Ala del claustre del Reial Monestir de Santes Creus  (Imagen M.A.S.)Ala del claustre del Reial Monestir de Santes Creus (Imagen M.A.S.)

Reial Monestir de Santes Creus

Cultura - Monuments i llocs d'interès cultural

Monestir
Nom
Reial Monestir de Santes Creus
Adreça
Plaça Jaume el Just s/n
Codi postal
43815
Municipi
Aiguamúrcia
Localitat
Aiguamúrcia
Marca Turística
Costa Daurada
Telèfon
977 638 329
E-mail
santescreus.cultura@gencat.cat
Idiomes
Català, Castellà
Descripció

Les primeres dades documentals del monestir es remunten al 1158. Fruit de les disputes legals i territorials de l'època entre el Bisbat de Barcelona i l'Arquebisbat de Tarragona, el monestir va funcionar sense pertànyer a cap diòcesi. El 1835 va ser abandonat definitivament per la comunitat que hi residia, de manera que és l'únic dels tres que formen la Ruta dels Reials Monestirs de Catalunya que està deshabitat, factor que ha permès habilitar-lo com a espai cultural.

El conjunt estilístic d'aquest monestir emblemàtic, una de les joies medievals de Catalunya, aplega mostres de nombrosos períodes, des de la façana romànica, que incorpora un gran vitrall gòtic, fins a retaules interiors que daten del segle XVII. D'aquests retaules destaca el que presideix l'altar major, una mostra significativa d'estètica barroca obra de Josep Tremulles.

L'estructura del monestir és àmplia i robusta, amb una planta en forma de creu, tres naus i cinc capelles adjacents.

Un dels elements més emblemàtics i visibles és la monumental rosassa que presideix el mur exterior del presbiteri. A l'interior de l'edifici hi ha significatius vestigis del passat de la corona catalana; dins, flanquejant l'altar major, hi descansen les sumptuoses tombes de Pere II el Gran i de Jaume II i Blanca d'Anjou.

El monestir disposa de dos claustres. El major, encarregat per Jaume II el 1313, és un valuós exemple d'iconografia medieval, amb els capitells que decoren les columnes. El traçat d'aquestes columnes anticipa l'estil conegut com a gòtic flamíger, de gran esveltesa, que posteriorment va tenir una gran difusió.

El claustre posterior inclou les dependències domèstiques, que formen una part important del conjunt del monestir. Distribuïdes al llarg d'aquest claustre trobem estances com la cuina, el refectori, el celler, l'escriptori o el palau reial, que confina amb la capella romànica de la Trinitat, primer centre de culte del monestir.

Amb l'aixopluc de la seva valuosa arbreda, el cenobi no es limita a exhibir la seva presència arquitectònica. Serveix també de seu d'activitats culturals, entre les quals destaquen els concerts de música clàssica que s'organitzen cada estiu al dormitori del claustre major.

El complex està adscrit al Museu d'Història de Catalunya (MHC) i du a terme activitats cultural i educatives per a infants i famílies.

L'audiovisual "El món del Cister" inicia projeccions cada 15 minuts, i fins a una hora abans de tancar el monument.

Visita virtual

L'edifici
Any de construcció 1168
Estil arquitectònic Gòtic
Temporades i horaris
Horari d'estiu De dilluns a diumenge de 10.00 a 19.00 hores.
Horari d'hivern De dimarts a diumenge de 10.00 a 17.30 hores.
Situació

Coordenades GPS X: 1.36350785400082, Y: 41.3461995250752
Contacte
Adreça Plaça Jaume el Just s/n
Codi postal 43815
Municipi Aiguamúrcia
Localitat Aiguamúrcia
Telèfon 977 638 329
E-mail santescreus.cultura@gencat.cat
Mapa
Fotos