Riba-roja d'Ebre.  (Oriol Alamany)Riba-roja d'Ebre. (Oriol Alamany)

Transcatalunya: La Fatarella - Torres de Segre

Etapes

Classificació de la ruta
Esport, Natura
Època
Primavera, Estiu, Tardor
Mitjà de locomoció
BTT
Nivell de dificultat
Experimentats
Distància (km)
78
Durada (h)
7h
Desnivell positiu (m)
600
Senyalització
No
Cobertura GSM
Parcial
Municipis de pas
Almatret, Seròs, Torres de Segre, Fatarella, la, Riba-roja d'Ebre
Localitats pas
Almatret, Fatarella, la, Riba-roja d'Ebre, Torres de Segre, Utxesa
Marca Turística
Terres de Lleida
Punts d'interès
La Fatarella, ermita de Sant Francesc, espais de la batalla de l'Ebre, Almatret, pantà de Riba-roja, pantà d'Utxesa, riu Segre, canal de Seròs, Torres de Segre.
Descarrega el mòdul GPS
Descripció

Sortim de l'alberg La Casa Ecològica i prenem la pista asfaltada de la vall de Sant Francesc, que baixa durant 23 quilòmetres resseguint el torrent. Passarem pel costat de l'ermita de Sant Francesc, on la pista asfaltada es converteix en pista de grava que ja no deixarem fins a trobar la carretera TV-7411, que voreja el pantà de Riba-roja. Durant el camí de baixada trobarem nombrosos punts d'interès, molts pertanyents a la batalla de l'Ebre.

Seguim la carretera TV-7411 al costat del pantà i després del càmping Riba-roja trobarem la presa, per on travessarem a l'altre marge, i seguirem la carretera asfaltada en direcció a la població envoltats de camps de cultiu. A l'alçada del poble deixem la carretera i prenem la pista asfaltada amb fortes pujades en direcció a Almatret. Aquesta pista recorre zones de cultiu en l'inici i ens endinsa en zones boscoses en el moment que la pista deixa de ser asfaltada. L'últim tram abans d'arribar a la carena torna a ser engravada, però força malmesa.

Des de la carena tindrem unes grans vistes de la llera de l'Ebre fins a la desembocadura, per una banda, i, per l'altra, ens trobem un terreny semi urbanitzat i força deteriorat fins arribar al poble d'Almatret, que travessarem. A la sortida de la població ens trobarem el pou d'Almatret, punt d'interès molt recomanable de visitar.

Seguim per una pista en bon estat, posant atenció, ja que al començar a baixar, aproximadament en un quilòmetre, haurem d'agafar un corriol a la nostra dreta amb fort pendent i tècnicament complicat, que ens obligarà a fer algun tram caminant, fins arribar al barranc de Canoles. En aquest punt, cal tenir molta atenció al track del GPS, ja que és un indret molt inhòspit i complicat. Seguim pujant per camins i corriols molt malmesos i amb forts pendents fins arribar a carenar on trobem una pista en bon estat, que deixarem al cap de poca estona per tornar a una pista en mal estat, en aquesta ocasió de baixada.

Prenem la carretera LV-7046 uns pocs metres i ens desviem a l'esquerra per una pista en bon estat que seguim durant una bona estona, més aviat baixant, envoltats de camps de cultiu, fins a trobar-nos amb una casa de nova construcció. La voregem pel seu costat esquerre i agafarem una pista poc fressada que s'anirà transformant en un corriol envoltats de pins joves i, poc després, de camps d'antics conreus, que seguirem durant uns tres quilòmetres fins a trobar una masia en ruïnes on recomanem parar i admirar les lloses que fan d'escales, encastades en l'antiga era de la casa.

Seguim el corriol en baixada suau fins arribar a una gravera que deixarem a la nostra dreta; seguirem baixant per una pista en molt bon estat fins a trobar el riu Segre. En aquest punt girem a la dreta, seguint el camí vora el riu, pel marge esquerre, envoltats de camps de fruiters típics de la plana de Lleida. Poc després del trencall cap a la Canadenca, central generadora d'electricitat al final del canal de Seròs, i per pistes asfaltades, ens desviem a la dreta seguint les indicacions de La Cabana d'Aitona en suau pujada fins a trobar el canal de Seròs.

Prenem el camí de serveis del canal pel seu marge dret en direcció Lleida. Al cap d'uns quilometres arribarem al pantà d'Utxesa, lloc d'interès natural i paisatgístic. Seguim en direcció Lleida i després d'un quilòmetre ens tornarem a trobar el canal de Seròs, que seguirem pel seu marge dret fins a desviar-nos cap a Torres de Segre, final d'etapa.

Situació

Coordenades GPS X: -3.70034930149912, Y: 40.4166907261765
Fotos