Modernisme en rutaLa cultura catalana no es pot entendre sense la imaginació, la rauxa, el simbolisme, el joc, els colors i les formes del Modernisme. Només cal fer una ruta per Barcelona per comprovar que aquest corrent artístic de finals del segle XIX i començaments del XX es pot veure en molts llocs.

Com a preàmbul per introduir-te en el món modernista t'anirà molt bé visitar  The Gaudí Exhibition Center, el museu que acull una col·lecció única de peces, objectes i documents del genial arquitecte universal. Després, al districte de l'Eixample trobaràs la més gran concentració d'edificis modernistes, com la Pedrera o la Casa Batlló.

Aquest estil arquitectònic també és present en molts altres indrets de Barcelona com la Casa Amatller, on es pot reviure la vida de la burgesia catalana de començaments del segle XX, o com la Sagrada Família, el Palau de la Música Catalana, el Park Güell o l'Hospital de Sant Pau, símbols culturals que traspassen l'arquitectura per transcendir com a obres d'art universals.

Gaudí, el mestre del Modernisme
El Modernisme cercava la modernitat, d'una banda, i la regeneració cultural, de l'altra. L'arquitectura va ser la pedra angular del moviment, amb l'obra del genial arquitecte Antoni Gaudí com a icona, juntament amb la de molts coetanis com Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch, Josep Maria Jujol o Isidre Gili i Moncunill, que van configurar un enorme llegat de construccions modernistes que adornen molts municipis catalans.

Les creacions de Gaudí van viatjar fins a Santa Coloma de Cervelló, amb la Cripta Güell, o a la Pobla de Lillet, amb els Jardins Artigas. La memòria d'aquest arquitecte únic es conserva a Reus, la ciutat que el va veure néixer i que és una de les més marcades pel modernisme. Prop de 80 edificis catalogats conformen l'espectacular aparador de l'arquitectura modernista reusenca.

La influència modernista va arribar a les zones rurals en forma de cellers cooperatius i a fàbriques i colònies industrials instal·lades en diversos punts de la geografia catalana. Hi ha rutes que et mostren com aquesta onada artística es va escampar per molts racons de Catalunya, més enllà de la capital.

Més enllà de l'arquitectura
El corrent modernista no va limitar-se a potenciar l'arquitectura, pedra angular del moviment, sinó que va ser present en l'escultura, la pintura, les arts gràfiques, la literatura, el teatre i la recuperació dels antics oficis artesanals, que tan bé van saber utilitzar els grans arquitectes.

Cada tram que recorris d'alguna de les rutes modernistes t'acostarà a entendre el caràcter català i el seu gust pel refinament i l'exquisidesa estètica.

El Modernisme cercava la modernitat, d’una banda, i la regeneració cultural, d’una altra.

Rutes modernistes destacades
Ex. Barcelona, Gelida