Colònia Pons Colònia Pons

Revolució industrial. Mines i colònies

Rutes Turístiques

Classificació de la ruta
Història, Itinerari cultural
Època
Tot l'any
Mitjà de locomoció
Amb cotxe i a peu
Nivell de dificultat
Debutants
Distància (km)
168,7 km
Municipis de pas
Berga, Cardona, Guardiola de Berguedà, Manresa, Puig-reig, Cercs, Terrassa
Marca Turística
Pirineus
Punts d'interès
Guardiola de Berguedà, Cercs, Cardona, Berga, Puig-reig, Manresa, Terrassa.
Mapa
Descripció

A Guardiola de Berguedà, la mina de petroli de Riutort és l'única que es pot visitar de tota la Península i una de les poques que es conserven. La visita permet endinsar-se en les seves galeries en un paratge natural per conèixer el procés d'obtenció de l'or negre. Les mines de Cercs, també al Berguedà, ofereixen l'opció d'entrar en un tren miner.

Al Parc Cultural de la Muntanya de Sal de Cardona es pot fer un passeig per les antigues instal·lacions mineres, a 86 metres de profunditat, que explica la història de l'explotació de les sals en un espai declarat d'Interès Natural. La ruta de les colònies tèxtils del Llobregat recupera els camins que les unien en una ruta de 28 quilòmetres que comunica Cal Rosal, a prop de Berga, amb l'Ametlla de Merola, a Puig-reig. També a Puig-reig, la colònia Cal Pons destaca per la monumentalitat de l'església, la catedral del Llobregat, el convent i les dues torres modernistes.

L'empremta del modernisme també s'aprecia a la Farinera La Florinda de Manresa, obra d'Ignasi Oms, i a la Masia Freixa de Terrassa, un edifici d'inspiració gaudiniana de Lluís Muncunill, que és una de les joies del patrimoni modernista de la ciutat. La ruta industrial tampoc no s'oblida de la indústria que es manté viva amb visites a empreses de cava o de torrons com Codorníu o Vicens.

La Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya

XATIC, la Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya, és l'associació que agrupa, a través de museus, centres d'interpretació, antigues fàbriques o mines, més de 25 localitats que tenen en comú un important i variat llegat industrial que permet conèixer a fons la Revolució industrial de Catalunya.

Situació

Coordenades GPS X: 2.00472530380533, Y: 41.5628668691854
Fotos