Reproducció d'una pintura rupestre en el Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre (CIAR)  (Miguel Raurich)Reproducció d'una pintura rupestre en el Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre (CIAR) (Miguel Raurich)

Ruta de l'Art Rupestre

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Arqueologia
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
Amb automòbil
Distància (km)
232
Municipis de pas
Barcelona, Cogul, el, Montblanc, Ulldecona
Marca Turística
Barcelona
Punts d'interès
Els Abrics de l'Ermita d'Ulldecona, Les Muntanyes de Prades, La Roca dels Moros a El Cogul.
Consells
Portar calçat adient
Mapa
Descripció

L’any 2005 el Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) va presentar una nova ruta cultural, la de l’Art Rupestre, que té com a objectiu difondre el patrimoni arqueològic català i sensibilitzar la població de la seva cura i preservació. Al nostre país es troben 60 dels 757 jaciments catalogats per la UNESCO a la conca mediterrània, i aquesta ruta pretén donar a conèixer tres dels més importants. Està previst que amb el temps aquest itinerari es vagi ampliant amb l’afegiment de més punts d’interès, com podria ser el Parc de les Coves Prehistòriques de Serinyà (a la Costa Brava), que inclou les coves de l’Arbreda, Mollet i Reclau Viver.

Actualment, però, els jaciments que integren el recorregut són: els Abrics de l’Ermita a Ulldecona (Montsià), les Balmes de les Muntanyes de Prades a Montblanc (La Conca de Barberà) i la Roca dels Moros a El Cogul (Les Garrigues).

Els Abrics de l’Ermita són un conjunt de petites coves ubicades a la foia d’Ulldecona, depressió que separa la serra de Godall de la de Montsià. En una d’aquestes coves, un jove espeleòleg es va topar el 1975 amb un grup de pintures que van resultar ser el primer de catorze abrics decorats amb imatges pertanyents a l’art rupestre llevantí. Aquest estil, propi de les troballes arqueològiques de l’est peninsular, es caracteritza per la representació d’escenes de cacera, recol·lecció d’aliments i dansa, on les formes humanes i animals acostumen a estar molt ben perfilades i farcides de color en el seu interior. El conjunt inclou un total de 386 figures, repartides desigualment entre les diverses coves al llarg de 500 metres. La majoria són humans o animals i representen escenes de cacera, essent la resta elements o objectes relacionats amb el mateix fet o bé fragments que no han pogut ser identificats. L’antiguitat d’aquestes pintures ha pogut datar-se, per les espècies animals en elles representades, entre el 7000 i el 2000 a.C.

El Centre d’Interpretació dels Abrics de l’Ermita és l’encarregat de difondre i promoure el coneixement d’aquesta troballa. Abocat sobre la mateixa foia, el centre disposa d’uns grans finestrals que permeten contemplar des del seu interior l’entorn natural on es troben les petites coves. Al centre s’hi poden consultar gran quantitat de fotografies, recursos gràfics i reproduccions de les pintures, especialment d’aquelles que es troben ubicades en llocs de difícil accés, que en són la majoria.

D’entre els quinze grups de representacions rupestres que es poden visitar a les Muntanyes de Prades, dos pertanyen a l’estil llevantí i la resta a l’estil esquemàtic o abstracte. En aquest segon les figures, tot i ser identificables, redueixen els seus traços a la mínima expressió, convertint-se la idea en allò principal, més que no pas la forma.

Al jaciment s’hi troba també un Centre d’Interpretació d’aquestes pintures, el qual es reparteix en onze espais que permeten fer un recorregut per tot l’art rupestre de la zona i contextualitzar-lo en el de la resta de jaciments a nivell mundial. Així, la visita permet analitzar l’ecosistema de la zona a través de les troballes paleontològiques, conèixer els conjunts rupestres a la resta de Catalunya, a Europa i la resta del món, contemplar i analitzar el que es troba a aquestes balmes o reflexionar sobre la problemàtica de la conservació d’aquest be cultural. Per mitjà de representacions de mida i textura naturals el visitant pot observar de prop les rèpliques de les figures que corresponen a set dels abrics més significatius d’aquest jaciment.

El darrer punt de la Ruta de l’Art Rupestre és La Roca dels Moros a El Cogul. Aquesta cavitat va ser utilitzada per grups humans durant prop de cinc mil·lenis. El seu nom l’hi van posar els habitants que vivien als voltants durant èpoques passades, els quals coneixien les pintures i les suposaven fetes pels antics ocupants musulmans. El conjunt arqueològic, un dels més importants de l’art rupestre peninsular, està compost per 42 figures pintades i 260 elements gravats sobre la roca. D’entre tots ells destaca una escena en la que unes formes femenines envolten un home, en una mena de ritual que s’ha considerat com un ball de fertilitat.

Entre les representacions es pot distingir les realitzades per caçadors-recol·lectors del VIII al V mil·leni a.C., amb un estil llevantí, i les efectuades per grups neolítics del segle V al II a.C., que pertanyen a un estil esquemàtic. També es poden contemplar inscripcions posteriors d’època ibèrica i romana. Se sap d’altra banda, per les restes materials trobades a la cavitat, que va ser utilitzada exclusivament com a lloc de culte.

Està previst que, amb el desviament del camí rural que actualment es troba al peu del jaciment es construeixi un centre d’interpretació d’aquest conjunt arqueològic.

Situació

Coordenades GPS X: 0.480212, Y: 40.625879
Fotos