Trineu llençat per gossos. Múixing. Port Ainé.  (Daniel Julián)Trineu llençat per gossos. Múixing. Port Ainé. (Daniel Julián)

Trineu amb gossos

Turisme Actiu i Esportiu - .

Nom
Trineu amb gossos
Descripció

El viatge amb trineus tirats per gossos constitueix una manera molt especial d’estar en contacte amb la natura. Una activitat d’aquesta mena, però, requereix una gran compenetració entre la persona que condueix el vehicle i els animals que l’arrosseguen.

La pràctica, per bé que ancestral, roman encara vigent a terres lapones, on se la considera un mitjà de transport. Cada cop més, però, se la considera tan sols una activitat esportiva, atesa la dificultat que comporta. No és gens senzill fer-se’n amb el control. Els múixers (o conductors del trineu) han de tenir molta paciència i saber com tractar als cans.

El trineu és un vehicle amb patins o esquís que llisca sobre la neu i que pot dur de dos a dotze gossos, sempre lligats en parelles. Els més importants són els guies, que es col•loquen sempre al capdavant i que solen ser huskies siberians, per la seva força, intel•ligència, resistència i docilitat.

Als Pirineus hi ha zones on es pot practicar en l’època hivernal. A l’estiu, es pot entrenar sobre terra, perquè els animals arribin en condicions quan comença la temporada.

La Pirena, nom amb què es coneix la tradicional travessia dels Pirineus, va néixer el 1991 i és la competició més important que es disputa a Espanya. L’encant del paisatge i la quantitat de múixers d’arreu del món que hi participen són els seus atractius principals.

Els trineus amb gossos s’han estès més des que les estacions d’esquí els inclouen al seu programa per gaudir de la neu. Així, als Pirineus catalans es pot fer múixing o només passejar en un trineu tirat per gossos a estacions com Espot Esquí, La Molina, Port Ainè i el complex nòrdic del Bosc de Viròs.

Situació

Coordenades GPS X: 1.21202494764011, Y: 42.4954914722682

Mapa
Fotos