Parc Natural del Cap de Creus

Parc Natural, Reserva Natural Integral, Reserva Natural Parcial, Paratge Natural d'Interès Nacional, Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Conservació (ZEC), Xarxa Natura 2000: Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA)
Situat a la part més oriental de la península Ibèrica es troba el Parc Natural de Cap de Creus, un espai de gran importància biològica, geològica i paisatgística format per dues àrees diferenciades: la terrestre i la marítima.

La península del cap de Creus està situada a la part més oriental de la península Ibèrica. Aquí trobem el Parc Natural del Cap de Creus, primer parc maritimoterrestre del país. Va ser creat gràcies a una llei del 1998, mitjançant la qual es protegeix la península del cap de Creus (unes 11.000 hectàrees) i el seu entorn marí (unes 3.000 hectàrees).

Són zones d'una qualitat biològica, geològica i paisatgística de primer ordre, que calia protegir amb una cura especial. La configuració geològica, única al món, i la riquesa del patrimoni vegetal, en el qual coexisteixen elements mediterranis i continentals, han donat lloc a nombroses espècies estranyes, algunes d'endèmiques. La zona, a més, presenta un potencial elevat de recuperació faunística.

El parc conté dues zones protegides diferenciades: la terrestre i la marítima. A la zona terrestre s'inclouen tres paratges naturals d'interès nacional: el PNIN Cap Gros-Cap de Creus, al nord, que inclou la Reserva Natural Integral del Cap de Creus, amb les illes de la Maça Major i s'Encalladora; el PNIN Cap de Norfeu, al sud (que també és reserva natural integral), i el PNIN Serra de Rodes.

L'amplitud de la zona marina protegida oscil·la entre les 1,3 i les 0,2 milles mar endins, amb tres reserves naturals parcials: els Farallons, el cap de Creus (entre l'illa de Culleró i cala Jugadora) i el cap de Norfeu. El nord de l'illa de s'Encalladora és reserva natural integral marina. Les aigües són netes i pures, i la riquesa de vida submarina hi és excepcional, amb espècies com el corall (notable font d'ingressos en altres temps) i alguers.

A més de l'inqüestionable valor biològic i geològic de la zona, destaca també l'excepcional bellesa paisatgística que ofereix: salvatge, variada i acolorida. Penya-segats abruptes, roques fosques solcades pel vent i la sal, illes i illots i cales recollides. Hi ha nombrosos indrets que estan exposats a la fúria de la tramuntana i d'altres d'arrecerats d'aquest vent sec i esbojarrat, en els quals les vistes són, senzillament, irrepetibles, com ja han sabut valorar personatges com Josep Pla o Salvador Dalí.

El patrimoni arquitectònic del cap de Creus és de primera magnitud. L'exemple més notable és el monestir de Sant Pere de Rodes, seu del centre d'informació del parc. S'hi pot obtenir informació sobre les diverses rutes i activitats que s'hi organitzen.

 • Any declaració: 1998
 • Normativa: Llei 4/1998, de 12 de març, de protecció del Cap de Creus (DOGC 2611, 01-04-98).
 • Superfície: 13834
 • Titularitat: Pública
 • Municipi: Cadaqués; Port de la Selva, el; Selva de Mar, la; Llançà; Vilajuïga; Pau; Palau-saverdera; Roses.
 • Centres d’interpretació: S
 • Tancament anual: Obert tot l'any.
 • Idiomes: Català, Castellà

Instal·lacions

Allotjament

Aparcament

Àrea de pícnic

Banys

Botiga

Castell

Ermita

Museu

Restaurant

Mirador

Itineraris senyalitzats

Flora

Les espècies arbòries no ocupen gaire extensió; les més freqüents són el pi blanc i la surera. Les màquies i les brolles ocupen la major part de la superfície i les espècies més comunes són el llentiscle, el càdec, el bruc boal i d'escombres, l'estepa negra, la borrera i la blanca i l'argelaga negra. A la zona litoral, s'hi troben les plantes més adaptades al vent i a la salinitat, que és la vegetació més interessant del Parc i única a Catalunya. Les espècies més característiques són l'armèria del Rosselló, l'ensopeguera i, sobretot, sèseli farreny, autèntica joia botànica, ja que no es troba en cap altre lloc del món. Al fons marí destaquen les fanerògames aquàtiques, que formen extenses praderies en els fons sorrencs o fangosos.

Fauna

Els ocells són el més destacat de la fauna vertebrada. Als penya-segats es pot observar l'àguila cuabarrada, el falcó pelegrí o el duc. D'ocells marins, es troben diverses espècies de gavines, el corb marí emplomallat, les bàldrigues, els xatracs o el mascarell. El fons marí és molt ric, amb una notable presència de corall vermell i de gorgònies. El llamàntol i la llagosta acompanyen a una bona varietat de peixos, com el sard, l'oblada, la salpa, l'escórpora i el nero. En terra ferma destaquen el coleòpter Pseudochlamys raholai, l'heteròpter Campylosteia serena i, sobretot, el cargol Mastigophallus rangianus, espècie endèmica del cap de Creus. Les poblacions d'amfibis estan molt ben representades i van des de la reineta fins al gripau comú. És interessant també la presència, encara que escassa, de la tortuga mediterrània i la de rierol.

Rutes

El Parc Natural disposa d'una quinzena d'itineraris senzills, dissenyats de forma circular per conèixer-ne diferents valors naturals i culturals a través d'antics camins tradicionals. Alguns dels més emblemàtics són: Cap de Norfeu (des de Roses), Punta de Cap de Creus (des de Cadaqués) o La Creu Blanca (des de Pau). N'hi ha dos que també es poden seguir en BTT. A més, els senders GR 11 i GR 92 travessen l'Espai.

Turisme ornitològic

El cap de Creus és un indret privilegiat pel que fa a l'observació d'ocells, especialment a la primavera i la tardor, quan es produeixen els moviments migratoris.
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Parc Natural del Cap de Creus
 • Parc Natural del Cap de Creus

 • Adreça:# Monestir de Sant Pere de Rodes, Palau de l'Abat, s/n

 • 17489 Port de la Selva, el

 • Girona / Costa Brava

 • Parc Natural del Cap de Creus
 • Parc Natural del Cap de Creus

 • Adreça: # Monestir de Sant Pere de Rodes, Palau de l'Abat, s/n

 • 17489 Port de la Selva, el

 • Girona / Costa Brava

 • Telèfon:972 193 191

 • Fax:972 193 192

 • E-mail:pncapcreus@gencat.cat

 • Web:http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/cap-creus