Museus i PatrimoniLa cultura forma part de l'ADN català. A gairebé tots els racons del territori hi ha un museu per visitar. Alguns atrauen visitants de tots els racons del planeta: pots contemplar la millor col·lecció de pintura mural romànica del món, gaudir de la mirada més detallada i personal de l'obra de Salvador Dalí o viure la inquietud artística de grans genis universals com Pablo Picasso, Joan Miró o Antoni Tàpies. Però a Catalunya hi ha altres tipus de museus que et poden interessar.

Les arrels de la cultura catalana

Conservar i recrear la cultura popular, la quotidiana, és l'objectiu de petits museus de temàtica molt variada: n'hi ha de dedicades a la pagesia, a la vida rural, al suro, al vi, a la ceràmica, a la pesca... Són un bon lloc per descobrir les arrels culturals catalanes.

Patrimoni UNESCO per tot el territori
Catalunya protegeix i preserva el seu patrimoni. Fruit d'aquest treball, ha obtingut tretze reconeixements de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO, bona part dels quals són edificis modernistes. Barcelona concentra bona part d'aquestes obres modernistes, creades per Antoni Gaudí i Lluís Domènech i Montaner. Passejant pels seus carrers es poden apreciar els edificis que la burgesia catalana va fer aixecar.

Són un exemple les obres de Gaudí, com La Pedrera i la Sagrada Família, o les de Domènech i Montaner, l'Hospital de Sant Pau i el Palau de la Música Catalana. Altres edificis o parcs modernistes amb reconeixement de la UNESCO són el Palau Güell, el Park Güell, la Casa Vicens, la Casa Milà i la cripta de la Colònia Güell.

El monestir de Poblet, panteó dels reis catalans, va ser el centre neuràlgic de la Catalunya medieval. Un símbol històric i cultural també reconegut per la UNESCO, com el conjunt arqueològic de Tàrraco. Tarragona conserva gairebé intacta la petjada de l'imperi romà. I si encara vols viatjar més enrere en el temps, pots reviure els orígens de la humanitat als jaciments d'art rupestre de la Roca dels Moros del Cogul o de la serra de la Pietat a Ulldecona.

El patrimoni religiós català
L'església catòlica ha tingut un pes molt important en la cultura catalana. Prova del seu paper és el patrimoni religiós que es conserva a tot Catalunya. En són els paradigmes més significatius la Sagrada Família, Montserrat, Sant Pere de Rodes i el patrimoni disseminat per tot Catalunya, una gran part vinculat a la iniciativa dels bisbats Catalonia Sacra, amb què pots visitar bona part del patrimoni català vinculat a l'església catòlica.

T'animes a fer una visita cultural?

La cultura forma part de l’ADN català. Museus de genis universals o edificis Patrimoni de la Humanitat són alguns dels atractius de Catalunya.

Equipaments patrimonials
Ex. Barcelona, Gelida