Trinxat de la Cerdanya Trinxat de la Cerdanya

Trinxat

Productes Terra

Nom
Trinxat
Municipi
Bellver de Cerdanya
Marca Turística
Pirineus
Descripció

La col és una de les verdures més típica de l’hivern. Una de les maneres més gustoses de menjar-la és trinxada. El trinxat és una preparació molt popular, i saludable, a base de col, patates, cansalada, all, oli d’oliva i sal. Aquesta recepta és típica de la Cerdanya, raó per la qual Puigcerdà, la capital, acull a finals de febrer la Festa del Trinxat.

Els orígens cal buscar-los en la cuina de l’aprofitament. Tradicionalment el trinxat es cuinava a les cases, normalment per sopar, per tal d’aprofitar les sobres d’una manera intel•ligent. Actualment, el trinxat s’ha convertit en un plat molt apreciat, que es pot trobar a les cartes de molts restaurants de la comarca i de la resta dels Pirineus.

Com preparar un trinxat: En oli roent es fregeixen un tall de cansalada (rostes) i uns alls laminats. En el mateix oli, s’hi aboquen la col i les patates prèviament bullides i trinxades amb una forquilla, i també l’all. El trinxat s’ha d’anar coent fins que se’n dauri la superfície. Mentre es fregeix se li pot anar donant forma de truita. El trinxat es pot servir acompanyat de cansalada i també de botifarra negra. A banda de la col, també es poden fer trinxats d’altres verdures, en funció dels gustos i la creativitat de cadascú.

Mapa
Fotos