Bodegó d’un setrill d’oli i olives Bodegó d’un setrill d’oli i olives

Ruta de l'oli

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Vi i gastronomia
Distància (km)
978
Marca Turística
Barcelona, Costa Brava, Costa Daurada, Terres de l'Ebre, Terres de Lleida
Mapa
Descripció

A Catalunya hi ha quatre denominacions d’origen protegides d’oli: Garrigues, que utilitza les varietats d’oliva arbequina (90%) i verdiell; Siurana, amb arbequina (90%), rojal i morruda; Terra Alta, amb la varietat empeltre i una petita part d’arbequina i morruda farga, i Baix Ebre-Montsià, amb farga, morruda i sevillenca.

Garrigues: La DOP Garrigues comprèn les Garrigues, el Segrià i l’Urgell. De cooperatives n’hi ha més de vint-i-cinc. A totes s’hi elabora oli verge extra de l’oliva arbequina i d’acidesa inferior a les cinc dècimes. A les Borges Blanques hi ha el Parc Temàtic de l’Oli, amb 54 oliveres mil·lenàries, entre les quals hi és la més antiga del món, amb 2.200 anys.

Siurana: La DOP Siurana es divideix en dues zones de producció: el Baix Camp i el Tarragonès, i la Ribera d’Ebre. Es fan visites per veure de prop el procés d’elaboració.

Terra Alta: L’olivera n’és l’arbre més característic i un dels seus símbols és el Parot, una olivera mil•lenària que és a Horta de Sant Joan. N’hi ha moltes a tocar de les almàsseres —molins d’oli—, on és possible comprar-ne d’acabat de sortir del molí. A prop hi ha la Cooperativa Agrícola del Pinell de Brai, construïda per Cèsar Martinell.

Baix Ebre-Montsià: La zona de la DOP Baix Ebre-Montsià és la que més produeix i encara s’hi poden veure els molins d’oli en funcionament.

L’Empordà: A l’Empordà encara ara en molts trulls (o molins) s’utilitza el procés tradicional de la premsa.

Què diu l'etiqueta: Llegir l’etiqueta és important. Si és oliva verge, és un oli bo i natural. Si és extra, és que té una acidesa màxima de 0,8 graus, que en garanteix la qualitat. Refinat significa que és oli tractat, però comestible; si, en canvi, hi diu oli d’oliva és que és una barreja d’olis refinat i verge.

Les cooperatives: La majoria es van fundar a finals del segle XIX per a la comercialització de l'oli, el vi i la fruita seca. Alguns edificis són veritables joies arquitectòniques del modernisme.

Els paisatges i la cultura de l'oli: Les oliveres poblen les terres catalanes i els seus fruits són l’essència de la cuina mediterrània. L’oli d’oliva verge extra ajuda a reduir el nivell de colesterol, millora el funcionament de pàncrees i estómac i està recomanat per a infants i gent gran. Hi ha moltes festes de l’oli de novembre a gener, moment de l’embotellament del primer oli de l’any, l’oli novell, com ara la Festa de l’Oli Nou de Reus, la Fira de l’Oli de Castelldans, la Fira de l’Oli Novell a Santa Bàrbara, la Festa de l’Oli a Belianes i les fires de l’oli de les Garrigues, d’Espolla i de les Terres de l’Ebre.

Situació

Coordenades GPS X: 2.16985361933285, Y: 41.387920346247
Fotos