Arbúcies

Guia de Municipis

La vall d'Arbúcies està presidida pel cim d'Agudes i reclosa per les muntanyes del Montseny, amb tots el secrets que el massís amaga. Situat al bell mig del Parc Natural del Montseny i de la zona de les Guilleries, el paisatge canviant dels boscos frondosos i la puresa de les aigües el converteixen en una destinació obligada per als amants de la natura, el senderisme i la botànica.

Arbúcies també acull el Museu Etnològic del Montseny i un reguitzell d'activitats festives per a tots els gustos, des de la Festa de les Enramades fins al festival musical de PopArb.Imprescindibles

- Pujar al castell de Montsoriu.
- Visitar el Museu Etnològic del Montseny.
- Veure l'Arbre de la Llibertat, a la plaça de la Vila.
- Anar a la taula dels Tres Bisbes, a Sant Marçal.
- Seguir la ruta des d'Arbúcies fins al Vilar.
- Anar a la Festa de les Enramades.Suggeriments

  • Comarca: Selva
  • Província: Girona
  • Localitat: Arbúcies, Vidal, el, Joanet, Geneta, la, Santa Maria de Lliors, Rieral, el
  • Extensió: 87
  • Habitants: 6741

Situació geogràfica

Arbúcies, el municipi més extens de la Selva, es troba situat a l'est del massís del Montseny (part del seu terme municipal es troba ocupat pel Parc Natural del Montseny) i al sud de les Guilleries. Té per eix la vall de la riera d'Arbúcies, de tipus tectònic, de boscos frondosos, i presidida pel cim de les Agudes. Una gran part del terme està ocupat pels boscos d'alzines sureres i castanyers, especialment.

Clima

El clima és de transició mediterrani i de muntanya, amb uns estius suaus i uns hiverns freds, precipitacions escasses i una humitat elevada. Les precipitacions màximes es produeixen durant els tres mesos de tardor. L'hivern pot tenir alguns dies de precipitacions en forma de neu.

Activitats econòmiques

El sector principal del municipi són els serveis, especialment el turisme, gràcies a la proximitat amb el Parc Natural del Montseny. El segueix el sector industrial, en el qual destaquen el tèxtil, la construcció i les plantes embotelladores d'aigua mineral.

L'explotació forestal també representa una font d'ingressos per al municipi. I els conreus de regadiu que s'hi produeixen són farratges, patates i hortalisses; de secà, cereals i vinya.

La ramaderia se centra en el bestiar boví per a la producció de carn, llet i mantega, i en el porcí, com a base d'una indústria de productes derivats.

Història

Es conserven vestigis dels primers poblaments d’Arbúcies, corresponents al paleolític. La història medieval del municipi s’articula al voltant del castell de Montsoriu, una de les fortificacions més importants de l’època, que va ser residència dels vescomtes de Cabrera entre els segles XIII i XIV i que va tenir el senyoriu del lloc juntament amb el monestir de Breda.

La vila està documentada per primer cop el 898 i la seva església de Sant Quirze, el 923.

Al segle XIX Arbúcies fa el salt cap a la industrialització, amb pròsperes factories de locomoció i una important farga. Posteriorment s’hi afegiria l’envasament d’aigua, aprofitant els nombrosos recursos hídrics de la zona.

Què veure-hi

Des de lluny es veu el castell de Montsoriu, gairebé a la frontera amb el poble veí, Sant Feliu de Buixalleu. Aquest edifici medieval, residència dels vescomtes de Cabrera, representa una de les peces clau del passat històric del municipi.

L'arbre centenari de la Llibertat, situat al mig de la plaça de la Vila, és un altre dels símbols del poble. Segons explica la llegenda, els habitants d'Arbúcies van plantar aquest plataner per celebrar la proclamació de la I República i el van anomenar Arbre de la Llibertat. Anys més tard li van haver de canviar el nom pel d'Arbre d'Esbarjo perquè les tropes carlines no el destruïssin.

A la plaça central també s'aixeca el Museu Etnològic del Montseny, l'únic centre de documentació i exposició del Parc Natural del Montseny.

En un altre extrem de la plaça està situada l'església parroquial de Sant Quirze, un temple originalment romànic, reformat en època gòtica, que conserva un retaule del segle XV.

Caminant pel centre es pot gaudir de la riquesa de les aigües municipals. Gairebé a cada cantonada trobem una font, com la de Lurda (a l'entrada del poble), la del Molí de les Pipes, la de la Corbadora o la del Regàs.

Sortint del nucli antic, al sud de la vila, un seguit de cases modernistes i eclèctiques s'arrenglen una rere l'altra: la granja Royal i la casa de Vicenç Bosch, propietari de la famosa destil·leria Anís del Mono de Badalona.

Val la pena allunyar-se uns quilòmetres d'Arbúcies, en direcció a Viladrau, per trobar el veïnat de Sant Marçal. Aquí tenim l'oportunitat de veure la Taula dels Tres Bisbes, que permetia, segons expliquen les llegendes, que els bisbes de Girona, Vic i Barcelona es reunissin sense haver de sortir de llurs diòcesis.

Què fer-hi

La vall d’Arbúcies té una gran diversitat botànica i paisatgística i ofereix moltes possibilitats per fer-hi un turisme actiu i atractiu. Les rutes més populars són les que van fins al castell de Montsoriu, a Sant Pere Desplà, i fins a Santa Maria de Lliors.

Si el que es busca és recórrer els boscos del Montseny, una ruta fàcil i molt agraïda és la que segueix una pista forestal que s’enfila cap amunt i que permet contemplar els millors racons naturals del parc fins a arribar al Vilar.

El centre d’Arbúcies és el punt de partida per fer moltes passejades i també el lloc on hi ha l’Oficina Turisme, que informa els visitants sobre els llocs d’interès.

Des de fa segles, el diumenge anterior al Corpus se celebra la Festa de les Enramades, declarada el 1999 Festa Tradicional d’Interès Nacional. Cal destacar també les jornades gastronòmiques d’Arbúcies, un aparador de productes típics com les mongetes del ganxet i altres plats saborosos de la zona.

Voltants

- Les fonts de Viladrau.
- El monestir benedictí de Breda.
- El recinte emmurallat d'Hostalric.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Arbúcies
  • Arbúcies

  • Arbúcies
  • Arbúcies

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya