Jonquera, la

Guia de Municipis

El terme de la Jonquera està situat al nord de l’Alt Empordà i comprèn, en bona part, la serra de l’Albera, que des del coll de Portell, a ponent, fins al ras de la Menta, a llevant, forma part del Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera.

Els devastadors incendis forestals del 1986 van cremar una àmplia franja de bosc des del coll de Pertús fins al mar. Però entre les cendres van aparèixer nous tresors d’aquesta contrada, molts dels quals havien restat resguardats per l’espessa vegetació: restes megalítiques com dòlmens i menhirs, testimonis del mil·lenari poblament humà d’aquestes terres.

És, a més, la porta d’entrada a França i la seva situació ha perfilat el seu desenvolupament.Imprescindibles

- Fer un recorregut pel Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera.

- Veure el castell de Requesens (Visita virtual).

- Passejar fins els estanys.

- Visitar el Museu de l’Exili.Suggeriments

  • Comarca: Alt Empordà
  • Província: Girona
  • Localitat: Portús, el, Jonquera, la, Requesens, Veïnat de Canadal
  • Extensió: 57
  • Habitants: 3203

Situació geogràfica

La Jonquera és un municipi de l’Alt Empordà que està situat al vessant sud de la serra de l’Albera, entre el coll del Portell (694 metres), a l’oest, i el ras de la Menta (1.067 metres), a l’est. És el límit entre Espanya i França, juntament amb la comarca nord-catalana del Vallespir.

Clima

El clima és mediterrani, temperat i humit, i afavoreix la presència de vegetació típicament mediterrània, formada essencialment per alzinars i suredes, tot i que a les zones més altes proliferen les rouredes i, a les més humides, les fagedes. Les temperatures són moderades, i la mitjana anual és d’uns 16°C. Del novembre al març hi ha perill de glaçades a causa de les baixes temperatures, i l’estiu és l’estació més seca. Els vents tenen una gran importància en el clima de l’Empordà, sobretot la tramuntana. És un vent fred i fort procedent del nord, que bufa principalment a l’hivern i que obliga a resguardar els sembrats amb rengleres de xiprers. La marinada o garbí és un vent molt freqüent a l’estiu, responsable de la major part de la pluja de l’estació càlida.

Activitats econòmiques

L’agricultura de secà i la manipulació del suro van ser les activitats més importants en altres èpoques, però avui dia la base de l’economia és l’activitat derivada de la duana del Portús.

La Jonquera és un important centre de serveis per al transport, amb una gran activitat comercial per la seva proximitat amb França. Disposa de deu establiments hotelers, entre els quals hi ha el gran complex turístic de La Porta Catalana, obra de Josep Lluís Sert.

Història

Tocada per la romanització a causa del pas de la Via Augusta pel coll de Panissars o Portús, la Jonquera té també un passat lligat a la prehistòria que no ha sorgit a la llum fins fa ben poc.

Durant l’edat mitjana, el castell de Rocabertí era un dels principals llocs de defensa d’un territori estratègic. Aquest castell va ser enderrocat l’any 1183 en els enfrontaments entre Ramon Berenguer IV i Ponç II d’Empúries, per ser novament bastit poc temps després.

Més modernament, i amb l’arribada de les noves vies de comunicació, la Jonquera ha tornat a esdevenir un enclavament estratègic per la seva posició fronterera.

Què veure-hi

El poble de la Jonquera està organitzat a banda i banda de l’antic camí medieval. Al nucli històric destaca l’església parroquial de Santa Maria (segle XVIII), que té una façana gòtica. Està envoltada de cases de la mateixa època i encara més antigues, entre les quals hi ha Ca n’Armet, que mereix una parada. Altres cases senyorials de la vila són la Posta Reial i Can Laporta. D’altra banda, la plaça Major presenta uns porxos interessants.

A la banda nord del poble encara hi ha vestigis de l’antiga muralla. S’hi troba el castell de Requesens, d’estil neomedieval, situat al sud del puig Neulós. Amb els seus merlets restaurats seguint els cànons del romanticisme arquitectònic, presenta una imatge fabulosa i com de llegenda. En un replà de la muntanya s’alça el santuari de la Mare de Déu de Requesens.

A la penya granítica de Santa Llúcia es poden veure les ruïnes del castell de Rocabertí, d’un llinatge nobiliari vinculat al comtat de Peralada.

Pel que fa a l’entorn natural i paisatgístic, la Jonquera té 30 hectàrees de superfície d’estanys i basses prop dels termes de Cantallops i Capmany: l’estany Gros, l’estany Petit, l’estany de Baix, l’estany de Terra Negra, l’estany d’en Figa i l’estany dels Ullastres. És una zona de pas, de nidificació i de repòs per als ocells migradors, on agafen forces per vèncer la tramuntana i travessar els Pirineus cap al nord.

Destaca la importància dels monuments megalítics, entre els quals hi ha els dòlmens de Mas Baleta (I, II i III), els dòlmens dels Estanys (I, II i III), els menhirs dels Estanys (I i II), el dolmen de Canadal, el del coll del Madàs II, el dels Mescalants i el del Pedreguer, que formen la ruta megalítica de Requesens.

Al principi de l’any 1939, el terme va ser escenari del patiment de les persones que fugien de les tropes franquistes i marxaven cap a França. El municipi ofereix també El Museu de l'Exili ,on és compaginen les funcions museístiques, a través de les exposicions permanent i temporals, amb les de recerca històrica i de difusió pedagògica. Sempre amb una mirada ampla que vincula el passat amb el present, perquè els conflictes que provoquen exilis han estat una constant en la història del segle XX i segueixen essent-ho fins al dia d’avui.

Què fer-hi

L’entorn natural del municipi està poblat majoritàriament per boscos de sureres i alzines, castanyers, roures i fagedes, a més d’alguns conreus. Per això es recomana fer-hi excursions tant amb cotxe com amb bicicleta de muntanya o a peu. La ruta cicloturística que va de la Jonquera al castell de Requesens, dins el terme, n’és un exemple.

La vila disposa dels serveis turístics bàsics per al visitant quant a guies, allotjament i restauració.

Voltants

- Puig Neulós (cim de 1.263 metres).

- Església de Santa Maria d’Agullana.

- Embassament de Boadella.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Jonquera, la
  • Jonquera, la

  • Costa Brava

  • Jonquera, la
  • Jonquera, la

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya