Els Pirineus, des dels cims fins al marLa Val d'Aran és l'única vall atlàntica de Catalunya. Té una  personalitat singular. Aquest racó muntanyós, que té un 30% del territori per sobre dels 2.000 metres, forma una gran barrera natural que impressiona a vista d'ocell. Aquí arrenca aquesta ruta pels Pirineus de Catalunya que posa rumb cap a la Vall de Boí per submergir-te en el món del romànic.

Les joies romàniques de la Vall de Boí

El romànic és l'expressió artística i espiritual més important de l'Edat Mitjana. En aquest racó dels Pirineus de Catalunya es concentra una part destacada del llegat, que en aquest entorn rural s'ha mantingut pràcticament intacte. El romànic de la Vall de Boí és excepcional per la concentració en un espai reduït d'un nombre tan elevat d'esglésies d'un mateix estil arquitectònic, nou per ser exactes, que han estat declarades Patrimoni Mundial de la Humanitat per la UNESCO.

Aventura al Pallars
Posa un toc d'adrenalina a la ruta. Per fer-ho desplaça't cap al nord del Pallars Sobirà, una zona marcada per la força del riu Noguera Pallaresa. Neix a més de 1.900 metres d'altura, té una longitud de 154 quilòmetres, i és famós per la seva oferta d'esports d'aventura i d'aigües braves. El riu combina trams amb gran cabal d'aigua i ràpids amb uns altres de més relaxats per contemplar el paisatge empès pel corrent.

La Seu d'Urgell i La Molina
Deixant enrere les aventures del Pallars, enfiles cap al port del Cantó fins arribar a la Seu d'Urgell, seu del bisbat i de la catedral de Santa Maria d'Urgell, l'única catedral romànica de Catalunya. Pel municipi pirinenc desfila el riu Segre, si segueixes el seu curs cap a l'est arribaràs a la Cerdanya, que té en el "trinxat" un dels seus plats estrella. Aquesta comarca acull l'estació de La Molina, degana dels esports d'hivern a Catalunya i a l'Estat espanyol. Des del 1943 fa les delícies dels aficionats a la muntanya, tant a l'hivern com a l'estiu

La portalada romànica de Ripoll
A 50 minuts de l'estació el decorat canvia per complet. Et dirigeixes cap a Ripoll per visitar una de les icones arquitectòniques del territori, el monestir de Santa Maria de Ripoll. Estigues el temps que necessitis per resseguir amb la mirada cada detall de la seva portalada monumental romànica, que data de mitjans del segle XII.

Cap a la terra dels volcans
Reprèn la marxa. Pels túnels de Capsacosta t'endinsaràs en el món volcànic català, és el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, amb 12.000 hectàrees d'espai protegit que inclouen més de quaranta cràters envoltats de vegetació. Aquest racó és una petita obra d'art natural.

L'Empordà de Salvador Dalí
Tot i que si parlem d'art, a Catalunya és impossible no pensar en l'Empordà, el territori que va veure néixer i va inspirar el geni del surrealisme, Salvador Dalí. La seva ombra és allargada en aquestes terres banyades per la Mediterrània on els Pirineus de Catalunya marquen el seu punt final. Va des de Portlligat, on tenia la seva residència, passant per Púbol, on hi ha el Castell Gala Dalí,  i culmina a Figueres amb el Teatre-Museu Dalí. El mateix artista va supervisar tot el procés de disseny i creació d'aquest espai cultural deixant la seva signatura a cada racó.

Més atractius dels Pirineus
A més, una de les millors coses que té fer una ruta pels Pirineus de Catalunya és que sempre pots sortir del camí marcat. Pots agafar un trencall per conèixer els conjunts medievals de Beget, Bagà o Santa Pau, veure brollar l'aigua d'entre les roques a les fonts del Llobregat o escoltar la calma i el silenci entre els cims que envolten la Vall de Núria.

Comença la ruta pels Pirineus de Catalunya, el camí no està marcat.


Una de les millors coses que té fer una ruta pels Pirineus de Catalunya és que sempre pots sortir del camí marcat per descobrir nous racons.

Propostes de turisme actiu