L'essència de la gastronomia catalana: els productes autòctonsCatalunya compta amb tots els ingredients necessaris per obtenir la millor gastronomia: un territori i un paisatge tan diversos com les cuines que s'hi conserven, alguns dels millors cuiners del món i productes de qualitat, variats i de temporada. Volem presentar-te la matèria primera de la gastronomia catalana.

Productes de qualitat a la porta de casa
El rebost és una de les joies de la gastronomia catalana. La varietat de productes autòctons que s'hi guarden és espectacular, n'hi ha tant de mar com de muntanya, carns i peixos i verdures... I la qualitat és molt elevada. 

Un rebost que varia segons l'estació. El paisatge és un calendari amb les planes obertes. El visitant ho podrà comprovar en qualsevol dels mercats repartits en pobles i ciutats de Catalunya.

Distintius de qualitat
Per la seva excel·lència i personalitat, tenim molts productes que mereixen el distintiu oficial europeu de Denominació d'Origen Protegida (DOP) o d'Indicació Geogràfica Protegida (IGP). Ambdós s'atorguen a productes típics arrelats a una regió que els proporciona un caràcter específic i un sabor inimitable.

Si vols tastar productes típics catalans i amb qualitat reconeguda, pots escollir entre els que tenen el distintiu oficial de Denominació d'Origen Protegida (DOP): com l'arròs del Delta, les diferents varietats d'oli, l'avellana de Reus, la pera de Lleida, la mantega i el formatge de l'Alt Urgell i la Cerdanya, la mongeta del ganxet i els fesols de Santa Pau. Entre els productes amb la distinció Indicació Geogràfica Protegida (IGP) hi figuren: la clementina de les Terres de l'Ebre, la patata de Prades, el calçot de Valls, el torró d'Agramunt, la vedella dels Pirineus catalans, el pa de pagès català, la llonganissa de Vic, el pollastre del Prat i la poma de Girona.

Les quatre estacions i les celebracions tradicionals marquen el calendari gastronòmic. La primavera és el moment dels colors al camp, de les maduixes, dels pèsols i dels musclos. Amb Sant Joan arriba l'estiu i res millor per celebrar-ho que la coca i el cava. La tardor és època de panellets i castanyes. Al Nadal, l'escudella i els canelons són els protagonistes. I la resta de l'hivern, el xató i els calçots ocupen la taula i són motiu de jornades gastronòmiques.

Et convidem a tastar els productes catalans. Les jornades gastronòmiques i les fires i mercats setmanals són un bon lloc per trobar-los.

Per fer bon menjar, cal un producte de qualitat. Uns tomàquets acabats de collir, un oli saborós o un peix fresc són clau per cuinar un plat d’èxit.

Denominació d’Origen Protegida i Indicació Geogràfica Protegida

Denominacions d’Origen del vi

Receptes tradicionals destacades
Ex. Barcelona, Gelida
    Ex. Barcelona, Gelida