Descobrir Girona amb bicicleta   (Consorci de les Vies Verdes de Girona)Descobrir Girona amb bicicleta (Consorci de les Vies Verdes de Girona)

Vies verdes. Seguint el rastre del tren

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Natura, Itinerari cultural
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
Amb bicicleta, BTT
Nivell de dificultat
Debutants
Distància (km)
79 km
Municipis de pas
Girona, Ogassa, Olot, Ripoll, Sant Feliu de Guíxols, Sant Joan de les Abadesses, Horta de Sant Joan, Tortosa, Deltebre
Marca Turística
Terres de l'Ebre
Punts d'interès
Girona, Olot, Sant Feliu de Guíxols, Ripoll, Ogassa, Sant Joan de les Abadesses, Horta de Sant Joan, Deltebre, Tortosa.
Mapa
Descripció

Hi ha cinc vies verdes hàbils a Catalunya, tres de les quals són a les comarques de Girona i dues a les de Tarragona.

A Girona, hi ha dos trams de via verda del Carrilet; el primer segueix el traçat que antigament havia recorregut el ferrocarril que anava de Girona a Olot. Aquest modest ferrocarril, al qual anomenaven carrilet perquè circulava per una via molt estreta, tenia 54 quilòmetres de longitud, que discorren per la zona volcànica de la comarca de la Garrotxa. A través d'aquest recorregut, es pot visitar Girona, una de les ciutats més admirades de Catalunya, així com l'impressionant Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. Enllaçada amb aquesta via, hi ha, partint de la ciutat de Girona, la segona via verda: la del Carrilet de Sant Feliu de Guíxols. Aquest ferrocarril va ser, durant dècades, el que s'utilitzava per anar de l'interior de la comarca a les esplèndides platges de Sant Feliu. Aquesta ruta és ideal per conèixer de primera mà els bells paratges mediterranis del Baix Empordà fins a arribar a les platges encisadores de la Costa Brava, un dels tresors del paisatge català.

L'altra via verda de Girona és la Via del Ferro i del Carbó, un trajecte que neix a Ripoll, on cal destacar el monestir de Santa Maria, i s'enfila cap a les mines d'Ogassa, passant per Sant Joan de les Abadesses.

A la província de Tarragona trobem la via verda del Baix Ebre i la de la Terra Alta. Aquesta última segueix els magnífics paisatges que es poden contemplar al voltant de la serra de Pàndols i el Parc Natural dels Ports. La comarca de la Terra Alta és un territori agrest, amb ametllers i pinedes que li confereixen un peculiar aspecte, ideal per visitar recorrent les antigues vies de tren. Creuant túnels i elegants viaductes, que recorden els aqüeductes romans de la Tarragona imperial, s'arriba al bonic paratge de la Fontcalda i als Estrets de Dalt, on el riu Canaletes s'encaixa entre les penyes.

A partir d'aquest punt, si es desitja, es pot continuar la ruta per la via verda del Baix Ebre, que va des de la llera del riu Canaletes fins al delta de l'Ebre, en una ruta de 25 quilòmetres en què cal destacar el conjunt històric de la ciutat de Tortosa, on destaca la magnífica catedral gòtica.

Pirinexus, un pont entre Girona i França

La ruta Pirinexus és una nova xarxa cicloturística de 366 quilòmetres que comunica la província de Girona amb el territori francès. Uneix, a pedalades, la Costa Brava amb els Pirineus passant per Ripoll, Girona, l'estany de Banyoles, les illes Medes, els aiguamolls de l'Empordà, la fageda d'en Jordà o Empúries.

Situació

Coordenades GPS X: 2.81821267564544, Y: 41.9753333251426
Fotos