Punta de Canyet.  (Miguel Angel Alvarez)Punta de Canyet. (Miguel Angel Alvarez)

Santa Cristina d'Aro

Guia de Municipis

Localitat
Bufaganyes, Canyet, Teules, les, Roca de Malvet, Romanyà de la Selva, Sant Miquel d'Aro, Santa Cristina d'Aro, Solius, Mas Trempat
Marca Turística
Costa Brava
Comarca
Baix Empordà
Província
Girona
Habitants
4214
Superfície
68
Altitud
30


En dues paraules

Aquest municipi de la Costa Brava ofereix al visitant un conjunt de platges poc conegudes però de gran qualitat i un entorn paisatgístic de primer ordre que convida tant a l’esport com a la relaxació.

Tot plegat es complementa amb un patrimoni històric, conservat amb cura, i una gastronomia autòctona per gaudir de valent, on és protagonista actiu el bolet.

Imprescindibles
- Banyar-se en alguna de les cales.
- Recórrer la ruta dels dòlmens, coves i monuments megalítics.
- Visitar l’església de Sant Martí de Romanyà.
Què veure-hi

A Santa Cristina d’Aro hi ha un ampli espectre d’atractius patrimonials de totes les èpoques, com el dolmen de la cova d’en Daina (a la carretera entre Romanyà i Calonge) o el menhir neolític de Murtra. Del mateix període són les coves dels Moros i de Sa Tuna.

També val la pena visitar les esglésies de Sant Martí de Romanyà, autèntica joia preromànica, o la parroquial de Santa Cristina, amb elements compositius que van del segle XII al XVIII, amb una capella paleocristiana.

Un altre monument rellevant són les restes del castell de Solius, al sector del mateix nom, que daten del segle XV, per bé que és molt probable que ja existís algun tipus d’edificació a la mateixa zona al segle XII.

A la mateixa zona hi ha l’església de Santa Agnès. Tot i que els seus orígens es daten als segles X i XI, es va enderrocar i alçar de nou entre els anys 1773 i 1782. Al costat s’hi troba el monestir cistercenc de Solius, fundat el 1967 per quatre monjos de Poblet.

Del patrimoni recent sobresurt, pel seu caràcter entranyable, l’antiga estació del Carrilet, de finals del segle XIX, avui dia condicionada com a oficina de turisme del municipi.

Del patrimoni natural destaca especialment la zona que comprèn la font Picant (ferruginosa i gasificada) i la de Santa Maria de Ribes, poblada de frondoses arbredes i plàcides zones de descans.

Què fer-hi

Tot i no ser dels municipis de la Costa Brava en què la platja és un reclam principal, Santa Cristina d’Aro té un perímetre litoral de gran interès. És un tram relativament curt, però que disposa de platges de molt bona categoria, la majoria cales, que permeten gaudir del mar en un entorn tranquil i encara força verge (cales del Senyor Ramon, de Canyeti de Vallpresona).

El turisme actiu també és protagonista a la població. De totes les activitats que permeten establir un contacte directe amb la natura, destaquen el cicloturisme i el senderisme. El primer té una ruta privilegiada a la via del Carrilet, una via verda que ocupa el que abans va ser el traçat d’un ferrocarril de via estreta.

Pel que fa al senderisme, hi ha diversos itineraris interessants que combinen paisatge amb patrimoni humà. Cal destacar, en aquest sentit, la ruta que uneix Platja d’Aro i Romanyà de la Selva i que passa per Santa Cristina, o la que porta fins al paratge natural de les gorges de Salenys, que discorre per un traçat solcat per diverses fonts naturals (Picant, de Santa Maria de Ribes o de Panedes).

Finalment, no podem oblidar l’oferta gastronòmica. El bolet és protagonista indiscutible de la cuina local, amb unes jornades monogràfiques que durant un mes i mig (entre mitjan octubre i finals de novembre) atreuen els amants d’aquesta dúctil joia de l’alimentació autòctona.

Clima
El clima és temperat i està sotmès, durant la primavera i la tardor, als rigors de la tramuntana. L’estiu és l’estació més seca.
Voltants
- La bassa del Dofí, a Castell d’Aro.
- El Museu del Dolmen, a Llagostera.
- El Museu d’Història de la Joguina, a Sant Feliu de Guíxols.
Quan anar-hi
L’estiu és la millor època per gaudir de les seves cales. Durant el juliol i l’agost, a més, s’organitzen visites guiades als principals atractius del terme municipal. El 24 de juliol, s’hi celebra la Festa Major.
Situació geogràfica
L’estiu és la millor època per gaudir de les seves cales. Durant el juliol i l’agost, a més, s’organitzen visites guiades als principals atractius del terme municipal. El 24 de juliol, s’hi celebra la Festa Major.
Coordenades GPS X: 3.0029242643660998, Y: 41.815661988472002
Mapa
Fotos