Reial Monestir de Santa Maria de Poblet

Monestir, Patrimoni de la Humanitat
El Reial Monestir de Santa Maria de Poblet segurament és el monestir més representatiu de la Ruta dels Reials Monestirs de Catalunya i constitueix una autèntica joia històrica i arquitectònica. Hi viu encara una comunitat de més de trenta monjos, la qual permet de plasmar les particularitats de la vida monacal amb més autenticitat.

El monestir de Santa Maria de Poblet és el més emblemàtic de la Ruta dels Reials Monestirs de Catalunya. El 1992 fou declarat Patrimoni de la Humanitat.

L'edifici que avui dia es pot contemplar data del segle XIV, malgrat que el monestir fou fundat al segle XII (1129) per ordre del comte de Barcelona Ramon Berenguer IV. Les instal·lacions van acollir els panteons dels reis catalans Alfons el Cast, Jaume I, Pere el Cerimoniós o Martí l'Humà.

El nucli de la vida espiritual del monestir el forma l'església, anomenada de Santa Maria. Està formada per una planta basilical de tres naus amb transsepte, un absis amb deambulatori per al pas dels pelegrins, una espectacular volta apuntada o ogival i un conjunt de capelles accessòries d'estructura radial. El refetor, estança destinada a aplegar els monjos durant els àpats, segueix les mateixes línies d'estil.

Entre el refetor i la basílica hi ha el claustre, un espai quadrat d'estil gòtic (segles XII-XIII), simple i harmònic, que serveix de punt de distribució de les dependències comunes. A l'ala est del claustre hi ha la sala capitular, on els monjos es reuneixen per dur-hi a terme el capítol, és a dir, el recordatori de les regles de la norma congregacional adoptada, i per debatre assumptes interns vinculats a l'organització del monestir.

Els espais que formen el conjunt del monestir estan envoltats per tres fileres concèntriques de muralles, apuntades al seu torn per un conjunt de portals, cada un dels quals dona accés a diferents espais del cenobi.

D'entre aquests portals en destaquen dos: la porta Daurada (segle XV), que custodia l'entrada a llocs com la capella de Sant Jordi, la zona d'hostalatge o l'Hospital dels Pobres, i la porta Barroca (segle XVII), que dona accés a la basílica.

Al monestir també es conserven valuoses obres d'art sacre. La majoria s'exposen al museu, situat al Palau Reial o Palau del Rei Martí, d'estil gòtic. El museu inclou retaules, talles i altres tipologies d'obres.

També constitueix tot un patrimoni el fons documental que hi ha a la biblioteca, on es poden trobar des de còdexs de l'època fins a l'arxiu personal del que fou president de la Generalitat a l'exili, Josep Tarradellas.

Com que al monestir encara hi ha activitat de la comunitat que hi resideix, pot resultar molt il·lustratiu fer un recorregut per les dependències domèstiques que romanen obertes al visitant, com ara el refetor, els dormitoris o el celler.

El conjunt disposa de servei d'hostatgeria i conté l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià i l'Arxiu de la Casa Ducal de Medinaceli. El visitant pot accedir als dos museus del monestir, el Museu de la Restauració i el Museu del Palau del Rei Martí, que explica l'evolució de l'edifici en diverses èpoques.

S'ofereixen visites del monestir, el museu i el centre audiovidual guiades mitjançant l'aplicació mòbil Poblet, guia oficial.

 • Estil arquitectònic: Romànic
 • Any de construcció: 1151
 • Idiomes: Català, Castellà, Anglès, Francès
 • Titularitat: Privada
 • Tancament anual: 27 de febrer; 2 de juliol; 25 i 26 de desembre; 1 de gener.
 • Horari d'estiu: De dilluns a dissabte de 10.00 a 12.30 i de 15.00 a 17.55 hores; diumenge i festius de 10.30 a 12.25 i de 15.00 a 17.25 hores.
 • Horari d'hivern: De dilluns a dissabte de 10.00 a 12.30 i de 15.00 a 18.00 hores.

  Diumenges i festius de 10.30 a 12.30 i de 15.00 a 18.00 hores.

Es troba adherit a: Natura i Muntanya en Família
Es troba adherit a: Natura i Muntanya en Família

Accessibilitat

Classificació de l'espai accessible
Disposa de facilitats per a usuaris amb cadira de rodes
Disposa de facilitats per a persones amb mobilitat reduïda
No disposa de facilitats per a persones amb hipoacúsia / per a hipoacúsics
No disposa de facilitats per cecs i deficients visuals
Facilitats dels recursos accessibles
Places d`Aparcament reservat
Acces principal al recinte: Rampa
La il·luminació natural i artificial del recinte és bona
WC accessibles a les zones comunes de l'edifici
Existeix senyalització escrita i gràfica que indica les diferents estances del recinte
Observacions
Per desnivell no es pot accedir a: Planta Superior
Tipus d'inspecció
No Validat
Es troba adherit a: Natura i Muntanya en Família
Es troba adherit a: Natura i Muntanya en Família
QUÈ HI HA AL VOLTANT?
Reial Monestir de Santa Maria de Poblet
 • Reial Monestir de Santa Maria de Poblet

 • Adreça:Plaça Corona d'Aragó, s/n

 • 43448 Vimbodí i Poblet

 • Tarragona / Costa Daurada

 • Reial Monestir de Santa Maria de Poblet
 • Reial Monestir de Santa Maria de Poblet

 • Adreça: Plaça Corona d'Aragó, s/n

 • 43448 Vimbodí i Poblet

 • Tarragona / Costa Daurada

 • Telèfon:977 870 089

 • E-mail:info@poblet.cat / visita@poblet.cat

 • Web:http://www.poblet.cat

També et pot interessar
Grand Tour de Catalunya
Grand Tour de Catalunya