Torre del Teatre-Museu Dalí Torre del Teatre-Museu Dalí

Triangle Dalinià

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Pintura
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
Amb automòbil
Nivell de dificultat
Debutants
Distància (km)
98
Municipis de pas
Cadaqués, Figueres, Pera, la
Marca Turística
Costa Brava
Punts d'interès
Teatre Museu Dalí, Casa-Museu de Portlligat, Castell de Púbol, Cadaqués.
Mapa
Descripció

El Triangle Dalinià és una ruta que enllaça els tres centres neuràlgics de l'Empordà que permeten conèixer en profunditat Salvador Dalí, tant en el vessant biogràfic com en l'artístic. L'itinerari comença a la ciutat natal del geni, Figueres, on hi ha el Teatre-Museu Dalí; continua a Cadaqués, concretament al petit nucli pesquer de Portlligat, on hi ha la Casa-Museu Salvador Dalí, i acaba al terme de la Pera, on s'aixeca el castell de Púbol.

Figueres és la capital de l'Alt Empordà i el gran centre cultural, de serveis i de comunicacions del nord de Catalunya. El Teatre-Museu Dalí n'és el principal reclam des del punt de vista turístic, i l'espai on es pot conèixer millor l'obra de l'artista. Es tracta d'un edifici neoclàssic construït entre 1848 i 1850 com un teatre a la italiana. Va funcionar com a teatre municipal de Figueres durant la segona meitat del segle XIX i primeres dècades del XX, fins que un incendi durant la Guerra Civil el va condemnar a l'abandó.

Salvador Dalí el va convertir en el Teatre-Museu Dalí l'any 1974. Com a tal, aplega bona part de l'obra del pintor: impressionisme, futurisme, cubisme i surrealisme, amb pintures com ara Port Alguer (1924), L'espectre del Sex-Appeal (1932), Autoretrat tou amb bacó fregit (1941), Poesia d'Amèrica-Els atletes còsmics (1943), Leda atòmica (1949) o Galatea de les esferes (1952), entre d'altres. La seva producció es barreja amb la mateixa creació de l'edifici, que l'artista va concebre al seu torn com una gran obra d'art, amb espais interessants, com la sala Mae West, la sala Palau del Vent, el monument a Francesc Pujols o el Cadillac plujós.

Cadaqués és un petit poble de pescadors enclavat en ple cap de Creus, entre una natura desfermada i salvatge. El petit nucli de Portlligat, al nord de Cadaqués, va ser el peculiar i aïllat indret que Dalí va escollir per viure i pintar bona part de la seva obra, a l'actual Casa-Museu Salvador Dalí. Es tracta d'un conjunt de barraques de pescadors que el pintor va comprar en diferents etapes des de 1930 fins als anys setanta i va anar reformant i decorant durant aquells quaranta anys donant-li una estructura laberíntica, amb petits espais encadenats per estrets passadissos, recorreguts sense sortida...

La surrealista visita recorre el taller de Dalí, la biblioteca, les habitacions privades, el jardí i la piscina. El conjunt intenta mantenir les coses tal com estaven quan hi vivia el geni empordanès. També és interessant la badia de Portlligat, un espai de tranquil·litat arrecerat de la mar més intempestiva.

Finalment, Púbol és un petit nucli del Baix Empordà, situat dins el municipi de la Pera, on Dalí va comprar l'any 1969 l'antic castell medieval del segle XI que havia estat centre de la baronia de Púbol. Amb aquesta adquisició i la seva reforma posterior va complir la promesa que li havia fet a Gala de fer-la reina d'un castell. La Casa-Museu Castell Gala-Dalí de Púbol havia de ser el refugi de la musa del pintor, que va abocar-hi un gran esforç creatiu en la restauració i la decoració.

Hi destaquen sales com l'antiga cuina convertida en cambra de bany, el saló del piano, la collecció de vestits d'alta costura de Gala, el Cadillac que va pertànyer al matrimoni i la cripta on va ser enterrada la musa. El castell va ser l'últim taller de Salvador Dalí, entre 1982 i 1984.

Situació

Coordenades GPS X: 3.28526, Y: 42.2938
Fotos