Paratge Natural d'Interès Nacional de la Vall del Monestir de Poblet

Paratge Natural d'Interès Nacional
Santa Maria de Poblet, un dels conjunts monàstics més importants d'Europa, va posseir des dels seus inicis, l'any 1153, un territori que permetia als monjos proveir-se de tot el que necessitaven i que estava cobert principalment per boscos.

Aquest paratge natural d'interès nacional inclou el bosc de Poblet, juntament amb les valls o barrancs de la Santíssima Trinitat i del Tillar, amb l'objectiu de preservar l'entorn del monestir cistercenc. Es troba a la Conca de Barberà, al vessant nord de l'Espai Natural Protegit de les Muntanyes de Prades, al qual pertany. És també en aquest paratge on neix el riu Francolí, que desemboca a la ciutat de Tarragona.

El bosc de Poblet té la reserva d'alzines més gran de Catalunya i l'única comunitat de roure reboll. Així mateix, posseeix nombrosos exemplars de castanyers centenaris. Altres espècies arbòries presents al parc són el pi blanc, la pinassa, el pi negre, el teix, el cedre o l'avet. Habiten els boscos porcs seglars, toixons, cabirols i musaranyes menudes, i els sobrevolen àguiles daurades i cuabarrades i, a menor alçada, pica-soques blaus i merles d'aigua. Al peu de les muntanyes, a 500 metres sobre el nivell del mar, el cultiu predominant és la vinya.

L'orientació nord del territori i la notable alçària que assoleix amb el seu pic més alt, el tossal de la Baltasana, de 1.202 metres, li donen un clima lleugerament més fred i humit del que li correspondria per la latitud. Hi abunden les fonts naturals, moltes de les quals donen una aigua amb alt contingut en ferro.

La presència humana al parc ha estat elevada des de la fundació del monestir. Els monjos van bastir-hi tres granges, la de Castellfollit, la Pena i el Tillar, que van ser derruïdes i reconstruïdes a principis del segle XX, i que actualment tenen usos forestals. A la Pena es conserva un gran pou de glaç que proporcionava gel a la comunitat religiosa. També hi ha restes neolítiques i ibèriques, i una construcció sarraïna, la torre del Moro.

Aquest paratge és ideal per a fer-hi des de pícnics i passejades fins a excursions més exigents. El monestir, de fet, es troba dins la ruta del Cister, que l'uneix amb els de Santes Creus i Vallbona de les Monges. El parc també permet la pràctica de BTT per pistes forestals, el passeig a cavall, el tir amb arc, l'escalada i l'espeleologia.

  • Any declaració: 1984
  • Normativa: La Llei 22/1984, de 9 de novembre, que declara Paratge Natural d'Interès Nacional una part de la vall del monestir de Poblet. El Decret 279/1998, de 21 d'octubre, sobre desplegament de la Llei 22/1984, de 9 de novembre, que declara Paratge Natural d'Interès Nacional una part de la vall del monestir de Poblet, i de creació de les reserves naturals parcials del barranc del Titllar i del barranc de la Trinitat.
  • Superfície: 3379
  • Titularitat: Mixta o totes dues
  • Municipi: Espluga de Francolí, l'; Vimbodí i Poblet.
  • Centres d’interpretació: N
  • Tancament anual: Obert tot l'any.
  • Idiomes: Català, Castellà
Es troba adherit a: Natura i Muntanya en Família
Es troba adherit a: Natura i Muntanya en Família

Instal·lacions

Accessible per a persones amb diversitat funcional

Allotjament

Aparcament

Àrea de pícnic

Aules

Banys

Bar/cafeteria

Botiga

Parc infantil

Refugi

Flora

La roureda de roure reboll és la comunitat vegetal més destacada del Paratge, i única a Catalunya. També són d'interès les rouredes de roure martinenc, així com els abundants teix i grèvol i d'altres espècies, com els til·lers, els avellaners, els verns, els roures africans, els cirerers, els aurons o les blades. Entre les espècies de flora que cal destacar hi ha la salenca de cingle, la corona de rei, l'espunyidella, els veçots, el el crespinell rupestre i moltes d'altres.

Fauna

Hi ha més de nou-centes espècies, la majoria d'invertebrats. Alguns d'aquests són endemismes, com certes espècies de gasteròpodes terrestres, araneids, crustacis, quilòpodes i lepidòpters. Pel que fa als vertebrats, els ocells són els més nombrosos i n'hi ha d'interessant tant en ambients forestals (àliga marcenca, astor, xot o gamarús, entre d'altres), com en ambients rupícoles (àliga daurada, àliga perdiguera o falcó peregrí) i en ambients arbustius i agrícoles (aligot, xoriguer comú o òliba). El senglar és el mamífer més estès, tot i que també n'hi ha de carnívors com la guineu i la geneta, altres herbívors com la llebre, el conill i l'esquirol, i una gran varietat d'espècies de ratpenats.

Rutes

El Paratge ofereix mitja dotzena d'itineraris senyalitzats a través dels seus racons més emblemàtics, com per exemple: L'alzinar de la pena, Itinerari geològic del bosc de Poblet o Itinerari forestal terapèutic. El creuen els senders GR 171 i GR 175, i forma part de la ruta del Cister.

Turisme ornitològic

Es troba adherit a: Natura i Muntanya en Família
Es troba adherit a: Natura i Muntanya en Família
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Paratge Natural d'Interès Nacional de la Vall del Monestir de Poblet
  • Paratge Natural d'Interès Nacional de la Vall del Monestir de Poblet

  • Adreça:Carrer Alberg de Joventut Jaume I, s/n

  • 43440 Espluga de Francolí, l'

  • Tarragona / Costa Daurada

  • Paratge Natural d'Interès Nacional de la Vall del Monestir de Poblet
  • Paratge Natural d'Interès Nacional de la Vall del Monestir de Poblet

  • Adreça: Carrer Alberg de Joventut Jaume I, s/n

  • 43440 Espluga de Francolí, l'

  • Tarragona / Costa Daurada

  • Telèfon:977 871 732

  • Fax:977 870 101

  • E-mail:pnpoblet@gencat.cat

  • Web:http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/poblet

També et pot interessar