Val d'Aran. Vista aèria de Beret, a prop de l'estació d'esquí alpí de Baqueira BeretVal d'Aran. Vista aèria de Beret, a prop de l'estació d'esquí alpí de Baqueira Beret

Val d'Aran

Guia de Comarques

Marca Turística
Val d'Aran
Província
Lleida
Oficines de turisme
Oficina de Turisme dera Val d'Aran


En dues paraules

La Val d’Aran és una comarca d’alta muntanya situada a l’extrem occidental dels Pirineus catalans i que fa frontera amb França. Aquest fet explica la llengua de la comarca, l’aranès, una variant de la llengua gascona, de la família de l’occità, que es troba en situació de cooficialitat amb el català i el castellà.

El territori es caracteritza per l’arquitectura romànica i l’ampli patrimoni cultural repartit per tota la comarca. A més de l’oferta cultura de monuments i museus, la Val d’Aran ofereix les instal·lacions de la magnífica estació d’esquí Baqueira Beret, amb tots els serveis i activitats que es poden necessitar per gaudir plenament de l’esquí.

Per a aquells visitants que prefereixin la bicicleta o caminar, la comarca té rutes de senders senyalitzades i un centre BTT per gaudir de la natura sobre rodes.

Imprescindibles
· Visitar el patrimoni romànic de la comarca, en el qual destaca l’església de Bossòst.
· Passejar pels carrers del nucli antic de Canejan.
· Visitar el Museu de la Val d’Aran, a Vielha.
· Apuntar-se a activitats a Baqueira Beret.
· Gaudir de la gastronomia de la comarca.
Suggeriments
· Realitzar el tram de Camí de Sant Jaume que passa per la comarca.
· Anar al Centre BTT de la Val d'Aran per informar-se de rutes a realitzar.
· Realitzar el tram de la ruta de Carros de Foc.
Què veure-hi

La comarca de la Val d’Aran ofereix molts atractius per als visitants, per aquest motiu el turisme constitueix el principal motor econòmic de la vall. El patrimoni arquitectònic de la zona, característic i únic, combinat amb el contacte amb la natura i una gastronomia plena de sabors i delícies fan de la comarca una destinació obligada.

Vielha, la capital comarcal i centre de serveis, atresora monuments com l’església de Sant Miquèu, d’estil gòtic i amb detalls interessants, com el crist romànic de Mijaran o el retaule gòtic. O la Tor deth Generau Martinhon, casa senyorial amb el museu etnogràfic, i un grup d’esglésies romàniques als agregats del municipi.

Són molts els exemples de l’arquitectura de la Val d’Aran, com el santuari d’Era Artiga de Lin, prop del bell paratge dels Uelhs deth Joeu, a Es Bòrdes. Altres mostres són les esglésies romàniques de Salardú, Vilamòs i Bossòst, aquesta darrera, la millor de la vall. Cal destacar també l’antic balneari i les cases senyorials de Les, o Canejan, un nucli històric que bé mereix una visita.

Què fer-hi

La Val d'Aran no només constitueix una destinació perfecta per al descans i la tranquillitat, sinó que és un indret immillorable per als visitants que vulguin estar en contacte amb la natura i practicar esports.

La comarca ofereix els serveis de diverses empreses d'esports d'aventures que oferiran als participants poden gaudir de l'emoció del descens per aigües braves, l'esquí extrem i moltes altres activitats més, incloses les més relaxades com el senderisme o la bicicleta de muntanya, ja que la travessa Carros de Foc passa pel municipi. De fet, la Val d'Aran conté un centre BTT on consultar rutes i buscar informació relacionada.

La comarca també ofereix una àmplia oferta d'esports d'esquí a les instal·lacions del gran complex d'esports d'hivern Baqueira Beret, amb tots els serveis necessaris per gaudir d'unes vacances a la neu.

Per descansar de l'esport o com a primera opció, l'oferta cultural de la Val d'Aran també s'estén als museus, com el Musèu Eth Corrau, a Musèu dera Nhèu d'Unhan, el Musèu dera Val d'Aran, a Vielha e Mijaran, o l'Ecomuseu de Çò Joanchiquet, al municipi de Vilamòs.

La gastronomia sempre és una bona opció, tant si s'és esportista com si no, per la qual cosa es recomana tastar les delícies pròpies de la zona, com l'olha aranesa, truhada (patates farcides), caulets (col farcida) i soufflés d'influència gascona, entre altres plats, així com les postres, crespèths, milhes o la crema aranesa.

Clima

El clima de la Val d’Aran és atlàntic, caracteritzat per temperatures suaus durant tot l’any, és a dir, sense gaires contrastos entre les estacions. Els hiverns són freds i el estius són més aviat frescos, amb una diferència entre ambdues estacions que no supera els quinze graus.

Les precipitacions són constants i abundants durant l’any, sent l’estiu l’estació més seca.

Situació geogràfica

Coordenades GPS X: 0.796176, Y: 42.702371
Mapa
Fotos