Bolvir

Guia de Municipis

El municipi de Bolvir ha esdevingut una àrea residencial privilegiada on s’han construït urbanitzacions de gran qualitat. De fet, algunes personalitats barcelonines han establert la segona residència al terme.

A més, el seu camp de golf atreu esportistes d’arreu del món, que vénen a gaudir dels campionats que s’hi celebren.

A part d’aquests atractius, el municipi disposa d’un entorn natural privilegiat i d’un interessant patrimoni arquitectònic, en què destaquen l’església de Santa Cecília, el santuari del Remei i el mateix conjunt històric de la localitat.Imprescindibles

- Fer un itinerari per la natura.
- Visitar el nucli vell de Bolvir.
- Veure l’església de Santa Cecília.
- Visitar el santuari del Remei.

Suggeriments

  • Comarca: Cerdanya
  • Província: Girona
  • Localitat: Bolvir, Remei, el, Zona Residencial del Golf, la, Talltorta
  • Extensió: 11
  • Habitants: 400

Situació geogràfica

Bolvir és un municipi de la Baixa Cerdanya, província de Girona, a la capçalera de la vall del Segre. Enclavat al Pirineu a una alçada superior als 1.100 metres, el municipi és travessat per diferents rius, torrents i sèquies, essent el Segre i els afluents Aravó i Querol els principals.

Clima

El clima és de muntanya amb influències mediterrànies, força assolellat, amb els hiverns molt freds i els estius no gaire calorosos, plujosos i amb tempestes. Les precipitacions són en forma de neu a l’hivern i de pluja la resta de l’any. Les temperatures mitjanes són d’uns 24 ºC a l’agost i uns 2 ºC al febrer. El cinturó pirinenc evita l’entrada de vents humits. És habitual el fenomen de la inversió tèrmica a les planes i fondàries de la vall.

Activitats econòmiques

Actualment, el turisme ha substituït la ramaderia i l'agricultura com a font de riquesa principal. De fet, disposen d’importants instal·lacions turístiques, com el centre d’hípica o el Reial Club de Golf de la Cerdanya.

Per una altra banda, l’important nombre de pastures suposen l’existència d’una ressenyable cabanya bovina i ovina. Els cultius són essencialment cereals, patates i farratge.

Història

La història de Bolvir està íntimament lligada al monestir de Sant Miquel de Cuixà, al qual va pertànyer des que el comte Sunifred de Cerdanya en va fer donació l’any 952. Els comtes de Cerdanya, els de Foix i els barons de Pinós van tenir importants possessions dins el terme de Bolvir, on la Corona també tenia interessos.

L’evolució de la població en aquest petit municipi mai no ha registrat xifres superiors als 400 habitants que hi van residir el 1900. Després de la davallada de la postguerra, la població ha tornat a augmentar a cavall dels segles XX i XXI gràcies a la revifalla turística.

Què veure-hi

L’església romànica de Santa Cecília, a la vila de Bolvir, data del segle XII. Conserva un retaule gòtic que va pertànyer a la capella de la Mare de Déu de l’Esperança i una portalada força interessant. El frontal de l’altar és guarda al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC).

També val la pena fer una visita a l’església romànica de Talltorta. D’èpoques més properes és el santuari de la Mare de Déu del Remei, de finals del segle XIX, que es troba prop del poble i des del qual es pot gaudir d’una bona panoràmica sobre la plana de la Cerdanya. Prop del santuari hi ha l’hotel modernista del Remei.

Què fer-hi

Es poden fer excursions per les rodalies dels nuclis poblats fent servir els camins que duen a les nombroses fonts, com la de les Basses del Pallaret o la de la Vall. És interessant l’itinerari que porta a la serra de la Mata de l’Ós.

A part de la natura, el nucli vell de Bolvir és força atractiu i resulta molt recomanable fer-hi una passejada per descobrir-ne el racons.

Dins el terme es troba el Reial Club de Golf de la Cerdanya, inaugurat al 1929, que té una llarga tradició de campionats internacionals.

Voltants

- Les pistes d’esquí de la Molina i Masella, a Alp.

- Les pistes d’esquí Guils Fontanera, a Guils de Cerdanya.

- Els esports d’aventura a Puigcerdà.

- El Museu de Llívia.

- L’església de Sant Sadurní, a Meranges.

- El Museu de l’Esclop, a Meranges.

QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Bolvir
  • Bolvir

  • Pirineus

  • Bolvir
  • Bolvir

  • Pirineus

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya