Reial Monestir de Santa Maria de Poblet Reial Monestir de Santa Maria de Poblet

Riquesa universal. Art, espiritualitat i tradicions

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Arqueologia, Història, Itinerari cultural
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
Amb cotxe i a peu
Nivell de dificultat
Debutants
Distància (km)
606,3 km
Municipis de pas
Berga, Cogul, el, Montblanc, Prades, Ulldecona, Vimbodí i Poblet
Marca Turística
Pirineus
Punts d'interès
El Cogul, Ulldecona, Prades, Poblet, Berga.
Mapa
Descripció

A més d'edificis modernistes, la Tarragona romana i la Vall de Boí, Catalunya té un Patrimoni de la Humanitat abundant. Els traços de la prehistòria es descobreixen amb la Ruta dels vestigis de l'art rupestre -també catalogats per la Unesco-, coordinada pel Museu Arqueològic de Catalunya, que mostra tres conjunts que narren la vida humana fa més de 8.000 anys. La Roca dels Moros, al Cogul, és un dels jaciments més importants de la península Ibèrica.

El Centre d'Interpretació d'Art Rupestre els Abrics de l'Ermita, a Ulldecona, permet contemplar pintures prehistòriques de la serra de Godall. I el Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre, a les muntanyes de Prades, mostra els progressos culturals de la prehistòria a Catalunya i al Mediterrani hispà.

Un altre enclavament catalogat per la Unesco és el monestir de Santa Maria de Poblet, joia arquitectònica que forma part de La Ruta del Cister. L'edifici actual és del segle xv, però el monestir va ser fundat el 1129 per ordre del comte de Barcelona Ramon Berenguer IV. Acull panteons de reis catalans com Jaume I, i conserva obres d'art sacre molt importants i còdexs antics.

La visita inclou un recorregut per dependències domèstiques, entre elles el refectori i el celler.

La Patum i castells, Patrimoni Immaterial de la Humanitat

La Patum de Berga constitueix la més pura expressió de rituals de foc antics, en què animals mítics ballen a la plaça de Sant Pere. Durant tot l'any nombroses poblacions organitzen diades castelleres que permeten admirar els castells, torres humanes amb un mínim de sis pisos i un màxim de deu.

Situació

Coordenades GPS X: 2.16991650140207, Y: 41.3879203462342
Fotos