Amb BTT pel BerguedàAmb BTT pel Berguedà

Ruta Transcatalunya

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Esport, Natura
Època
Primavera, Estiu, Tardor
Mitjà de locomoció
BTT
Nivell de dificultat
Experimentats
Cobertura GSM
Parcial
Mapa
Descripció

La Ruta Transcatalunya és una ruta de BTT (bicicleta tot terreny) de llarg recorregut i circular que recorrerà tot Catalunya enllaçant centres de BTT de la xarxa i marca Centres BTT Catalunya.

Els itineraris estan agrupats en cinc eixos geogràfics, formats per diferents etapes: Eix de Catalunya Central, Eix de la Mediterrània, Eix de Ponent, i, pròximament, Variant del Nord i Variant de l'Oest, per fer en modalitat de travessa i a gust de l'usuari.

Atès la longitud de l'itinerari, no es imprescindible realitzar-ho tot d'una vegada, sinó que es pot completar en diferents ocasions durant l'any. Cadascun dels eixos i les futures variants esdevé per si sol una proposta d'itinerari lineal, per a ser recorregut de manera itinerant, és a dir, com una travessa en que el punt d'inici i final no coincideixen.

A partir de la totalitat de l'itinerari, es pot triar quina part es vol anar a recórrer i en quines etapes i per tant quants dies es vol dedicar, en funció de les preferències del ciclista, preparació, o temps disponible. Des de la fitxa de detall de cada etapa d'aquest web es poden descarregar tracks GPS per fer aquesta planificació.

Els centres BTT són centres d'informació, recolzament i servei per als ciclistes on treballa personal especialitzat, disposat a aconsellar tant sobre temes tècnics com turístics.

Consells pràctics

Pedalant

Les grans travesses BTT no són rutes de cicloturisme clàssiques en que el pes i volum del equipatge no tenen gaire importància; en aquest cas, degut a les dificultats de l'itinerari, en alguns trams amb fortes pujades i baixades per camins força estrets, es aconsellable portar solament el material imprescindible.

També es aconsellable portar tan sols la roba imprescindible, pensant en que la durada de les etapes es llarga i que no queda gaire temps per altres activitats; això vol dir que la majoria del temps la indumentària utilitzada és la de bicicleta. El que si és molt recomanable és portar com a mínim dos culotes per anar canviant-lo cada dia i, a ser possible, rentar el que no es fa servir.

Unes bosses d'escombraries de recanvi es poden fer servir en cas de pluja.

El sistema de transport del equipatge recomanat es un porta paquets al darrera de la bicicleta i bossa central, no alforges laterals pel volum que aquestes ocasionen. També es recomanable l'ús de bossa al davant del manillar, per portar els estris de més ràpida utilització: càmera, diners, farmaciola, etc.

Cal portar eines, càmeres i pegats de recanvi per a poder solucionar qualsevol imprevist, sempre pensant com a última possibilitat el acudir a algun dels punts d'acolliment per a demanar ajuda.

Es una travessa en que s'aconsella pernoctar en algun dels allotjaments escampats al llarg de l'itinerari.

És imprescindible portar llums a la bicicleta, per acomplir les normes de circulació i per els trams que transcorren per dins de túnels.

Dos bidons en la bicicleta ens donarà prou autonomia d'aigua.

També existeix la possibilitat de que a traves dels punts d'acolliment dels Centres BTT es contracti serveis de taxi per el transport de l'equipatge d'un punt a l'altre.

Encara que pel seguiment de l'itinerari es pren com a base el seguiment d'un track de GPS, és molt important portar mapes de la zona per tal d'orientar-nos en cas de necessitat.

Allotjament

Al mapa interactiu d'aquest web podeu activar la capa d'allotjaments per veure tots els establiments disponibles.

Alimentació

Tot i que l'itinerari passa per molts pobles, cal portar menjar sobretot per a superar un possible defalliment imprevist, les barretes energètiques son un bon exemple, però també podem portar fruits secs, fruita, etc.

Es recomanable fer un bon esmorzar abans de sortir, a meitat de recorregut un dinar lleuger en alguna de les poblacions que recorre, i un bon sopar a poder ser amb temps suficient per fer la digestió abans de anar a dormir.

Cal tenir molta precaució en no quedar-se sense aigua i anar bevent constantment, cal anar reposant constantment. Val mes arribar a final d'etapa amb els bidons plens, que deshidratats i pagar-ho el dia següent.

Material i manteniment

S'ha de fer una bona revisió a la bicicleta abans d'iniciar el recorregut, i sigueu conscients de que heu de ser autosuficients en tot moment.

En algunes de les poblacions es poden trobar botigues especialitzades per a solucionar problemes greus.

Les eines i accessoris imprescindibles recomanats son: Multi eina amb claus Allen, descargoladors, tronxa cadenes i desmuntables, càmeres i caixa de pegats, inflador.

Seguretat

A la descripció de l'itinerari es descriuen els punts més conflictius en quant a seguretat, en tot cas cal estar molt atent en els trams de carretera i o amb túnels.

Es recomanable portar casc, ulleres amb bona protecció de raigs ultraviolats, guants i culotes ciclistes.

Unes sabates amb la sola ben rígida també ens ajudaran a l'hora de pedalar.

La farmaciola, encara que no cal que sigui gaire gran, és important que tingui els elements necessaris per a curar ferides, ampolles, problemes estomacals, i cremes per protecció solar.

Cal portar llums i elements reflectants segons indica la normativa general de circulació per a bicicletes.

Es recomanable tenir una assegurança contractada que cobreixi qualsevol tipus d'accident amb la bicicleta. Una opció es la llicencia de cicloturisme BTT lleure de la Federació Catalana de Ciclisme.

Situació

Coordenades GPS X: 1.45342921394163, Y: 42.3528718978398
Fotos