Aqüeducte romà de les Ferreres o Pont del Diable  (Lluís Carro)Aqüeducte romà de les Ferreres o Pont del Diable (Lluís Carro)

Tarragona

Guia de Municipis

Localitat
Bonsol, Cala Romana, Colls Majors, Coves Llorito, Miracle, el, Rodolat, el, Boscos de Tarragona, els, Quatre Garrofers, els, Escorpí, Florimar, Icomar, Pinedes, les, Llevantina, Oliva, l', Monnars, Parc Riu Clar, Pedrol, Residencial Monnars, Riu Clar, Sant Ramon, Tamarit, Tarragona, Torreforta, Vileta de Mar
Comarca
Tarragonès
Província
Tarragona
Habitants
133954
Superfície
55
Altitud
69


En dues paraules

Passejant per la més romana de les ciutats catalanes, potser el visitant sentirà nostàlgia pels temps en què Tarraco va ser cap i casal de mitja Hispània. Però aquesta sensació durarà ben poc quan descobreixi el ric patrimoni medieval i modern, les magnífiques platges i l’àmplia oferta lúdica, cultural, festiva i gastronòmica de la capital tarragonina.

Els principals atractius arquitectònics de la ciutat, declarats Patrimoni de la Humanitat, són romans: les muralles, l’amfiteatre, el teatre, el circ, la torre del Pretori, la necròpolis paleocristiana i els fòrums local i provincial, tots al centre històric. A més, als afores es poden veure la pedrera del Mèdol, l’aqüeducte del pont del Diable i el mausoleu dels Escipions. D’altra banda, cal no deixar passar l’oportunitat de visitar la catedral de Santa Maria i les cases Canals i Castellarnau.

Entre els dinou quilòmetres de costa del terme municipal, destaquen platges com la Llarga, l’Arrabassada o la Fonda, així com els espais naturals de la desembocadura del Gaià i de Tamarit-Punta de la Móra, on se situen el castell de Tamarit i la torre de la Móra.

Imprescindibles
- Descobrir els monuments romans, Patrimoni de la Humanitat.
- Visitar la catedral de Santa Maria.
- Gaudir de les platges.
- Participar en les festes populars.
- Visitar els principals museus.
- Contemplar les vistes des del balcó del Mediterrani.
Suggeriments
- Visitar la ciutat durant les Festes de Santa Tecla.
- Prendre un gelat tot passejant per la Rambla Nova.
- Retrobar la natura al bosc de la Marquesa.
- Visita virtual des de l'espigó de Tarragona.
Què veure-hi

Es pot iniciar el recorregut pel patrimoni arquitectònic de Tarragona pel monuments romans, declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2000. Aquest conjunt arqueològic està format per les muralles, l’amfiteatre, el teatre, el circ romà i la torre del Pretori, la necròpolis paleocristiana i els fòrums local i provincial, tots al centre històric.

Als afores tenim la pedrera del Mèdol, el pont del Diable, el mausoleu dels Escipions i, ja en altres municipis, l’Arc de Berà (Roda de Barà), la vil·la dels Munts (Altafulla) i el mausoleu de Centcelles (Constantí).

La importància del període romà no ens ha de fer oblidar, però, que a la ciutat també podem trobar monuments i espais de gran rellevància de totes les èpoques. Entre aquests últims el més important és la catedral de Santa Maria, d’estil gòtic. També d’època medieval són el call jueu, la Cambreria, el carrer de les Coques i l’antic hospital de Santa Tecla, actual seu del Consell Comarcal.

Més recents són la casa Canals i la casa Castellarnau (edificis amb una llarga història, de l’edat mitjana al segle XIX), el teatre Metropol i l’edifici de la Tabacalera. I fora del principal nucli urbà podrem combinar platja i cultura si ens apropem al Castell de Tamarit, construït el 1363, i a la torre de la Móra, utilitzada per a la vigilància de la costa contra les incursions dels pirates turcs i barbariscos. Ambdós edificis estan situats a primera línia de mar, a les platges que porten el seu nom.

Entre els museus hem de destacar el Museu d’Art Modern de Tarragona, el Museu Diocesà, el Museu d’Armes Antigues, el Museu d’Història de Tarragona i el Museu del Port.

Què fer-hi

Amb dinou quilòmetres de costa, Tarragona és una ciutat oberta al mar que compta amb magnífiques platges on es pot gaudir del sol i el bany i practicar-hi tot tipus d’activitats nàutiques.

Hi ha extenses platges com la cala Fonda (popularment Waikiki), situada al bosc de la Marquesa, un ecosistema excepcional molt ben conservat.

Passejant pel centre històric ens adonarem que els tarragonins han sabut unir en un conjunt harmònic tradició, present i futur. Per descobrir els tresors que amaga la ciutat, el millor consell és recórrer-la a peu. A part del patrimoni arquitectònic i cultural, trobarem llocs encisadors com el popular balcó del Mediterrani, que, situat al final de la Rambla Nova, ens permet gaudir d’una magnífica panoràmica del port, l’amfiteatre i la platja del Miracle. Tot seguit, podrem passejar per l’esmentada Rambla, que marca la centralitat de la ciutat.

En les animades places de la ciutat es respira un ambient alegre, sobretot durant les diferents festes que s’hi celebren. Les més representatives són les Tarraco Viva, el festival romà de la ciutat (maig); la Festa de Sant Magí, considerada la festa major petita de la ciutat (agost), i el Concurs de Castells que se celebra cada primer diumenge d'octubre dels anys parells.

L’oferta gastronòmica és molt àmplia. Hi podem degustar des de propostes d’alta cuina fins a saborosos plats tradicionals, amb el peix ocupant una posició destacada.

L’oci nocturn està localitzat principalment al port i a la Part Alta (nucli antic de la ciutat).

Clima
El clima és de caràcter mediterrani marítim. Els estius són secs i càlids; i els hiverns suaus. La tardor és l’època de l’any amb més precipitacions.
Voltants
- Port Aventura.
- Reus.
- Les platges de la Costa Daurada.
- Altafulla.
- Roda de Berà.
- Salou.
- Torredembarra.
Quan anar-hi

Tarragona, al cor de la Costa Daurada, s’hi pot anar al llarg de tot any i visitar el seu nucli antic, declarat Patrimoni de la Humanitat. Són l´estiu i els caps de setmana, però, els millors moments per gaudir del les seves platges i l´oferta comercial.

El calendari festiu de la ciutat és molt variat: el Tarraco Viva, festival romà de la ciutat, a mitjan maig; la tradició castellera, fet que es veu reflectit a les seves celebracions. A l’estiu, organitzen un Concurs Internacional de Focs Artificials.

Situació geogràfica

Tarragona, al cor de la Costa Daurada, s’hi pot anar al llarg de tot any i visitar el seu nucli antic, declarat Patrimoni de la Humanitat. Són l´estiu i els caps de setmana, però, els millors moments per gaudir del les seves platges i l´oferta comercial.

El calendari festiu de la ciutat és molt variat: el Tarraco Viva, festival romà de la ciutat, a mitjan maig; la tradició castellera, fet que es veu reflectit a les seves celebracions. A l’estiu, organitzen un Concurs Internacional de Focs Artificials.


Com moure-s'hi L´empresa municipal de Transports Públics de Tarragona, l’EMT, té connexions a tota la ciutat. Disposa d'una vintena de línies —també amb servei nocturn— que enllaçen també amb altres poblacions, com la Canonja, Torreforta i Bonavista.

Coordenades GPS X: 1.24671, Y: 41.1201
Mapa
Fotos