Resseguint la MediterràniaAcomiada't del rellotge, no el necessitaràs. Ets a Ulldecona, un municipi de les Terres de l'Ebre que et convida a mirar cap al passat. Aquesta ruta l'has de fer sense tenir en compte el temps, només mirant el mapa per buscar la següent aturada en el camí que resseguirà tot el litoral català.

Que comencis a Ulldecona no és casual: aquí hi ha les pintures rupestres dels Abrics de l'Ermita, un conjunt de tretze balmes declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Des d'aquí emprens el camí cap al Parc Natural del Delta de l'Ebre, l'hàbitat aquàtic més extens de Catalunya, amb més de 330 espècies d'aus diferents. O dit d'una altra manera: 6 de cada 10 de les espècies d'aus que hi ha per Europa viuen al parc. Natura en estat pur. A més, està considerat Reserva de la Biosfera també per la UNESCO.

Diversió a PortAventura World

Una au ben diferent és la icona del teu proper destí, l'ocell Woody Woodpecker. Has arribat fins a PortAventura World, un dels parcs d'atraccions més importants d'Europa. A la seva atractiva oferta d'oci hi ha incorporat el parc temàtic Ferrari Land, amb onze noves atraccions per a tota la família. T'atreveixes a pujar al Red Force? És una espectacular atracció que té una acceleració de 0 a 180 km/h en només cinc segons. Fes la prova: 1, 2, 3, 4, 5. A volar...

Un imperi que encara llueix
Per refer-te de les emocions fortes no cal que vagis gaire lluny, a tretze minuts està enclavada l'antiga capital de l'Imperi romà a Hispània, Tàrraco. Reviure el seu imponent passat és fàcil passejant per les restes de les antigues muralles, l'amfiteatre, el circ i d'altres vestigis declarats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Quan estiguis a Tarragona, no deixis d'anar fins al balcó del Mediterrani, un mirador per contemplar la línia de l'hortizó que traça el mare nostrum amb l'amfiteatre romà als peus. Allibera la ment i carpe diem.

Les platges del mare nostrum
I si parlem del mare nostrum, és obligat mencionar les seves platges. Catalunya té 280 quilòmetres de platja, molts en platges  extenses, com la de Tamarit, coronada pel castell, o les del Garraf i Sitges antigament anomenada la Blanca Subur, un municipi emblemàtic, bressol del Modernisme i amb una important efervescència cultural. Les grans platges continuen, travessant el Delta del Llobregat, al llarg del Maresme, acompanyades de localitats de marcat caràcter mariner.

Benvingut a la Costa Brava
La travessa de la Tordera marcarà l'entrada a la Costa Brava, on muntanya i mar s'abracen i les petites cales s'intenten obrir lloc entre penya-segats. Viles com Palamós, Begur, Cadaqués o Sant Martí d'Empúries, amb el conjunt arqueològic dels primers assentaments grecs de la península, l'han convertit en un dels racons més admirats del territori. També hi han contribuït poblacions d'interior com Pals o Peratallada, on sobreviu l'esperit medieval.

Creua el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà

Després d'aquest desviament cap a l'interior, la ruta torna a prendre el mar Mediterrani com a referent a l'horitzó per anar cap al poble mariner de Llançà.  Abans d'arribar-hi hauràs de creuar el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà, una successió d'ecosistemes amb rius, mar, estanys, aiguamolls, platges i sorrals, llacunes, prats de pastures, conreus i altres.

De Llançà segueixes rumb al nord per arribar al darrer municipi de la Costa Brava abans de creuar a França, Portbou. L'estació de tren el va fer popular anys enrere quan molts passatgers havien d'esperar a Portbou per canviar de tren, ja que a l'altre costat de la frontera l'amplada de la via era diferent. Així és com molts descobrien aquest petit tresor, a tocar del Paratge Natural d'Interès Nacional de la Serra de l'Albera, amb les seves cales i platges. Ja ho diuen, que les troballes casuals són les millors.

Aquesta ruta l’has de fer deslligat de qualsevol horari, només mirant el mapa per buscar la següent aturada en el camí que resseguirà tot el litoral català.

Propostes de turisme actiu