Amb Felip V, l'any 1718 Cervera es convertí en la seu universitària de tot el Principat, en detriment de les existents a Barcelona, Lleida, Girona, Tarragona, Vic, Solsona i la Seu d'Urgell. L'edifici està declarat Bé Cultural d'Interès Nacional.
Felip V justificà aquesta acció argumentant que la ciutat li havia estat fidel durant la guerra, però el cert és que Cervera reunia molts dels requisits estratègics que el rei necessitava per controlar possibles revoltes. Aquest fet canvià profundament la vida cultural de la població.
És un edifici tancat, de forma simètrica, estructurat a l'entorn de tres patis interiors. En destaca el timpà de la portalada interior neoclàssica, obra de Jaume Padró. Del mateix autor, al paranimf s'hi troba un magnífic retaule barroc d'alabastre dedicat a la Immaculada, patrona dels estudiants, així com la decoració de la cúpula.
La Universitat va arribar a tenir uns dos mil alumnes. L'inventor Narcís Monturiol, el filòsof i confessor de la reina Isabel II Jaume Balmes i el creador de l'escola de juristes catalans del segle XIX Martí i Franquès van passar per les seves aules.
L'Oficina Municipal de Turisme de Cervera gestiona diverses visites turístiques guiades per la ciutat de Cervera, algunes de les quals inclouen la visita a la Universitat. Organitza unes visites teatralitzades en les quals es podrà conèixer la història d'aquesta institució en companyia dels seus personatges més cèlebres, així com visites guiades en les quals el públic es passejarà per l'emblemàtic edifici en companyia d'un guia.
Edifici de la Universitat-Cervera
Adreça:Avinguda Francesc Macià, 78
25200 Cervera
Lleida / Terres de Lleida
Telèfon:973 534 442 / 973 530 025
E-mail:turisme@cerverapaeria.cat
Edifici de la Universitat-Cervera
Adreça: Avinguda Francesc Macià, 78
25200 Cervera
Lleida / Terres de Lleida
Telèfon:973 534 442 / 973 530 025
E-mail:turisme@cerverapaeria.cat
Web:http://www.turismecervera.cat