Anglès

Guia de Municipis

Al nord-est del país, enmig d’una extensa vall es troba el municipi d’Anglès. La vila vella s’aixeca sobre un petit turó, molt a prop de la desembocadura de la riera d’Osor al riu Ter i del massís de les Guilleries, mentre que la part més moderna s’estén vers els turons.

La població té un patrimoni històric molt ric, que és, sens dubte, un dels seus principals atractius turístics, i que inclou des del traçat medieval del nucli antic fins a petjades modernistes i històrics equipaments industrials, com el vapor de la fàbrica Burés.Imprescindibles

- Visitar el barri antic i el castell d’Anglès.
- Veure les masies fortificades dels voltants: Can Biel, Can Planes i Perarnau.
- Pujar a la muntanya de Santa Bàrbara.
- Entrar a l’antiga fàbrica de Burés.

Suggeriments

  • Comarca: Selva
  • Província: Girona
  • Localitat: Anglès, Cuc, Mines del Sant Pare, Pla d'Amunt, Pla d'Avall
  • Extensió: 16
  • Habitants: 5719

Situació geogràfica

Anglès es troba situat al costat sud de la desembocadura de la riera d'Osor i de la riba dreta del riu Ter, al sud-oest de la ciutat de Girona. On conflueixen aquests dos cursos fluvials el terme és bastant planer, mentre que a la resta és més muntanyós. A ponent s'alça la muntanya de Santa Bàrbara (854 metres).

Clima

El clima és mediterrani, humit i temperat. Durant els mesos d’estiu acostuma a ploure sovint, i això fa que no siguin gaire eixuts; de totes maneres, hi ha una alternança d’estius més plujosos amb d’altres que no ho són tant.

Activitats econòmiques

La indústria tèxtil (teixits i filats) és l'activitat predominant del municipi. A les feines del camp destaca la cria de bestiar, especialment boví i porcí, i els conreus de regadiu, amb producció de llegums, patates, verdures i avellanes.

Història

La vila nasqué fruit de l’assentament d’una colònia de monjos benedictins de Sant Medir, que l’any 860 reberen l’autorització per a tal fi del rei franc Lluís el Piadós. Del mateix segle data la documentació més antiga que es coneix de la vila. El castell és mencionat per primer cop en el testament de Guerau de Cabrera del 1242.

Anglès va ser una població emmurallada fins al segle XV. L’espectacular augment de població i els terratrèmols d’aquella època van fer que se n’eixamplessin els murs.

El canvi més important en la història del terme fou la construcció de la fàbrica de filats de cotó Burés el 1887. La factoria va permetre que Anglès fos el primer poble de l’Estat a tenir enllumenat públic elèctric, el 1895.

Què veure-hi

El nucli antic es configura al voltant del castell dels Cabrera, del qual només queden alguns murs a causa dels danys soferts durant la Guerra del Francès al segle XVII. De les antigues muralles es conserva només un portal del segle XVI amb arcs ogivals. A la plaça Major, l’antic pati d’armes, té lloc cada diumenge un mercat que aplega habitants de tots els pobles de la vall.

El barri antic del poble constitueix un important patrimoni històric. El carrer d’Avall és el més peculiar de la vila, per l’arcada que el travessa de punta a punta i els diversos edificis romànics que s’hi veuen, com Can Verdaguer i Can Camps. No gaire lluny trobem el parc de la Font del Canyó, tot un símbol d’Anglès.

Les masies del voltant també tenen un gran interès històric. Algunes estan fortificades, com Can Biel, el Mas Perarnau o Can Planes; d’altres són d’estil noucentista, com Can Cendra i la masoveria Can Verdaguer, aquesta última amb un magnífic esgrafiat i una reixa de ferro forjat.

Un altre monument arquitectònic interessant és la fàbrica de Burés, que va portar prosperitat al poble. És recomanable visitar-ne les instal·lacions i observar-hi l’immens vapor construït a principis del segle XX.

Què fer-hi

Hi ha gairebé quaranta quilòmetres de rutes per gaudir de la història i de la natura d’Anglès. L’oficina de turisme del municipi disposa de la informació dels recorreguts de senderisme, camins que travessen boscos i troben ermites, com la de Santa Bàrbara, la de Sant Amanci o la de Sant Pere Sestronques.

Algunes de les rutes possibles són la del contrafort del massís de les Guilleries (fins a la muntanya de Santa Bàrbara, a la banda de ponent), la del barri antic d’Anglès (que segueix unes plaques informatives) o les grans rutes de l’aigua (per Bonmatí, Anglès i la Cellera de Ter).

Són conegudes per tota la comarca les festes del poble, anomenades les Gales Grosses, que se celebren el primer diumenge de setembre. Durant una setmana tenen lloc activitats i danses populars, com el ball del ciri o del boix, en la qual antigament es ruixava la parella amb aigua d’olor.

Voltants

- El volcà de la Crosa.
- El pantà de Susqueda.
- El castell de Brunyola.
- El monestir d’Amer.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Anglès
  • Anglès

  • Costa Brava

  • Anglès
  • Anglès

  • Costa Brava

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya