Paratge Natural d'Interès Nacional del Massís del Pedraforca

Parc Natural, Paratge Natural d'Interès Nacional
Integrat dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró, el Pedraforca és un dels cims més emblemàtics de Catalunya, envoltat d'un paratge de boscos encantador. És un paradís per a amants de la natura, del senderisme i l'escalada.

El Pedraforca creix de manera impressionant en una àrea molt petita, formada durant milers d'anys per l'erosió dels materials calcaris i de les margues toves, que li han donat el seu particular i especial perfil. Està situat als Prepirineus, a la comarca del Berguedà, i integrat dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró.

Tot i la vetlla per la conservació que el Patronat del Massís du a terme des del 1982, any que fou declarat Paratge Natural d'Interès Nacional, a la muntanya encara es poden observar els efectes de la destrucció del relleu a causa de les explotacions mineres d'extracció de carbó, moltes realitzades a cel obert. L'espai té una superfície de 1.671 hectàrees, repartides pels municipis de Saldes i Gósol.

Al Pedraforca, totes les vies per les parets i les arestes, les agulles i les canals han estat ben explorades per escaladors d'arreu del món, que han assolit el cim per tots els vessants possibles. De lluny o de prop, la peculiar silueta de l'anomenada Enforcadura, que uneix el Pollegó Superior, a 2.497 metres d'altitud, amb l'Inferior, a 2.400 metres, ha fascinat durant anys tothom que s'hi ha apropat. La muralla nord és la que té l'aspecte més impressionant, amb un tall brutal fins a 800 metres per sobre de la vall de Gresolet, i constitueix un formidable repte per als escaladors més arriscats.

Per als més prudents, la pista asfaltada, que va de Saldes al mirador de Gresolet (a pocs metres de la sortida del poble trobarem un rètol indicador), ofereix una bella panoràmica de la serralada del Cadí, encara que també es pot accedir al cim des de Gósol per la coma de les Set Fonts o el serrat de la Muga.

També hi ha una ruta circular que permet gaudir d'una visió de 360 graus de la muntanya. El recorregut es pot completar en un sol dia, o bé dividir-lo en dues jornades. Tot i així, l'ascensió al Pedraforca només és recomanable per a persones amb un cert grau d'experimentació en el senderisme o l'escalada.

  • Any declaració: 1982
  • Normativa: 

    Llei 6/82, 6 de maig, de declaració del paratge natural d'interès nacional del Massis del Pedraforca (DOGC 223, 14-05-82); Directiva 79/409 CEE, del setembre de 1987, per la qual es declara el paratge Zona d'especial protecció per a les aus; Decisió 2004/69/CE, de 22 de desembre de 2003, en la qual s'aprova l'ingrés del paratge a la regió alpina dins la xarxa Natura 2000; Decret 233/2004, de 16 de març, d'assignació de la gestió del paratge natural d'interès nacional del Massís del Pedraforca al Consell directiu del Parc natural del Cadí-Moixeró. (DOGC 4094, del 18 de març de 2004).

  • Superfície: 1751
  • Titularitat: Mixta o totes dues
  • Municipi: Saldes; Gósol.
  • Centres d’interpretació: S
  • Tancament anual: Obert tot l'any.
  • Com arribar-hi: Per carretera B-400, des de la C-16 al sud de Guardiola de Berguedà fins a Saldes i Gósol.
  • Idiomes: Català, Castellà

Instal·lacions

Allotjament

Aparcament

Àrea de pícnic

Refugi

Mirador

Itineraris senyalitzats

Flora

La vegetació varia substancialment segons l'alçada. Per sota dels 1.700 metres, s'hi troba l'estatge montà, format sobretot per la roureda de roure martinenc, acompanyada de blada, boix, corner, avellaner, arç blanc, ginebre, marxívol, roser caní i herba fetgera entre d'altres; a la zona de l'obaga de Gresolet s'hi donen condicions particulars, amb preeminència del faig. A partir dels 1.700 metres, hi ha boscos de coníferes formats per avets i pinedes de pi negre amb un sotabosc de boix, neret, el·lèbor verd, pulsatil·la blanca, te de bosc, etc. Més enllà dels 2.300 metres desapareixen els arbres i arbustos i només hi queda vegetació adaptada a roques i tarteres, com l'orella d'ós, la corona de rei, el xuclamel de roca, la lluqueta de roca o la falguera.

Fauna

La diversitat de boscos i prats del massís acull una fauna rica, amb predomini d'espècies d'ambients alpins i de muntanya. Els ocells són els elements més interessants de la fauna, especialment el gall fer; també el picot negre, el pela-roques i molts d'altres. Entre els mamífers, hi ha l'isard, el conill, l'esquirol, el talpó roig i la musaranya cuaquadrada, així com la guineu, la marta, la mustela i el gat fer. Rèptils com el tritó pirinenc i la salamandra, i un nodrit grup d'invertebrats on destaquen les papallones, completen el catàleg faunístic del Paratge.

Rutes

El Paratge Natural d'Interès Nacional del Massís del Pedraforca disposa de camins i itineraris de diferents característiques i dificultats. El més assequible és l'itinerari de natura Ruta de la mallerenga petita, mentre que un dels més emblemàtics i durs és l'ascensió del cim del Pedraforca. A més, diverses travesses per etapes transcorren pel Paratge: Camí del Bons Homes, Camí de Picasso, Cavalls del Vent, Pedals de Ferro, Volta al Cadí-Moixeró.

Turisme ornitològic

Accessibilitat

Classificació de l'espai accessible
Disposa de facilitats per a usuaris amb cadira de rodes
Disposa de facilitats per a persones amb mobilitat reduïda
No disposa de facilitats per a persones amb hipoacúsia / per a hipoacúsics
No disposa de facilitats per cecs i deficients visuals
Tipus d'inspecció
Presencial
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Paratge Natural d'Interès Nacional del Massís del Pedraforca
  • Paratge Natural d'Interès Nacional del Massís del Pedraforca

  • Adreça:Plaça Pedraforca, s/n

  • 08697 Saldes

  • Barcelona / Pirineus

  • Paratge Natural d'Interès Nacional del Massís del Pedraforca
  • Paratge Natural d'Interès Nacional del Massís del Pedraforca

  • Adreça: Plaça Pedraforca, s/n

  • 08697 Saldes

  • Barcelona / Pirineus

  • Telèfon:938 258 046

  • E-mail:tur.saldes@diba.cat

  • Web:http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/pedraforca

També et pot interessar