyes.

El municipi conserva els vestigis del castell de Montsoriu, que va ser ocupat a l’època ibèrica (segles IV-III aC) i va esdevenir al segle XIV el palau residencial dels vescomtes de Cabrera, una de les famílies més poderoses del Principat.



Imprescindibles

- Descobrir les tres esglésies del poble: Sant Feliu, Santa Bàrbara i Sant Romà.

- Visitar la torre de la Mora, a Gaserans.

- Veure el gorg Negre, a Gaserans.



Suggeriments

  • Comarca: Selva
  • Província: Girona
  • Localitat: Gaserans, Grions, Sant Feliu de Buixalleu
  • Extensió: 62
  • Habitants: 788

Situació geogràfica

Sant Feliu de Buixalleu, al sud de la comarca de la Selva, s'estén al marge esquerre de la Tordera, límit meridional amb Fogars de Tordera i amb Sant Celoni. És un dels termes més extensos de la comarca i també comprèn la vall mitjana i baixa de la riera d'Arbúcies. El territori, drenat també per les rieres de Repiaix, és muntanyós, especialment a tramuntana, als contraforts del massís del Montseny i de les Guilleries.

Clima

El clima, mediterrani humit i temperat, presenta uns mesos d’estiu força plujosos.

Activitats econòmiques

L'economia del municipi té com a base l'agricultura, localitzada al sud del terme i centrada en els cereals, el farratge, els arbres fruiters i les hortalisses. També hi té importància la cria de bestiar i l’explotació forestal.

Història

La història de Sant Feliu de Buixalleu, que va ser poblat per assentaments ibers, està lligada al castell de Montsoriu, lloc de residència dels Cabrera, vescomtes de Girona. La filla d’Amat de Montsoriu, Ermessenda, es casà l’any 1044 amb Guerau de Cabrera. El títol de vescomtes de Cabrera arribà quan les possessions nobles van passar a mans del fill d’aquests, Ponç de Cabrera.

Des d’antic la població ha estat vinculada a l’agricultura, per bé que recentment el seu patrimoni medieval (el castell i el conjunt d’ermites) n’ha potenciat l’activitat turística.

Què veure-hi

El poble té tres esglésies: la de Sant Feliu (segle XI), la més gran, és un temple romànic reformat amb dues naus laterals i un campanar gòtic; la capella de Santa Bàrbara (segle XVI), al punt més alt de la vila, i la de Sant Romà (segle XVII).

Als afores del centre, tocant a Arbúcies, trobem l’ermita de Sant Segimon del Bosc, una antiga parròquia pertanyent a Sant Feliu de Buixalleu, que també fou remodelada al segle XVI.

L’agregat de Grions s’estén al voltant de l’església de Sant Gabriel, encara que els habitants es reparteixen per masies i cases de pagès arreu del territori. Al costat de la seva parròquia hi ha un mas on es pot veure una torre de defensa molt ben conservada.

Gaserans se situa al sud del municipi, a la zona més planera. Aquest poblet s’ha anat creant al voltant de la parròquia de Sant Llorenç, una antiga possessió del monestir de Breda. En aquest nucli criden l’atenció la capella de Sant Jaume, la torre medieval (coneguda com la torre de la Mora) i el gorg Negre.

Aquest gorg, sota la masia de Can Perxistor, és el lloc on el 1082 fou assassinat el comte de Barcelona Ramon Berenguer II a mans del seu germà. Com a recordatori del fet, s’aixeca un monument amb un arbre genealògic de tota la dinastia catalana de l’època.

Què fer-hi

Les restes del castell de Montsoriu, patrimoni compartit amb el terme d’Arbúcies, es veuen des de qualsevol punt del municipi. L’ascensió a aquesta fortalesa medieval, antiga residència dels vescomtes de Cabrera, és una bonica ruta que es pot fer des de Sant Feliu. També es pot visitar amb una ruta guiada que organitza durant tot l’any el Museu Etnològic del Montseny d’Arbúcies.

Al juny té lloc la Festa d’Homenatge a la Vellesa, una jornada dedicada a la tercera edat. Per Sant Isidre, en el marc de les festes del poble de Gaserans (a l’agost), és interessant veure el ball tradicional del tirabou. I al novembre es fa la matança del porc.

Així mateix, és peculiar la Trobada de Sant Feliu, en la qual cada any s’ajunten en un municipi diferent els veïns de les set localitats que porten per nom Sant Feliu: de Buixalleu, d’Amunt i d’Avall, de Codines, de Guíxols, de Llobregat, de Pallerols i Sasserra.

Voltants

- Monestir de Sant Salvador de Breda.

- Recinte emmurallat d’Hostalric.

- Església parroquial de Sant Martí de Riells.

- Santuari d’Argimon, a Riudarenes.

- Castell del Baró de Quadres, a Massanes.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Sant Feliu de Buixalleu
  • Sant Feliu de Buixalleu

  • Costa Brava

  • Sant Feliu de Buixalleu
  • Sant Feliu de Buixalleu

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya