Sigues pelegrí a la teva maneraDes de l'antiguitat més remota, les creences religioses i els moviments espirituals han generat patrimoni arquitectònic, cultural i rellevant a Catalunya. En aquest capital hi ha algunes de les rutes de pelegrinatge que connecten, des de temps immemorials, pobles i ciutats a través de les seves múltiples ramificacions.

El Camí de Sant Jaume
Dues són les rutes pelegrines més populars que transcorren per territori català. La primera és el Camí de Sant Jaume, que té dos possibles inicis. El del Port de la Selva té el valor simbòlic de partir d'arran de mar. A més, passa pel monestir de Sant Pere de Rodes, que a l'edat mitjana va ser el lloc de pelegrinatge més important de la península Ibèrica després de Santiago de Compostel·la. L'altre parteix de la Jonquera, a la frontera amb França, i enllaça amb una de les principals rutes europees. Cal destacar que el Camí compta amb dos trams adaptats per a tothom que arriben fins a 17 quilòmetres accessibles.

El Camí Ignasià
L'altra ruta de pelegrinatge és el Camí Ignasià, que rememora el pelegrinatge de Sant Ignasi camí de Terra Santa. Comença a la casa natal de Sant Ignasi al santuari de Loiola (Guipúscoa) i acaba a la Cova de Manresa, on el sant va viure una profunda experiència espiritual que va marcar la seva vida. La ruta transcorre per cinc comunitats autònomes, amb 650 quilòmetres dividits en 27 etapes, i les set últimes passen per Catalunya.

La Ruta Mariana
Una cosa que comparteixen el Camí de Sant Jaume i el Camí Ignasià és que alguna de les seves etapes passa per la muntanya de Montserrat, com també ho fa la Ruta Mariana. Aquest itinerari d'interès cultural i religiós uneix el santuari català de Montserrat amb els espanyols del Pilar (Saragossa) i Torreciutat (Osca), i amb l'andorrà de Meritxell i el francès de Lourdes. La ruta es pot fer a peu, tot i que també està indicada per fer en cotxe, moto o autobús.

 Altres motivacions
Avui dia els pelegrinatges van més enllà de la motivació religiosa. Tota mena de pelegrins recorren a peu o en bicicleta aquestes rutes, per gaudir de l'entorn natural i entrar en contacte d'una manera diferent amb la rutina diària de diversos punts de la geografia catalana.

 

Descobreix el patrimoni arquitectònic i cultural que trobes en el camí de les principals rutes de pelegrinatge a Catalunya.

Rutes de pelegrinatge destacades
Ex. Barcelona, Gelida