Vista del Parc Natural dels Ports des del Mont-Caro Vista del Parc Natural dels Ports des del Mont-Caro

Vies Verdes: Ruta per la Terra Alta

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Esport, Natura
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
Amb bicicleta
Nivell de dificultat
Debutants, Iniciats
Distància (km)
23,7 quilòmetres.
Municipis de pas
Gandesa
Marca Turística
Terres de l'Ebre
Punts d'interès
Muntanya de Santa Bàrbara, Mola d'en Canar, Santuari de la Fontcalda, Ermita de Sant Josep de Bot, Convent de Sant Salvador.
Mapa
Descripció

La Via Verda de la Terra Alta és un recorregut de 23,7 quilòmetres de distància que ressegueix el tram de l'antic ferrocarril que unia la Puebla de Híjar amb Tortosa al seu pas per la comarca de la Terra Alta.

L'itinerari neutralitza l'accidentalitat d'aquest paratge, gràcies a cinc viaductes i fins a vint túnels on cal anar equipats amb llanternes. El recorregut uneix les estacions d'Arnes i el Pinell de Brai i travessa les serres de Pàndols i de Cavalls, amb el riu de la Canaleta com a fil conductor.

En tot moment se segueix l'antic traçat del tren, però discorre per alguns trams de carretera. De fet, la via s'evita en un dels túnels a prop de l'estació del Pinell de Brai, ja que és aquí on es va produir l'enfonsament que va provocar el tancament d'aquest recorregut ferroviari, i el camí es desvia per l'exterior. Tot l'itinerari està senyalitzat i, un cop arribats al final d'aquesta via verda, comença un nou tram que es coneix com la Via Verda del Baix Ebre, amb 26 quilòmetres més.

El paisatge reserva sorpreses impressionants per la seva diversitat, amb ambients rurals alternats amb extenses zones boscoses de relleu abrupte i racons de paratges pràcticament verges on el silenci és el protagonista. A més, la Via Verda passa per les antigues estacions d'Horta de Sant Joan, Bot i Prat de Comte. També transcorre per diversos monuments i llocs d'interès, com el santuari de la Fontcalda, que és un dels elements patrimonials més atractius de l'itinerari. També es poden visitar el convent de Sant Salvador d'Horta i l'ermita de Sant Josep de Bot.

Situació

Coordenades GPS X: 0.260181, Y: 40.916626
Fotos