Oleoturisme: una nova manera de tastar CatalunyaA Catalunya cada dia més persones s'animen a practicar l'oleoturisme, una manera de submergir-se en la cultura catalana a través d'un element primordial de la dieta mediterrània.

Les oliveres formen part des de fa mil·lennis del paisatge català i han impregnat intensament la cultura d'aquestes terres. Existeixen cinc denominacions d'origen protegides d'oli d'oliva a tot Catalunya, cadascuna amb un oli que té una aroma i un cos ben diferenciats. Aquesta diversitat ve donada pel clima, el tipus de sòl o les varietats d'olives utilitzades. En tenim diverses d'autòctones, com l'argudell de l'Empordà o la morruda del Baix Ebre.

A més de les DOP, a Catalunya també hi ha zones de producció d'oli on s'està recuperant el cultiu de l'olivera i posant en valor les varietats autòctones. Entre aquestes zones destaquen el Bages, el Baix Llobregat i la Noguera.

Repartits per tot el territori hi ha prop d'un centenar de productors, molts dels quals t'obren les portes de les seves instal·lacions perquè coneguis els secrets de l'or líquid. Organitzen activitats de tot tipus perquè aprenguis a olorar, degustar i diferenciar cada matís de l'oli.

Les tècniques de producció han evolucionat amb el pas dels anys, però a Catalunya és possible enfilar el túnel del temps i viatjar al passat per descobrir com es produïa l'oli des de temps immemorial. Existeixen més de 40 molins d'oli visitables que et descobriran les tècniques més primàries per elaborar-lo. I si vols saber com era el paisatge de l'olivera segles enrere, a Ulldecona hi trobaràs una joia: la major concentració d'oliveres mil·lenàries del món.

Sabies que l'oli és un excel·lent producte hidratant i exfoliant per a la pell? Les bondats d'aquest producte van més enllà de la gastronomia, i des de fa anys s'està aplicant com un ingredient més en tractaments de bellesa en diversos 'spas' catalans. L'oli t'ajudarà a estar bé per fora i per dins

T'animes a viure l'experiència de l'oli?

El cultiu de l’oliva ha marcat la personalitat de moltes zones del territori i n’ha transformat el paisatge. L’oleoturisme és una manera molt genuïna de submergir-se en la cultura catalana.

Denominacions d'Origen de l'oli destacades

Zones d'alta producció destacadesEx. Barcelona, Gelida
    Ex. Barcelona, Gelida