Aqüeducte romà del Pont de les Ferreres o del Diable, Tarragona. Aqüeducte romà del Pont de les Ferreres o del Diable, Tarragona.

Tàrraco. Viatge al món romà

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Arqueologia, Història, Itinerari cultural
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
Amb cotxe i a peu
Nivell de dificultat
Debutants
Distància (km)
3,5 km
Durada (h)
3 hores
Municipis de pas
Tarragona
Marca Turística
Costa Daurada
Punts d'interès
Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Fòrum Provincial, Torre del Pretori, Amfiteatre, Fòrum de la Colònia, Museu i Necròpolis Paleocristians, Pont del Diable, Pedrera del Mèdol, Torre dels Escipions.
Mapa
Descripció

Val la pena començar la visita a Tàrraco al Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, on un audiovisual interpreta les troballes arqueològiques. A l'exterior, al Passeig Arqueològic, es contempla un tram de la muralla romana que cobria el perímetre de la ciutat, i de la qual es conserven tres torres. El Fòrum Provincial, del segle I, està format per un recinte dedicat al culte presidit per un temple i una enorme plaça porticada (320 x 175 m), on es reunia el Consell Provincial. En aquest espai se situaven els serveis del govern i l'administració provincials.

En un extrem s'alça la Torre del Pretori, que connecta amb el circ, on se celebraven les carreres de carros. Presenta planta rectangular allargada i conserva unes quantes voltes, grades, restes de la façana exterior i del podium. Entre la Via Augusta i la platja del Miracle, hi ha l'amfiteatre, construït a principis del segle II, de planta el·líptica i amb l'arena al centre, on lluitaven els gladiadors, envoltada per la graderia.

A l'arena s'aprecien restes d'una basílica visigòtica (segles VI-VII) i d'una església romànica. A l'extrem nord-est del recinte emmurallat hi ha el Fòrum de la Colònia, del qual només es conserva una part ja que la resta del conjunt està coberta per edificacions modernes. El teatre es va construir a la zona portuària, aprofitant un desnivell, i conserva parcialment els tres espais del teatre romà: cavea o graderia, orchestra i scaena. En un altre punt de la ciutat, al Museu i Necròpolis Paleocristians, es conserva el conjunt funerari tardoromà a l'aire lliure més important del Mediterrani occidental, a partir del segle III relacionat amb la comunitat cristiana de Tàrraco.

Fora del nucli urbà es poden contemplar elements d'una gran importància arqueològica, com l'aqüeducte, del segle I, el tram més espectacular del qual és un pont de 217 metres de llargària per 26 metres d'alçària conegut popularment com el Pont del Diable.

Un altre espai d'interès és la pedrera del Mèdol, amb blocs de pedra a mig extreure i l'agulla del Mèdol, un magnífic monòlit de 16 metres d'alçària. A prop de la carretera N-340 hi ha la torre dels Escipions, una construcció funerària del segle I.

Tarraco Viva, el festival romà de Tarragona

Des de l'any 1999, durant el mes de maig, la ciutat de Tarragona torna a l'època de l'imperi Romà i es converteix en Tàrraco. Es fan representacions de reconstrucció històrica, conferències, espectacles musicals i actes lúdics i gastronòmics amb l'objectiu de recordar i divulgar el seu antic llegat.

Situació

Coordenades GPS X: 1.25735393687641, Y: 41.118138551994
Fotos