Pati dels Tarongers. Palau de la Generalitat (Imagen M.A.S.)Pati dels Tarongers. Palau de la Generalitat (Imagen M.A.S.)

Ruta del Gòtic per Barcelona

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Gòtic i romànic
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
A peu
Durada (h)
2 hores per Barcelona
Municipis de pas
Barcelona, Cardona, Manresa, Vic, Castelló d'Empúries, Girona, Torroella de Montgrí-Estartit, Lleida, Solsona, Espluga de Francolí, l', Montblanc, Morera de Montsant, la, Prades, Santa Coloma de Queralt, Tarragona, Tortosa, Ulldecona
Marca Turística
Barcelona
Punts d'interès
Plaça Sant Jaume, Palau de la Generalitat, Ajuntament de Barcelona, Santa Maria del Mar, Palau de Cervelló, Palau de Dalmases, Plaça del rei, La Pia Almoina, Monestir de Santa Anna, Biblioteca de Catalunya, Les Drassanes reials.
Consells
Portar calçat adient
Mapa
Descripció

Aquesta ruta la podem començar a la plaça de Sant Jaume, on trobem dos edificis, un davant l’altre, força similars en l’aspecte exterior.

El del costat de muntanya és el Palau de la Generalitat, seu del Govern de Catalunya, que ja va ser seu de les Corts Catalanes instaurades per Pere el Gran el 1283. Són d’estil gòtic el pòrtic coronat per un gran medalló al carrer del Bisbe, l’escalinata, el pati (1425) i el pati dels Tarongers (1526).

L’altre edifici és l’Ajuntament, seu de la Casa de la Ciutat des del segle XIV, que constitueix tot un compendi d’estils, que van des de la façana neoclàssica fins al pati gòtic.

Si seguim pel carrer del Bisbe passem per sota d’un pont neogòtic i arribem al pla de la Seu, des d’on veiem la part més moderna de la catedral, la façana, que es va enllestir a principis del segle XIX, tot i que està basada en un projecte gòtic de 1408.

La catedral es va començar a construir a finals del segle XIII, durant el romànic, però l’estil que hi predomina és el gòtic. Hi destaca el claustre, la porta de Sant Iu, la cripta de Santa Eulàlia i la capella de Santa Llúcia.

Al pla de la Seu també hi trobem la casa de la Pia Almoina, un centre de beneficència del segle XI completament restaurat al segle XV, que és la seu del Museu Diocesià, on s’exhibeix una col·lecció d’art religiós medieval.

Molt a prop de la plaça de Catalunya, al carreró de Rivadeneyra, trobem el tranquil monestir de Santa Anna, amb una església romànica amb afegits gòtics, com el claustre i la sala capitular.

Tornant al pla de la Seu i anant cap a la Rambla passarem per la plaça del Pi, una de les més agradables del barri Gòtic, on es troba l’església del Pi. Construïda al segle XIV, segueix l’esquema de nau amb capelles laterals entre els contraforts. El seu rosetó és un dels més grans del món.

Si travessem la Rambla, una visita a la Biblioteca de Catalunya (carrer de l’Hospital, 56) ens permet recórrer l’estructura hospitalària medieval de l’antic hospital de la Santa Creu, una bona mostra de gòtic civil.

Caminant en direcció al mar ens toparem amb les Drassanes Reials de Barcelona (segle XIII), les més grans i completes que es conserven al món i un altre magnífic exemple de gòtic civil. Actualment acullen el Museu Marítim.

Per anar al següent punt de la ruta hem de caminar pel moll de la Fusta, deixant el port a mà dreta. Al número 2 del passeig d’Isabel II trobarem una mostra més del gòtic civil: la Llotja, construïda com a sala de contractacions comercials a finals del segle XIV, tot i que una reforma d’estil neoclàssic en va amagar les línies gòtiques des de l’exterior.

Ficant-nos dins el barri del Born trobem, a pocs metres, la magnífica església de Santa Maria del Mar. Construïda a mitjan segle XIV, la façana és típica del gòtic català, amb contraforts massissos sense arcbotants, d’una sobrietat que contrasta amb l’esplèndid interior, caracteritzat per la intensa sensació d’amplitud.

Des de la plaça del Born surt el carrer de Montcada, on podem gaudir d’un conjunt de palaus de l’època gòtica: el de Cervelló, el de Dalmases, el Nadal, el dels Marquesos de Llió o el d’Aguilar. Molts allotgen museus o galeries d’art, com el Museu Picasso o el Barbier-Mueller d’Art Precolombí.

Travessem la via Laietana i, abans d’arribar a la plaça de Sant Jaume, origen de la ruta, trobem a la dreta la tranquil•la i bonica plaça del Rei, un punt clau del gòtic barceloní.

Al fons s’erigeix la façana del Palau Reial Major, residència dels reis de la Corona catalanoaragonesa, que allotja el Saló del Tinell. Al voltant de l’edifici hi ha la capella de Santa Àgata (segle XV), la torre del Rei Martí (1555), el Palau del Lloctinent (1550) i la casa Padellàs (segle XV), des d’on s’accedeix al Museu d’Història de la Ciutat.

El Museu d’Art de Catalunya és un bon lloc per acabar la ruta, ja que ofereix una completa mostra d’art gòtic català, recreant l’interior d’alguns temples i exhibint les pintures originals.

Punts de pas
Situació

Coordenades GPS X: 2.17682, Y: 41.38278
Fotos